Sagan om det svarta gökuret
Det var en kall höst som modern med sina två små barn strosade runt bland anrika inredningsbutiker på Söder i Stockholm stad då hon hittade den perfekta köksklockan för allra första gången. Klockan tycktes ha allt, den föll frun i stilen och var fylld av humor. Då den var lite dyr tänkte modern använda sig av sin list och köpte den i farsdagspresent till maken, för det var sådana tider då. Modern var inte helt övertygad att klockan skulle falla maken i smaken, men i värsta fall kunde han lämna tillbaka den.

Farsdag kom varpå fadern i huset fick en chans på sig att gissa vad paketet kunde innehålla och drog till med ett gökur. Stopp där, ett sådant kan det ju omöjligt vara! När fadern öppnade paketet tappade han hakan och gav ifrån sig ett hjärtligt skratt samtidigt som han insåg att han hade gissat rätt. Där låg minsann ett gökur och tittade upp mot honom. Tyvärr föll det inte honom i smaken varpå han lämnade tillbaka det och fick istället ett tillgodokvitto i handen.

Tiden gick och frun i huset kunde inte släppa tankarna på det stilrena gökuret. Då och då slog hon ett telefonsamtal till butiken i den stora staden för att fråga om de hade fått in några fler gökur eftersom de nu var helt slut sedan lång tid tillbaka. Varje gång slutade samtalet med en stor besvikelse då hon fick svaret att de inte visste om de skulle få in några fler över huvud taget. Efter ytterligare några månader var det dags för frun att åter besöka huvudstaden med det minsta av barnen. Med tillgodokvittot i hand var hon fast besluten att använda upp det, oavsett vad som fanns i butiken. Döm om hennes förvåning när hon möttes av ett svart gökur som stod och pockade på hennes uppmärksamhet längst in på en hylla!

Men utan skam i kroppen var hon inte, utan slog ett samtal till sin make för ett godkännande innan hon klippte till. Till saken hörde att maken var strängt upptagen med att fira ett lyckat projekt på sin arbetsplats och inte hade tid att prata varpå frun fattade sig kort "ok jag ska inte störa, då köper jag det jag har i handen" varpå mannen svarar "ja det blir bra" utan att riktigt tänka sig för och frun kunde med gott samvete köpa gökuret för tillgodokvittot mannen hade fått ett halvår tidigare då han lämnat tillbaka samma klocka. Eftersom det var dags för mors dag så här års fick det lilla uret vara en fin liten morsdagspresent från barnen till modern i huset. Klockan slogs givetvis omsorgsfullt in av kassörskan som sedan gav paketet till dottern.

Några veckor senare, närmare bestämt på mors dag var det en mor i ett hus som blev en mycket glad mor när hon fick ett fint paket av sina barn till frukostbrickan på sängen. Fadern kanske blev en smula förvånad men när väl gökuret äntligen hittade hem till sin plats på köksväggen var alla rörande överens om att det är här han ska bo, den galande göken!
Publicerat: 2015-05-31
Våren i Stockholm
När Sigrid fyllde år förra veckan var hennes högsta önskan att åka och hälsa på min kompis och hennes katt i Stockholm tillsammans med mig. Kan det bli bättre?? Finns bara vinnare i den presenten! Därför åkte vi ner och mötte våren i helgen vilket var väldigt behövligt då löven ännu inte har slagit ut i denna kalla fjällkommun! Så härligt att mötas av syrener, häggdoft och fågelkvitter.

Jag älskar att någon gång då och då dela på barnen och ägna mig helhjärtat åt en i taget. Så många härliga sidor som kommer fram när man är ensamma tillsammans! Och vilka härliga stunder man skapar. Så fina minnen. Vi hade det gott hela helgen lång med både besök på fjärilshuset och skansen. Men de bästa stunderna var ändå de enklaste. Stunderna runt middagsbordet där jag och min fina vän hade gott om tid att prata om allt mellan himmel och jord och stunderna Sigrid äntligen fick till att gosa sig mätt på den söta katten hon saknat och längtat efter så!
Publicerat: 2015-05-25
Hedra vilodagen -för att orka i längden!
Så långt det är möjligt försöker jag koppla av på söndagar och göra dagarna till så mycket vilodag det bara går. En dag för återhämtning och vila men även en dag då jag skjuter alla måsten åt sidan och gör något roligt tillsammans med familjen, tränar eller går på utflykt. En dag där jag njuter av livet lite extra och av allt man uppnått som man kämpat för de andra dagarna. Hem, familj och hälsa. Stannar upp och bara är.

Och vet ni vad, jag tror på konceptet! För ironiskt nog är det de veckorna där jag prioriterar lediga söndagar som jag har kraft och energi att ta itu med de jobbiga bitarna i vardagen som annars lätt hopar sig och samlas på hög. Kroppen blir effektivare de resterande dagarna och i slutändan får jag mer gjort de veckorna där jag tar en dag ledigt än de veckorna då jag inte känner att jag har tid och slarvar med vilodagen.

Det är precis som att kroppen är skapad för att ha en ledig dag i veckan. För att samla kraft och orka i längden. Efter den lediga dagen får man liksom den extra skjuts som man ofta saknar i vardagen. För att inte tala om den mentala pushen! Jag orkar köra på för att jag vet att det snart blir ledigt och bara det är en vila i sig! Det är en stor win-win situation på alla fronter och rekommenderas starkt, för effektiv stressbekämpning och för ökad livslust!
Publicerat: 2015-05-10
Läxfritt gör mig KRÄKSJUK!!
Jag blir så rysligt irriterad på landet lagom! Jämställdhetens mecka. Allt ska vara så lika, rättvist och inlindat att jag kräks på all mellanmjölk som genomsyrar alla debatter som florerar runt i tidningar, tv, sociala medier -yes, you name it!

Så än en gång till läxdebatten. Varför i hela friden ska den svenska skolan vara läxfri?? Läste en artikel på DN som blossade upp min ständigt pyrande ilska angående det svenska skolväsendet. Den handlade om två kvinnor som båda var mammor och lärare, som tydligt förespråkar nej till läxor. Den ena modern hänvisade till sin dotter med adhd som inte fixar hemläxor då hon är trött efter en skoldag och hennes klasskamrater som har lättare för sig får ett större försprång. På så vis blir det orättvist med läxor om inte alla har samma förutsättningar.

Jag förstår problematiken. Självklart ska man fånga upp de barn som behöver extra stöd! Frågan är bara om man verkligen hjälper barnen genom att sänka ribban så att alla ska vara på samma nivå och "jämlika"? För hur som helst är alla individer unika och alla är bra på olika saker. Vi gillar olika, eller hur? Men då måste vi väl få vara det också!? Vissa barn hungrar efter kunskap och vill ha MER läxor. Andra barn har lätt för sig och behöver utmaningar för att inte tröttna på skolan. Andra har svårare och behöver mer hjälp. Men vi måste kunna lösa problematiken på annat sätt än att tro att en lösning gäller för alla.

Politikerna sliter sitt hår för att få upp kunskapsnivån i den svenska skolan. Och handen på hjärtat, hur ska vi kunna få fram skickliga kirurger, specialister och forskare i Sverige om vi inte uppmuntrar barnen att lära sig saker och vilja sträva framåt? Alla vill inte bli läkare eller professorer men slå inte undan benen för de som vill! Jag tror på mångfald och att alla är bra på sitt speciella sätt!

Så vad ska man göra åt problemen? Det har jag givetvis inget svar på. Däremot tror jag vi behöver se oss om efter alternativ. Tänka i andra banor. Varför inte ordna läxhjälp på fritids för de barn som behöver eller vill ha extra hjälp? Det är givetvis inte enkelt att som förälder hinna med att sitta med barnen om man jobbar till sent och kommer hem med trötta barn!

Det finns så många bra anledningar till läxor! Förutom att barnen får större kunskap i det aktuella ämnet så lär sig barnen även att planera och att ta ansvar. Dessutom får barnen en större förståelse för att livet inte endast är en lek utan att det även krävs lite jobb för att lyckas. Det i sig är kanske den största behållningen av läxornas varande och knappast skadligt för Sveriges curlade barn!

Jag har bloggat om detta tidigare och det hittar du under -arkiv -december 2013 (Publicerades 20131205)
Länken till artikeln hittar du här.
Publicerat: 2015-05-07
Aluminiumfri deo som funkar!
För ett och ett halvt år sedan skrev jag ett blogginlägg om vikten av att sluta använda deodoranter med aluminium eftersom detta hemska ämne kan leda till både alzheimers och bröstcancer. Aluminiumet tränger in i porerna, bildar en tjock gelé och blockerar svettkörtlarna. Luktfritt, ja visst! Men förutom att det hindrar kroppens svettlukt att komma ut så hindrar det även kroppens reningssystem från att avsöndra gifter och slagg via svettkörtlarna. Med andra ord stannar dessa hemskheter kvar i kroppen!

Jag bestämde mig där och då att gå från min dove (som enligt Icakurirens deotest hade flest allergiframkallande parfymämnen) till Eilas, som varken innehöll parfym, aluminium eller alkohol. Det sägs att man ska ha tålamod när man byter bort sin aluminiumdeo till en aluminiumfri eftersom all skit som blockerats måste komma ut först. Och det var verkligen sant! I en månads tid (om inte mer, kanske två) luktade jag mindre fräscht men fast besluten kämpade jag på. Jag tvättade mig och bytte tröjor oftare under övergångsperioden men lagom till att första flaskan var slut var jag tillbaka på "normalläge" igen.

Sedan dess har jag dagligen använt Eilas. Jag är väldigt nöjd och känner mig inte mindre fräsch än vad jag gjorde med min dove. Jag är övertygad att våra kroppar fungerar som bäst när vi undviker att mata dem med onaturliga ämnen och istället låta dem självläka ostört. Den stora vinsten är att jag har gjort ett bra deoval som jag med stolthet kan rekommendera vidare, för hälsans skull!
Publicerat: 2015-05-06
Weekend i Värmland gick före Rom, tro't eller ej!
Jag och Peter har som tradition att ge varandra en weekend till någon mysig europeisk stad i julklapp varje år. Vi tycker att det är en fin idé som vi båda får njuta av. Problemet är att det också är tradition att vi aldrig kommer iväg till den där staden far far away. Varje vår hopas med jobb, måsten och aktiviteter och vips är man inne i maj månad utan en endaste ledig helg och så står man där med händerna i byxfickorna och undrar vad det var som hände.

Men vi satt inte hemma och deppade för det. Jag bokade om och bokade av och lyckades frigöra två nätter på tu man hand. Istället för att sitta och åka bort två dagar av fyra (fem timmar till Arlanda -inchecking-flygtid-transfer och samma visa på hemfärden) spenderade vi endast en timme i bil och checkade sedan in på Selma Spa. Väl där låg jag som klistrad i en vilstol med en bra bok i hand. Hela dagen. Träningskläderna som packades med ligger fortfarande nytvättade och orörda i träningsväskan. Men så blev det en behövlig vila också!

Efter ett dygn på spa drog vi vidare till Karlstad för shopping. Men det blev inget av det. Shoppingsuget var som bortblåst och istället gick vi på bio, fikade och åt oss i form. Det blev helt enkelt en alldeles underbart lugn och rogivande helg med mannen i mitt liv. Och det är klart, varför ska man springa runt och irra efter nya prylar när den man älskar allra mest står tillgänglig mitt framför ögonen??
Publicerat: 2015-05-04
Magisk skotertur på fjället
Nu måste jag nog erkänna att vintern är över även här i mina krokar. Såg faktiskt en liten maskros som slagit ut i full blom trots att snön ligger kvar på stora delar av backen. Märkligt det där. Det är liksom vinter och sommar samtidigt. Förra veckan var det påsklov för vår del och vi passade på att suga ut det sista av alla tillgängliga vinteraktiviteter för den här gången. Det blev två dagar med utförsåkning och en dag blev en långtur på fjället med skotrarna.

Vilken upplevelse! Det här är något vi pratat om länge men som tidigare inte blivit av. Tidigt på morgonen drog jag, Peter, barnen och pappa upp till fjället med två skotrar. Åkte runt hela sälenfjällen: Lindvallen-Högfjället -Tandådalen -Stöten -Hundfjället och tillbaka. Blev en uppfriskande rutt på hela nio mil och träningsvärken dan därpå var ett faktum! Både i ljumskar och rygg. Men så vackert det är! Orörd vildmark med milsvid utsikt åt alla håll, folktomt och nöjda barn. Detta är något som definitivt gav mersmak och nästa år blir det att ta skoterkörkort, så att även jag kan köra lagligt. :)
Publicerat: 2015-04-15
En riktigt usel kväll
Hade en så otroligt låg kväll igår. Har ni så ibland? Barnen var uppe alldeles för länge så att mitt humör hann tippa över innan de kom i säng. Försökte sedan i över en timme att skriva ett blogginlägg men lyckades inte ladda upp en enda bild vilket slutade att jag surt packade ner datorn. Mycket hände under kvällen och tids nog blev det bara för mycket så att jag till slut insåg att det var brist på sömn som var det verkliga problemet. Sur som ättika gick jag och lade mig och tvingade bort alla problem.

I morse vaknade jag glad som en lärka och gårdagens irritation var som bortblåst. Kunde inte riktigt förstå vad som var problemet. Förutom trötthet. När jag klev ur sängen upptäckte jag att pannan hade stannat. Tacksam för att jag inte hade upptäckt det kvällen innan (då hade jag flyttat med omedelbar verkan) tog jag en kalldusch (eftersom det inte fanns något varmvatten.) Glad i hågen startade jag sedan om pannan som började gå finfint igen. Att den stannat berodde endast på ett kort strömavbrott i byn, ingen skada skedd.

Och så till bloggbilderna. Försökte nu igen utan resultat. Hittade däremot svaret på problemet och det ligger på webbhotellets servrar. Trots att de lovat och svurit att de gjort övergripande förändringar för att detta inte ska upprepas. Bara att byta med andra ord. MEN jag orkar inte lägga energi på att bli irriterad. Det är som det är och inget jag kan göra något åt här och nu. Idag är jag utvilad och det tänker jag vara i morgon oxå. Därför ska jag nu krya ner i sängen istället med en spännande bok. Allt gott! God natt och sov så gott mina vänner!
Publicerat: 2015-04-14
Bland sjöslalom och gäddslem
Firar början av påsken traditionsenligt ute vid stugan. Isen är ännu stark vilket bjöd på angling och resulterade i en liten gädda som släpptes tillbaka efter lite pussande. :) Barnen upptäckte glädjen i att åka slalom efter skotern och nu vankas det påskmat en dag för tidigt eftersom vi ska vidare på annat imorn. Ville bara slinka in och önska er en glad påsk! Ta hand om varandra och hoppas ni får njuta av lite ledighet!
Publicerat: 2015-04-03
Förförande passionstryfflar
Mitt allra, allra bästa tryffelrecept kommer här. Bättre än så här blir det inte!

60 g passionsjuice (ca 4 msk)
30 g smör
50 g socker (1/2 dl)
25 g grädde (knappt 2 msk)
75 g ljus choklad
85 g mörk choklad
Mörk choklad till doppning
Ev. vit choklad och gul karamellfärg till dekor

Koka upp juice, smör, socker och grädde. (Jag föredrar att passera ett gäng passionsfrukter istället för att köpa juice, vilket ger bättre smak.) Häll uppkoket över chokladen och mixa slätt med en stavmixer. Låt tryffeln stå och stelna. Varning! Smeten är FARLIGT god men om det mot förmodan blir något kvar -gröp med en sked ur cirka 10 gram tryffel och rulla till kulor. När alla kulor är rullade, doppa i tempererad choklad. Smält lite vit choklad och blanda ner en liten droppe karamellfärg. Spritsa sedan den gula chokladen tunt över pralinerna. NJUT!!
Publicerat: 2015-04-01
Salta kolapraliner
Här kommer ett busenkelt recept på hemgjorda kolapraliner med flingsalt. De är kanske ingen favorit hos mig då jag föredrar mörk choklad men passar utmärkt till den som gillar ljus choklad och lite sötare godis. Däremot faller mixen mellan sött och salt mig fint i smaken!

0,5 burk karamelliserad kondenserad mjölk
1 tsk flingsalt
Mjölkchoklad till skal

Börja med att göra skalen. Se receptet till limetryfflarna några inlägg längre ner för utförlig beskrivning av detta. Blanda den kondenserade mjölken med flingsaltet och spritsa sedan kolan i skalen, nästan ända upp till kanten. Låt stå svalt till nästa dag och smält sedan lite mjölkchoklad och bred över botten på pralinerna. När chokladen stelnat kan du vända ur pralinerna och börja mumsa!

Tack vare den karamelliserade, kondenserade mjölken känns receptet nästan som halvfabrikat, fast på ett positivt sätt. Det känns helt enkelt FÖR enkelt att göra för att få kallas hemgjort. Men det bästa av allt är ju att det faktiskt är just det -hemgjort! Nästa recept som står på tur är min absoluta favorit: Passionstryfflar. Jag blir alldeles till mig bara jag hör ordet. Men först ska jag sova en skvätt så jag orkar upp i morgon, sommartid till trots. Morsning och god natt!
Publicerat: 2015-03-29
Hey, winter wonderland!
Vaknade upp till ett landskap täckt av 30 centimeter snö i morse. Men då både jag och Peter var lediga brydde vi inte oss om att skotta av gården utan unnade oss istället en lugn förmiddag med långfrukost och allmänt pyssel. När barnen hämtades på skolan var huset städat och sängarna bäddade med rena lakan. Det är inte annat än ren och skär lyx!

Eftermiddagen spenderades på biblioteket tillsammans med Sigrid där vi lånade MÅNGA mysiga, roliga och spännande böcker som vi ska läsa tillsammans framöver. På vägen hem passade jag på att köpa med ett fång med väldoftande liljor och därmed är helgstädningen komplett. Nu behöver jag inte lägga mer tid denna vecka på "trök" (tråkiga saker) utan ska försöka släppa alla tankar på måsten och borden och bara ha det gott, vila och må bra. Jag önskar dig det samma! Livet är här och nu så det är lika bra att njuta av varje dag. Kram på er
Publicerat: 2015-03-27
Fem bröd och två fiskar
Igår på söndax (söndagsskolan) pratade jag om berättelsen från bibeln när Jesus mättade 5000 man på endast fem bröd och två fiskar, brödundret. Efter en heldag med Jesus började alla bli hungriga varpå han gav lärjungarna i uppgift att fixa mat åt alla. Hm. Enkelt va? ;) Att gå och köpa mat till så många var uteslutet så de började gå runt bland folket och samla in mat från alla. Det enda de lyckades skrapa ihop var en enda pojkes matsäck, fem bröd och två fiskar.

Jag anar att lärjungarna tvivlade på att det skulle räcka till alla. Men hur som helst välsignade Jesus maten och började dela ut. Undret ligger i att maten räckte till alla 5000 och att det dessutom blev 12 fulla korgar över när hela folkhopen ätit sig mätt. Hur det gick till kan jag inte svara på men det fina i denna klassiska bibelberättelse är att den talar om att det räcker med att ge det lilla vi har, så kan Gud göra något stort utav det. Det är en skön tröst för mig när jag känner mig svag och otillräcklig. Jag duger som jag är, jag kan ge det lilla jag har och det kan bli något fantastiskt i slutändan. Skönt va!?
Publicerat: 2015-03-23
Hemgjorda limetryfflar till helgkaffet
Min stora passion för choklad har på senare tid finslipats till hemgjorda chokladtryfflar i alla former. Få saker kan få mig att hitta till njutningen så fort som en riktigt god chokladtryffel som smälter i munnen. Om jag får en ledig stund i köket med fria händer väljer jag så klart att göra chokladtryfflar före allt annat. Det är både roligt att göra och fantastiskt att äta. Dessutom känns det lite hälsosammare att ta två, tre goda praliner istället för att trycka i sig en kvarts kladdkaka då och då.

Lördagen till ära lägger jag upp ett recept på limetryfflar. De är enkla att göra men kräver sin tid och planering. Var därför ute i god tid när du planerar att bjuda på dessa. Så till receptet:

87 g pressad lime (ca 6 msk)
30 g grädde (ca 2 msk)
10 g glykos (1 knapp tsk)
15 g äggula (en gula från ett litet ägg)
40 g socker (knappt 3 msk)
225 g vit choklad
25 g smör
Mörk choklad till skal

Börja med att göra skalen och smält den mörka chokladen. Häll upp chokladen i chokladformar av plast eller silikon, skaka formen så att luftbubblor försvinner och häll sedan tillbaka chokladen i skålen. Det ska nu sitta kvar choklad på kanterna som ett skal. Har du inte chokladformar kan du använda iskub- eller ischokladformar.

Så till tryffeln. Hacka den vita chokladen fint. Koka upp lime, grädde och glykos. Vispa sedan äggula och socker i en skål. Häll det uppkokta i skålen med äggula och vispa ihop. Häll nu tillbaka i kastrullen och värm upp till 83 grader. Sila ner limegrädden i chokladen och mixa slätt med en stavmixer. Mixa sist ner smöret.

Låt tryffelsmeten stå och svalna till cirka 26-27 grader. Spritsa sedan tryffeln i skalen nästan ända upp till kanten och låt stå till nästa dag. Smält lite choklad och häll över botten på pralinerna. När chokladen stelnat är det bara att vända ur pralinerna, fixa en kaffekopp och njuta!

Eftersom det snart är påsk kommer fler recept på chokladpraliner framöver. Har du något favoritrecept? Skriv mer än gärna ner det i kommentarsfältet här nedan för att dela med dig! Ha en fin lördag på er alla!
Publicerat: 2015-03-21
Tips för längdskidåkningen
Många av er har säkert redan dammat av vårjackorna och glömt den mörka vintern men här i fjällkommunen försöker jag klämma in så mycket vinteraktiviteter som möjligt så länge det finns en snöfläck kvar. Något jag har prioriterat i år är längdskidåkning. Jag har åkt skidor sedan barnsben och tyckt om det men aldrig tagit det steget längre. Aldrig tävlat, aldrig gått på träning. Bara knäppt på mig skidorna och stuckit ut i skogen som en riktig finlirare: När vädret varit bra och orken varit på topp.

I år tog jag äntligen tag i det jag så länge velat göra: Att gå en teknikkurs. Sagt och gjort, en gång i veckan hela året fram till nu har jag tränats av en fantastiskt duktig längdskidåkerska och jag känner att jag har lärt mig massor! För att inte glömma de hetaste tipsen tänkte jag snabbt dra dem här. Lite för er skull om någon skulle vara intresserad, men kanske mest för min egen skull -så jag vet vart jag ska leta när jag har glömt vad det var tränaren sa. Så till tipsen:

1. Skidåkning ska var kul. Stressa inte i diagonalåkningen, tryck explosivt ifrån med ett ben i taget och glid på den andra skidan för att få ut mer åkglädje. (Och för att spara på energi) Sträck på höfterna, sträck ut (bak) benet du skjuter ifrån med och håll balansen.

2. Vid stakning, jobba mer med mage än med armar. (Supersvårt, min allra tuffaste utmaning!) Lyft lätt på hälarna och sträck på kroppen innan stavarna trycks ner i snön. Böj endast knäna lite svagt vid fråntryck med stavarna -inga nigningar!! Tänk rumpa rakt ner och inte utåt-bakåt. Skjut fram bäckenet.

3. Planera åkningen. Staka när det går lätt, dubbelstaka när det tar emot lite grand och övergå till diagonalåkning när det helt enkelt tar emot lite mer. Dubbelstak innebär stakning men att skjuta ifrån med ett ben vid varje nytt stavtag för att få mer kraft i åkningen.

Ja detta var ju inga elittips direkt utan väldigt basic. Men för mig räcker det långt. I och med detta har åkningen har blivit roligare, lättare och snabbare. Nytändningen är ett faktum och drömmen är att en gång i livet klara av Vasaloppet. Frågan är bara när...
Publicerat: 2015-03-16
Happy friday!
En utav de bättre sakerna i mitt liv just nu är mina lediga fredagar. Lägg därtill mars månad och sol så har du en glad Elin. När barnen slutat skolan drog vi raka vägen till Kläppen och inom en timme efter skolans slut satt vi på toppstugans uteservering och fikade i solläge. Så njutbart! Fick därmed kompensation för förra helgens dåliga väder. Med råge! Nu sitter jag hemma i soffan med ömma lårmuskler och väntar på att Mia Skäringers "Ack Värmland" ska börja. Det blev en bra start på en förhoppningsvis bra helg helt enkelt. Önskar det samma till er! Happy weekend på er alla!
Publicerat: 2015-03-13
Välkommen våren!
Äntligen är påsken snart här, min absoluta favorit när det kommer till högtider! Ljusa långa dagar, vår i luften och långhelg utan krav på prestationer. Har nu vabbat ett par dagar och kunde inte låta bli att plocka fram tupparna och pynta riset när jag fick lite tid över. Tidigare år har påsken bara ramlat över mig och har då knappt hunnit med något påskpynt över huvud taget, därför tog jag det säkra före det osäkra i år. Visserligen en aning för tidigt, men det blev i alla fall av!

Tänk vad lite ris kan göra för vårkänslan! Helt plötsligt känns det som att den långa mörka vintern är förbi och våren har tagit vid. Härligt! Men jag hoppas fortfarande på sköna dagar i skidbacken. Men då i den gassande vårsolen.
Publicerat: 2015-03-11
En tvättäkta kôjvärsdag!
Vi har hängt i en röd liten stuga på Sälenfjället i några dagar nu. Även fast vi endast har en timmes bilväg till Sälen hemifrån är det något annat att hyra en stuga och bo på fjället ett par dagar. Det blir lite mer sportlov helt enkelt. Tanken var att jag skulle åka bra många mil längskidor nu när vi har spåren runt knuten men vädret ville något annat. Då vi i stort sett bor på toppen av fjället och vinden blåser 20 m/sekund så kan jag väl ärligt säga att jag inte har kastat mig ut i spåren! Gårdagen fick bli en tripp till äventyrsbadet istället. Och nej, vi var inte ensamma. Det var som att försöka simma i en sardinburk. Eller snarare som en korv i en korburk med tanken på lukten från korvkiosken som spred sig över badhuset.

Resten av tiden har det blivit stughäng de luxe. Ätit gott, druckit kaffe och tagit det väldigt lugnt. Så pass lugnt att jag har en massa energi inom mig. Ja, jag känner mig till och med lite rastlös. Därför ska det bli skönt att åter få åka hem till vardagslunken med allt vad det innebär. Tänk vad en eller två "kôjvärsdar" kan göra! (dialekt/mål som betyder kojvädersdag dvs. ett riktigt risigt väder som tillåter att man sitter inne och myser)
Publicerat: 2015-03-08
Att tänja gränser på kalfjället
Här firas sportlov för fullt. Och vad ska man göra på ett sådant lov om inte sporta?? Idag visade sig solen så jag drog med barn och svärföräldrar till mitt favvoställe i fjällen -hemfjällsstugan bortanför Lindvallen i Sälen. Detta är ett fik som endast nås med längdskidor eller skoter, långt bort från bebyggelse och turistströmmar. Till saken hör att när vi började skidturen lyste solen och allt var för oss. Sedan gick det bara utför. Ja, förutom vägen då -som var en enda lång uppförsbacke ända fram till stugan fem km bort. Det började blåsa allt starkare ju längre fram vi kom och tre km från start var skidspåren bortblåsta, motvinden (stormen) ett faktum och barnens reserver slut. Men vad gör man? Vänder? Nejnej. Man kämpar på, peppar och fortsätter. När fyra gamlingar mötte oss måste de ha tänkt att vi var bra tokiga. Jag saxade uppför den långa backen med en gråtandes Sigrid bakom mig som jag drog upp i mina stavar. Birgit hade knäppt av sig skidorna och gick även hon gråtandes med stavarna och både barnen var nästintill blåfrusna. När jag i över en timme sagt "vi är framme efter nästa krön" och jag såg att efter det sjunde krönet var vägen fortfarande oändlig gav även jag nästan upp. Men när man äntligen VET att målet är efter nästa krön går det bara inte att vända.

Behöver jag säga att fikat var väldigt gott när vi kom fram? Tänk vad en sprakande brasa, lite kaffe och en bit choklad kan göra för humöret! På tillbakavägen liftade vi med skotersläden som regelbundet åker upp och ner. Andra barnfamiljer skulle nog ha tagit skoterturen uppför och åkt skidor med barnen nedför. Men varför ska man göra det lätt för sig? Det som inte dödar härdar!
Publicerat: 2015-03-05
Mobilversion lanserad!
Hej vänner! Jag är ledsen för dåliga uppdateringar härifrån! Som vanligt när det är snålt om inlägg betyder det att jag har häcken full på annat håll. Det är lika trixigt vid varje terminsstart att få flyt i vardagen med läxor, teminsplanering för ungdomsversamheten i kyrkan, aktiviteter som ska pusslas och med en man som jag i princip är "helgbo" med på grund av veckopendlande till jobb. Lägg därtill åtskilliga dagar med vab så är det inte så mycket tid kvar. Men den största anledningen till min frånvaro är att det jobbas med bloggen i det dolda. I helgen har vi ÄNTLIGEN släppt en mobilversion! *hurra hurra hurra*. Jag är sjukt glad för detta och jag hoppas läsningen blir trevligare för er! Fler förändringar kommer med tiden så håll till godo!
Publicerat: 2015-02-08
Magisk naturupplevelse, häftig och gratis!
Naturen är en sådan dyrbar skatt som jag önskar att alla tog vara på! Vi har inte spenderat en krona på nöjen under detta lov men vi har berikats med så många magiska stunder ändå. Stunder som inte kan köpas för pengar. De senaste dagarna har isarna varit fantastiska, men inte bara på sjöar utan även på andra svårtillgängliga ställen. I helgen åkte vi skridskor på frusna kärr, bland buskar och träd. När vattennivån var hög och sedan frös till is på förvandlades skogen till en frusen djungel där vi gled fram på skridskor mellan träden. Detta gjorde det möjligt att leka kurragömma på isen och gömma sig i skogen, utan att bli upptäckt. Mycket speciellt och mycket magiskt!
Publicerat: 2015-01-06
Bländande vackra glansisar
Jag är så innerligt tacksam för fyra soliga dagar med fantastisk skridskoåkning på flertalet olika sjöar. Vi har utnyttjat det fina vädret och de perfekta glansisarna till fullo och levt på grillad korv och varm choklad dessa dagar. Energidepåerna är nu fyllda till bredden och bättre start på året kan man inte få! Bilderna får tala för sig själva.
Publicerat: 2015-01-06
KniktElins årskrönika
Så var det dags för årets sammanfattning. När jag bläddrar tillbaka ett år i tiden och läser om mina tankar inför 2014 måste jag väl säga att det har gått över förväntan. Jag skrev då: "Efter att snabbt räkna på mina fingrar är mitt enda hopp med 2014 att jag ska klara mig igenom hela året utan att bli utbränd". Och ja, jag har varit trött och det har varit mycket på men jag är inte utbränd och jag mår ganska bra. :) Så till det som har uträttats:
karriär
 |
Jag plockade ner hatten från hyllan som samlat damm i några år och började på bank igen. Med en tillsvidareanställning i botten har jag en trygg och säker grund att stå på och genom att jobba deltid har jag tid över till annat som betyder mycket för mig. Till jobbet krävdes en licensiering för att få jobba som privatrådgivare och jag kastade mig snabbt in i böckerna och var färdigutbildad innan sommaren började.
renovering
Det blev endast ett renoveringsprojekt i år och det visade sig snabbt att det räckte, både ekonomiskt och tidsmässigt. Köksrenoveringen. I början av året gick all tid åt till att planera, drömma och beställa grejer. I början av juni satte arbetet igång för att bli en långdragen historia som drog ut på tiden. Någon gång i höstas började köket ta form och det saknas fortfarande lite småpill som något handtag, en tröskel och en kökslucka. Därför har jag inte lagt upp några efter-bilder än, då vi inte riktigt är där än. -Även om det är väldigt, väldigt nära. Men det är klart, en köksrenovering drar med sig lite mer. Vi passade samtidigt på att slipa halltrappan och golvet i vardagsrummet och lägga nytt golv i hallen och köket för en enhetlig look. Så vi höll oss inte helt till köket, även fast det hänger ihop.
tro
Barnverksamheten i kyrkan utökades i våras med att jag och några vänner drog igång "Fredax" för mellanstadiebarn. Vi träffas varannan fredagskväll och hittar på roliga saker tillsammans med allt från pysselkvällar till skogsutflykter och läger. Fokus ligger på att skapa ett alternativ till "att hänga på byn" och att skapa en härlig gemenskap där alla ska trivas och känna sig välkomna och sedda. Vi har även fortsatt med söndagsskolan som vi startade upp förra året och utvecklat den och kommit in i fasta rutiner och hittat en form som passar. Det är så spännande att bygga upp dessa saker helt från grunden och formen ger sig med tiden, ju mer bekväma i kläderna vi blir.
familj
 |
Mitt bland jobb, renovering, läxor och vardag ska man lägga tid på det allra mest dyrbara man har -familjen. Då året har varit ett hundår med många tunga bitar har vi försökt hitta små guldkorn tillsammans som gör att man orkar ta sig igenom tuffa perioder. Små dagsutflykter som betyder så mycket. Jag är så glad att vi har vårt friluftsintresse gemensamt och alltid tillsammans med en fikaryggsäck! Oavsett om det är i skidbacken, på skoterturen, i båten eller i svampskogen. Var man sur och trött innan man kom ut så kommer man alltid hem pigg och glad. Om det beror på miljöombytet, den friska luften eller den goda chokladbiten i ryggan ska jag låta vara osagt. Det enda jag vet säkert är att det är ett recept som fungerar, år efter år! Tack vare dessa stunder tar man sig igenom de tuffaste perioderna i livet!
Publicerat: 2014-12-30
Julafton i bilder
Sent omsider kommer bilderna från min julafton. I år hade vi en härlig och väldigt lugn jul. Dagen var underbar från början till slut och alla njöt till fullo. Numera har det gått och blivit tradition att börja dagen med att gå genom skogen och äta grötfrukost hemma hos svärföräldrarna och så även i år. Årets julafton var så bländande vacker med svala solstrålar som knappt nådde över horisonten och kalla minusgrader som bet i kinderna.
Efter en traditionell frukost med tomtegröt och skinkmacka kröp vi upp i soffan och myste lite, jag och min lilla myskråka innan det var dags att gå hem för att förbereda tills gästerna skulle komma.
I väntan på Kalle Anka, julmaten och paketöppningen målades det i böckerna som tomten så snällt lagt under täcket i fotändan av barnens sängar. Det är en bra gubbe det där!
Äntligen var det dags för mat! Lax och sill och annat gott.
Innan paketutdelningen läste Birgit julevangeliet ur en barnbibel, så att alla förstod vad som stod. Detta är en tradition som levt vidare i flera generationer. Jag kan än idag minnas tydligt när jag var fyra år och min morfar läste julevangeliet för hela släkten innan det var dags att dela ut klapparna. Det lästes ur en gammal bibelöversättning och jag förstod inte mycket av vad som stod men jag minns att det var en helig stund och den har fått en speciell plats i mitt minne. Det var en fin stund på julaftonen där vi alla ägnade en tanke till varför vi faktiskt firar jul. Och jag är så glad att traditionen förs vidare till mina barn.

Efter att högläsningen var klar bröt ett enda stort, härligt julklappskaos ut och vi var sysselsatta för resten av kvällen med att dela ut klappar, gissa på rim, njuta av barnens glädje och suga på våra egna klappar. Efter det var orken slut och den minsta somnade snabbt och nöjt medan vi andra avrundade dagen med en kopp kaffe i godan ro. Vilken härlig dag, så full av glädje, gemenskap och kärlek!
Publicerat: 2014-12-29
Granen
I år var barnen tydliga med att de ville ha en enkel och stilren gran, vilket för mig är ett tydligt tecken på att de inte är så små längre. De brukar alltid klä granen och det är så roligt att se hur den förändras för varje år, i takt med att barnen blir större och sinnet för detaljer utvecklas. Under sina första år placerades ALLT pynt på en och samma gren, lågt placerat för att några år senare täcka granen med allt pynt som hittades i de djupa lådorna så att det knappt gick att skymta de gröna barren.

Men i år blev det annorlunda. I år kläddes granen sparsamt med några få utvalda pynt som röda och silverfärgade kulor, dalahästar, porslinsänglar och stjärnor. Och några hembakade pepparkakor som jag fått av en vän i julgåva. Inte ens glittret fick hänga med. Men jag älskar den! Det är precis så här en gran som är huggen i dalaskogen ska vara: enkel, avskalad och alldeles, alldeles underbar!
Publicerat: 2014-12-27
Så fixar jag julfriden: Steg för steg
 |
Det där med julefrid i juletid låter ju som allt annat än möjligt. Klyschigt, präktigt och ouppnåeligt. Eller? Jag är övertygad om att vi aktivt kan välja bort stressen till förmån för en lugnare jul. Men hur gör man? Här kommer mina personliga knep för att lyckas njuta av julen -från första advent och ända fram till tjugondedag knut:
 |
1. Sänk Ribban. Tänk efter först. Vad är viktigt för mig? Vad är viktigt för familjen? Handen på hjärtat, är det egentligen någon som tycker om pepparkakor och lussebullar i familjen? Om inte, varför ägna en hel dag till att baka detta? Älskar vi smakerna så mycket så att det behövs göras storbak? Det kanske räcker gott med att köpa en liten påse på fiket och duka lite mysigt med tända ljus och stämningsfull julmusik. Julgardiner, är det ett nödvändigt ont eller längtar du efter att äntligen få sätta klorna i symaskinen för att sedan hänga upp de vackra, nystrukna, röda julgardinerna? Personligen tycker jag det är urbota trist att byta gardiner, så varför ska jag ens tänka tanken?
 |
2. Ta hjälp. Var inte rädd eller för stolt för att be om hjälp. Firar ni med flera, låt varje person bidra med sin "specialité". Då blir julbordet roligare att äta och bördan lättare att bära. Det är en viss skillnad på att fixa hela julbordet själv mot att endast fixa sina favoriträtter. Istället för att slita sig gråhårig för att hinna med alla rätter tycker jag det är roligare att lägga lite extra krut på att göra "min" grej extra bra. (I mitt fall hemgjorda chokladpraliner). På så vis slipper jag våndas för att inte hinna klart med allt i tid och "fixet" blir något som jag istället med glädje ser fram emot.
 |
3. Tänk dofter. Om vi nu har tagit bort storbak, julgardiner och storstädningen hur ska vi då lyckas få till någon julstämning? Här är dofterna svaret! Ett måste för mig är julens väldoftande hyacinter. Utan hyacinter -ingen jul. Jag satsar också på att dekorera apelsiner med kryddnejlikor. Det är ett enkelt och mysigt pyssel som barnen uppskattar mycket och tar minimalt med tid. Dessutom doftar det underbart! Pricken över i:et för en doftande jul är en äkta gran. När jag har skaffat dessa tre ting: hyacinter, apelsiner med kryddnejlikor och en äkta skogsgran -då är julstämningen komplett. Och jag har inte stressat ett endaste dugg!
 |
Listan kan så klart göras längre. Men det viktigaste för mig är inställningen. Vad handlar julen egentligen om? Är det att ha ett välstädat hem med frysen full av hembakat bröd eller är det att faktiskt stanna upp ett tag och njuta av en lugn och stillsam del av året tillsammans med nära och kära? Jag vet vad jag tycker. Och därför bryr jag mig inte om resten. Så länge familjen har det bra och barnen är glada så är jag glad. En sak har jag lärt mig -det handlar mindre om måsten och mer om tid. Julen ska vara den tid på året då jag har tid att sitta med barnen, knäcka nötter och läsa en bok. Allt annat kommer i andra hand. Och kan jag, så kan du! Lycka till!
Publicerat: 2014-12-18
Välbehag
Äntligen är alla julavslutningar avslutade, luciafiranden avklarade, dansföreställningar uppvisade, födelsedagsbarnet färdigfirat, huset färdigstädat, julbord intagna, sista läxan inlämnad, granen huggen och alla familjens aktiviteter har tagit slut för i år.

Pust.

Nu börjar julen för mig. Min jul ska vara lugn och behaglig. Har ni sett Åhlensreklamen? "Julen handlar om att göra så lite som möjligt så länge som möjligt." Det har jag tagit fasta på. Därför tar jag nu kväll och dyker ner i min spännande bok medan hyacinterna får sprida en härlig doft av välbehag. Det är julefrid för mig.
Publicerat: 2014-12-15
Dräktklädd lucia i folklig viston
När jag låg på BB för 10 år sedan med en tredagars bebis i min famn hade jag bänkat mig framför TVn i samlingsrummet för att få lite tradition, jag skulle se på årets luciatåg. Döm om min förvåning när det istället för vitklädda tjejer med glitter runt midjan kom in ett dräktklätt luciatåg i rutan som stämde upp i folklig viston! Det här var inte alls vad jag hade tänkt mig och tänkte att det här är ju inte vår tradition!

Idag vet jag bättre. Idag vet jag att under mitten av 1800-talet vandrade luciatåg från gård till gård i min bygd. Hade de vita linnen? Nej. Lucia var klädd som brud med ljus i håret, slöja och bygdedräkt. Tärnorna var klädda som brudpigor, även de iklädda dräkter men med glittrande lad om huvudet. De spelade, sjöng och bjöd på lussebullar bakade som solkors. Så småningom blev kläderna omoderna, den vita lucian tog över med hjälp av nykterhetsrörelsen och visorna ändrade karaktär och blev mer stillsamma och värdiga.

En person som har tagit vara på våra gamla traditioner är min gode vän Täpp Lars, designer och kulturarbetare, som har gått och gjort ett historiskt skådespel av det forna luciatåget. Det är tack vare honom jag fick min första kontakt med det traditionella luciatåget via samlingsrummet på BB och det är tack vare honom som jag fick äran att vara lucia och sjunga med i årets ensemble hemma i hans vackra boning. Här bjuder jag på två låtar som vi spelade in för några dagar sedan iklädda Lars egentillverkade bygdedräkter. Om du vill veta mer om honom kan du kika in här. Nu kvarstår att önska dig en trevlig luciadag!
Publicerat: 2014-12-12
Varför gjorde jag inte abort?
För exakt 10 år sedan fick jag erfara vad födslovåndor är för något. På riktigt. Där låg jag på sjukhussängen, svettig, trött, hungrig och utmattad sedan lång tid tillbaka utan att veta om jag skulle överleva dagen. Samma år hade jag hunnit fylla 20 och hade hastigt och lustigt blivit gravid med min nyfunna kärlek. Ingenting var tillrättalagt. Eller planerat. Två månader tidigare hade vi flyttat ihop i en liten lägenhet för att hinna bo tillsammans innan barnet kom och i samma veva hade pojkvännen fått sitt första jobb. Men ovissheten var stor. Skulle förhållandet hålla? Hur blir det med utbildning? Jobb? Barnet? Vill jag ha barnet? Vill han ha barnet? Alla dessa tankar trängdes i min skalle samtidigt som värken av att föda var obeskrivlig.

Någon talar om att smärtan av att föda barn är lika stark som att få 20 ben brutna samtidigt. Men det fysiska var ingenting mot hur jobbigt det psykiska var. Jag visste ingenting. Och jag visste inte om jag gjort rätt som valt att behålla barnet när allt var emot oss. Kuratorn kunde inte för sitt liv förstå hur jag kunde säga nej till abort. Det enda hon kunde var att lista socialbidrag och bostadsbidrag och kasta det i ansiktet på mig. Det enda jag visste var att jag gjorde vad mitt hjärta sa till mig att göra. Och att innan dagen var slut skulle mitt liv ha förändrats till att aldrig mer bli som det tidigare har varit.

Med sugklocka kom hon ut till slut, vårt lilla mirakel -blodig och blå med navelsträngen hårt virad runt halsen. Från första sekund jag såg henne släppte all ångest och jag fick omedelbart bekräftat att jag hade valt rätt. Livet. Glädjen var fullkomlig. Ingen skulle någonsin få ta ifrån mig min älskade unge! Sedan dess har allt löst sig på ett gudomligt sätt: Jobb, bostad, giftermål, äventyr och allt annat jag hade drömt om. Jag valde livet och det har jag fått leva! Inte som jag tidigare hade trott utan snarare mer spännande. Tack Birgit för att du kom till oss och gav våra liv en helt ny dimension och grattis på 10-årsdagen, universums finaste nobelpris!
Publicerat: 2014-12-10
Krispigt vitt
När jag vaknade upp i lördags morse var det slut med mig. Trött och sliten efter jobb, renovering, kalasfix till den blivande 10-åringen, julpyntande och alla avslutningar som hör till denna del av året, vare sig man vill eller inte. Men då kom min andra hälft med det enastående förslaget att vi borde åka ut i skogen för att grilla korv och se om sjön hade frusit på. Motvilligt och stressad med bankande huvudvärk gick jag med på att packa i skridskor och ungar i bilen och så for vi.

Det var det bästa som hänt på länge. Sjön var frusen, solen lyste med sina svala, vackra strålar och jag blev piggare för varje andetag som fyllde mina lungor med frostig, krispig vinterluft. Skridskorna åkte på och jag njöt av att få glida fram på isen som förvisso var täckt av ett tunt lager med snö -men snön virvlade lätt bort till förmån för de vassa skenorna. Nöjd och glad avslutades turen med grillad korv, varm oboy och en sprakande eld. Tänk vad lite frisk luft och vacker natur kan göra för välmåendet!
Publicerat: 2014-12-08
Träningsutmaningen del 2
Ni som har följt mig sedan en tid tillbaka kanske kommer ihåg att jag drog igång en träningsutmaning i september i fjol. Utmaningen låg i att försöka ändra vanor och jag utmanade mig själv att gå från soffpotatis till hurtbulle på nio månader (målet var alltså i juni i somras). Det jag inte visste när jag drog igång utmaningen var vilken hektiskt tid som låg framför. Min träningsresa började väldigt bra där jag fick till några regelbundna pass i veckan men övergick snabbt till rena rama katastrofen där all min tid gick åt till det nya jobbet, plugg och köksrenovering. Någon träning hans med andra ord inte ens med att tänkas på.

Men jag kämpade och kämpade och helt plötsligt var jag på andra sidan och det firades med en veckas avkoppling i Turkiet, därav denna provocerande bild. Jag måste medge att stress är en väldigt effektiv förbränningsfaktor! Men med sannolikhet inte den sundaste. Tack vare ett hektiskt schema behöll jag formen men de ynka få muskler jag hade tränat upp rann snabbt av och orken tynade bort allt mer. Likaså tålamod, energi, livslust yes you name it. Idag ser jag mer ut som en gravt framåtböjd neandertalare med orken i soptunnan än en hurtbulle som ska erövra världen. Goda gener till trots. Men livspusslet börjar än en gång falla på plats och det är dax att bygga upp min kropp och styrka igen. För en gladare, sundare, snällare och goare Elin helt enkelt. Vilket gynnar både mig och min omgivning. Du hakar väl på?
Publicerat: 2014-11-26
Kniktelin på Insta!
Nu äntligen har jag fått tummen ur och skaffat mig Instagram! Har varit lite skeptisk och inte riktigt förstått nyttan med det hela men det inser jag nu, så fel jag har haft! Helt plötsligt har en helt ny värld öppnat sig för mig. Roligt värre! Jag ser framemot att få träffa dig även där. Jag är en rookie av högsta rang men hoppas på att jag kommer in i "instavärlden" ganska snabbt. Så kom igen, om du vill se små skymtar av mitt vardagsliv och mina tankar -följ mig på instagram! Där kommer jag att lägga upp bilder som berör allt mellan himmel och jord. Saker som jag inte kan hålla tyst om och som lämpar sig bättre där än här på bloggen. Namnet är så klart kniktelin och du hittar mig här. Vi ses!
Publicerat: 2014-11-18
Den absolut GODASTE desserten till jul!
Under de senaste veckorna har ett enormt baksug vuxit sig fram i mig och jag frossar i goda recept som om jag hade blivit galen. Men det är det värt, för plötsligt trillar man över sitt nyblivna favoritrecept och en sådan sak är mer värt än allt smör i Småland! Som den här pepparkakscheescaken med vit choklad till exempel. Med en mild smak av jul tack vare pepparkakor i botten gifter den sig väldigt bra med en svindlande god fyllning gjord av philadelphia, vispad grädde och vit choklad. Det rivna apelsinskalet på toppen blir en fräsch avslutning som binder ihop hela desserten på bästa tänkbara sätt. Perfekt för glöggkvällar och adventsmys, men även redan nu i novembermörkret när längtan efter jul är som starkast. Så till receptet:

Botten
ca 50 g Digestivekex
ca 200 g pepparkakor
80 g smält smör

Fyllning
200 g färskost
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispad vispgrädde
150 g smält vit choklad
3 äggvitor

Garnering
Rivet skal av 1 apelsin
Några pepparkakor

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.

2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 8 minuter. Låt den kallna helt.

3. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.

4. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den 20 min före servering och dekorera med pepparkakor.

5. NJUT! Godare kan det inte bli!
Publicerat: 2014-11-17
Levande relation istället för död religion
 |
Det här med att vara kristen låter kanske i mångas öron dödstrist. Varför ska man vara det? Av tradition? För att få en identitet? Gemenskap? Eller är det en hobby som bjuder på trevlig underhållning? För mig innebär min tro på Gud allt annat än att gå till kyrkan varje söndag kl 11.00. Jag tror inte på Gud för att mina föräldrar gör det. Jag tror inte på Gud för att få känna tillhörighet. Jag tror inte på Gud för att jag söker trygghet innanför kyrkans fyra väggar.

Jag tror på Gud därför att jag är övertygad om att han finns. Jag är övertygad att han har skapat mig till sin avbild och att han älskar mig mer än någon människa kan älska. Oavsett mina fel och brister. Han älskar mig precis som jag är. Jag tror på Gud för att jag har upplevt hans närvaro och för att jag kan komma till honom med mina böner. Och vet du vad? Jag tror på Gud för att han svarar på dem! Så många gånger som han har fyllt mig med kraft när jag har varit svag. Så många gånger han har gjort mig glad när jag varit ledsen. Så många gånger han har svarat på mina svåra frågor.

Allt detta är erfarenheter som ingen kan ta ifrån mig. Inte en enda diskussion eller all världens "bevis" kan få mig att sluta tro att Gud är den som bryr sig om mig mer än någon annan kan göra. Att kunna sitta ensam på en stubbe i skogen och skicka en tanke till Gud och samtidigt känna hur han är med mig där ute i naturen. Att ha en levande relation till Gud, en tvåvägskommunikation -det är att vara kristen för mig!

I söndags sändes en gudstjänst från Hillsong Church i Stockholm på SVT. Sedan dess har programmet varit SVT plays mest sedda program och slog både Skavlan och Downton Abbey i popularitet. Anledningen till succén tror jag beror på att det så tydligt framgår att de 2000 besökarna som fysiskt deltog i gudstjänsten var där för att möta Gud personligen. Hela gudstjänstformen är något nytt, fräscht och spännande. Spana gärna in programmet och återkoppla till mig vad ni tycker, det skulle vara spännande att få veta! Programmet hittar du här alternativt kan du söka på gudstjänst säsong 3 9/11 2014 i SVT play.
Publicerat: 2014-11-13
Fantastiskt misslyckat fröknäcke!
Häromdan fick jag för mig att baka fröknäcke för allra första gången. Jag hade kommit över ett riktigt smarrigt och bra recept. Dessutom skulle det vara megaenkelt -bara att slänga ihop alla nyttiga ingredienser och swish in i ugnen!

Men först skulle det införskaffas grejer och där kom första utmaningen. För i receptet stod det sesamfrön. Men på hyllan fick man välja mellan skalade och oskalade sesamfrön. Vilket som lämpade sig bäst gick inte att uttyda av receptet så valet föll för skalade för att vara säker på att de inte var för hårda för brödets bästa. Men valen slutade inte där: Saltade eller osaltade pumpakärnor? Garant eller risentas linfrön? Ekologiskt eller krav eller båda och eller ingetdera? Grovt eller finmalet majsmjöl?

Vem har bestämt att det ska vara så oerhört krångligt att köpa några simpla ingredienser för att kunna baka ett enkelt bröd? Där stod jag och försökte välja alla varor utefter bästa förmåga blandat med en gnutta beslutsångest. För om jag nu ska vara så nyttig så är det lika bra att klämma till med ekologiskt. Och varför inte krav på samma gång? Och helt plötsligt sköt prislappen i höjden.

Nej eftersom jag inte var 100 på att baket skulle lyckas föll jag för någon mellanvariant som var av kända märken men oekologiskt. Det kändes lite bättre för plånboken för stunden. Och tur var väl det. För väl hemma i köket blev det inte mycket till deg. Men jag tänkte att så ska det kanske vara och smackade in plåten i ugnen. Efter 90 minuter i 150 grader var den obefintliga degen ett obefintligt fröknäcke. Rättare sagt mysli. Ja om man nu vill ha mysli med flingsalt och en hel mängd olivolja förstås. Samma kväll smakade jag på brödet, eller förlåt smulet -med skål och sked. Och handen på hjärtat, det var inte riktigt lika trevligt att äta på det viset när jag hade drömt om att lägga en bit lufttorkad skinka på mitt perfekt bakade fröknäcke.

Anledningen till floppen? Jag måste helt enkelt ha gjort ett litet, litet felval i den enorma djuneln av råvaror och valt grovt majsmjöl istället för fint. Gör om gör rätt. Men vi har några vinnare på mitt misstag och det är vinterfåglarna som garanterat får byns lyxigaste fröblandning ever. Och jag hoppas på sällsynta fågelarter i deras röda lilla stuga i år!

Hur lyckas du med ditt fröknäcke?
Publicerat: 2014-11-11
Helgen
Har lagt en lugn och skön helg bakom mig med mycket bak och farsdagsfirande -i dagarna två! Inte många knop har blivit gjorda men tempot har varit förvånansvärt lugnt och trivsamt. Det mesta inom köksrenoveringen är klart och äntligen börjar det kännas som hemma! Då är det liksom läge att bara få vara en hel dag och inte göra annat än att äta mat, dricka kaffe och fokusera på att fira alla våra pappor i lugn och ro.

Jag älskar att göra det bästa av dessa grå novemberdagar! Passa på att vara inne och elda, tända ljus och gå runt i sköna kläder hela helgen lång. Och sakta men säkert känna hur jullängtan tränger sig på. I år ska det minsann mysas, som jag ser fram emot en lugn och fridfull jul! Och helst med en bok i hand, under den lurviga filten i vardagsrumssoffan.
Publicerat: 2014-11-10
Köksprövningar vi möta FÅ
Ganska tidigt i sommarens köksrenovering myntades uttrycket "Prövningar vi möta få" och då menades det inte att prövningarna var få, utan att vi FÅR möta prövningar. Det förstod vi ganska snabbt. Sedan följde uttrycket med oss hela renoveringen igenom. I början var det relativt små saker som att vi upptäckte vattenledningar i väggen vi skulle riva och att någon av misstag dragit ur sladden till frysen så att diverse god mat som egenfångad makrill, oxfilé och hemkokt hjortronsylt blev förstörd.

Senare i renoveringen drabbades vi av lite jobbigare motgångar som att det nya IKEA-köket blev vattenskadat på grund av slarv i hanteringen innan det ens kommit på plats. Hur det gick till är en annan historia. Samma dag som Peter kom hem med de nya, fräscha stommarna krockade jag vips med ett rådjur. Med råge dessutom. Så pass mycket att bilen var inne på verkstaden i dryga två månader. Och det märks av, här på glesbygden då avstånden är för långa för att ta cykeln istället. Och kollektivtrafik, vad är det??

Men tiden flöt på och renoveringen också, i sakta mak. Och så kom dagen då allt var klart och bänkskivan skulle läggas på plats. Då hade visst IKEA (som tur var) gjort ett decimalfel i måttbeställningen och bänkskivan var därmed närmare en decimeter för kort och passade inte alls. Helt plötsligt stannade renoveringen upp på grund av att IKEA behövde ytterligare 4-6 veckor på sig att fixa en ny bänkskiva till oss.

Och så har det hållit på, renoveringen igenom. "Prövningar vi möta få" och inte har vi gått under av det. När prövningarna blivit standard i vår vardag tog vi allt mer och mer med en klackspark. Vi var glada så länge problemen var att materialistisk karaktär och inte drabbade någon person fysiskt. Idag skrattar vi åt det hela och tycker att det är vår vanliga otur. Det lilla tråkiga (om man nu ska vara sån) är att köket aldrig bli klart.... även fast det nu är väldigt nära! Och det blir dessutom väldigt bra, både funktionellt och snyggt!
Publicerat: 2014-10-29
Små designade stilleben
Nu sitter jag hemma igen och är nöjd med dagarna i stan, trots att Birgits förkylning hoppade på mina stämband. För även om man inte kan prata så går det fortfarande utmärkt att strosa på söder och leta efter små roliga inredningsdetaljer. Barnen var helt okej med att hänga på mig i mitt letande. För att hålla dem lugna hade jag ett block och penna i fickan och skrev upp det som de sade att de önskade sig i julklapp. På så vis slapp jag allt tjat och jag lyckades med konststycket att hålla barnen lugna utan att köpa något till dem.

Jag är inte den som varken shoppar ofta eller mycket, men när jag väl har ett tillfälle så luskammar jag helst av allt roliga inredningsbutiker med tidlös, nordisk design. Bättre än så kan det inte bli! Jag låter prylarna tala till mig och när jag väl hittat något jag tycker om suger jag länge på karamellen och funderar om jag verkligen behöver prylen. Som denna fantastiska ljusstake från DesignTorget. Jag var nära nära att köpa den för ett halvår sedan men var inte 100% säker. Så jag gick hem och hittade det perfekta stället för den. På en plats där det saknades en ljusstake. När jag insåg det bestämde jag mig för att köpa den. Nu har jag gjort det och den passar perfekt!

Med min shoppingstil handlar jag kanske inte alltid de billigaste sakerna. Jag köper hellre få, hållbara designklassiker som jag vet att jag kommer att tycka om i många, många år framöver än halvsnygga grejer bara för att fylla upp ett rum. Och jag låter ett rum hellre vara oinrett tills jag hittat det jag letar efter. På så vis blir mitt sätt att shoppa inte så dyrt trots allt, när jag slår ut det över tid. Och jag kan verkligen glädjas över en ljusstake som lyfter ett helt rum. Det är väl inte helt fel, även fast det är en smula fåfängt?!
Publicerat: 2014-10-29
Förkylda och incheckade på Söder
Höstlov var det ja. Äntligen skulle vi unna oss en ledig helg och åka till Stockholm på mysweekend utan några måsten. Ta dagen som den kommer, fika gott och bara njuta av varandra. Birgit var hemma från skolan torsdag och fredag på grund av lätt förkylning så när vi skulle åka på lördag morgon kändes det som att hon kryat på sig. Men där hade vi fel. Fast det insåg vi förstås när vi åkt halvvägs och då ville vi inte gärna vända, eftersom Peter ändå skulle till stan för att jobba några dagar senare.

Så nu sitter vi här på ett lyxigt hotellrum på söder med en orkeslös tjej och ytterligare en tjej, som däremot har desto mer energi! För att rasta den sistnämnda tog jag med mig henne till Södermalmskyrkan tidigare idag och gick på barnkyrkan. Dels för att visa henne något större än vår lilla söndagsskola som vi har där hemma, men kanske främst för egen del för att sno några bra tips som jag kan ta med hem till vår verksamhet. Det sköna var att jag förstod ganska snabbt att upplägget är detsamma, fast att vi kör i mindre skala. En liten egoboost helt enkelt.

Och så blev det vintertid. Klockan fem i morse var alla i familjen vakna. Nackdelen med att inte vara i hemmets trygga vrå en sådan gång var att vi fick försöka slå ihjäl två timmar i väntan på att frukosten skulle öppna. Hemma kan barnen ta sig en macka och slänga sig i soffan medan man själv sussar vidare. Är det detta som kallas den stora hotelldöden måntro??

Men helgen har varit bra trots allt. Tänk att det krävs en gnutta sjukdom för att den livliga familjen tvingar sig till ett lugnare tempo! Trots att vi har tagit det lugnt och prioriterat vila så har vi hunnit med biobesök, gofika, lunchstopp hos goda vänner och målmedveten expresshopping till köket. Lyckades införskaffa tyget jag letat efter en längre tid som förhoppningsvis ska bli köksgardiner någon gång före jul och en av tre lampor som saknats till bardisken där hemma. Så i det stora hela har vi haft det väldigt bra. För handen på hjärtat -hade jag varit hemma med sjukt barn hade jag alla gånger rensat i något gammalt skåp, städat hallen och trixat i köket istället för att bry mig om barnen och främst sjuklingen. Och just det har jag gjort lite mer än vanligt denna gång, fokuserat på barnen alltså. Hotelldöden till trots!
Publicerat: 2014-10-26
Tjejkväll med mineralsmink från Dalarna
Vilket ruskväder vi har haft idag! Snö och slask hela dagen lång. Men jag måste erkänna att jag tycker det är rätt mysigt! Och ännu mysigare blev det när jag drog iväg på tjejkväll efter jobbet. I en liten stuga i utkanten av den stora skogen håller min frissa hus och ikväll öppnade hon upp sin salong för mingel och "ekologisk inspiration". Mingelsnacksen bestod utav nygräddat fröknäcke och ekologiskt alkoholfritt vin med smak utav svarta vinbär och granskott (!). Faktiskt riktigt gott och friskt som till skillnad från andra alkoholfria viner smakade mer vin än saft. Ännu roligare var att vinet är framställt av Barbro Trum från Leksand (som för övrigt var med på entreprenörshelgen i Grövelsjön där jag deltog tidigare i år).
Men nu åkte jag inte dit för att äta och dricka gott utan för att jag var så oerhört nyfiken på att få träffa Karin Eliasson som är VD och ägare till företaget "Back To Earth". Företaget tillverkar ett mineralsmink som är fritt från onödiga tillsatser och som endast innehåller fyra ingredienser: Titanoxid, mica, kaolinlera och järnoxider. Dessutom tillverkas sminket utav henne själv i Siljansnäs här i Dalarna. Det tycker jag är väldigt roligt! Under kvällens gång passade jag på att bli sminkad utav henne för att känna in vilka produkter och färger som passar mig bäst. Som jag tänker nu ska jag successivt byta till hennes produkter i takt med att de jag har i dagsläget börjar ta slut.
Kvällen innehöll även lite andra roliga överraskningar. Som att få möjlighet att lägga en välgörande ansiktsmask gjord på två delar kakao och en del kokosfett. Enkelt, naturligt och med en himmelsk doft (I alla fall för en chokladälskare som mig)! När masken skulle tvättas bort fick vi testa på den ekologiska "Ljung-serien" som har allt inom ansiktsvård och mer därtill. Huden blev mjuk och silkeslen efter denna dunderkur fylld av välgörande och naturliga ingredienser.

Det var så uppiggande att få frossa ordentligt i alla dessa produkter denna ruskiga höstkväll. För hur bra än alla produkter verkar och hur gröna skogarna lovar sig vara så tror jag innerst inne på att huden kan reparera sig bäst på egen hand, med lite hjälp utav naturliga ingredienser. Då vill jag inte vara den som rubbar hudens naturliga arbete med främmande kemikalier och hormonstörande ämnen. Jag vill gå "back to earth" och kemikaliebanta mitt badrum. Men jag kommer inte att göra en radikal helomvändning och kasta allt skräp som redan finns. Först tänker jag göra slut på det jag har och när jag köper nytt kommer jag att tänka smart och hållbart. Och jag lovar, jag kommer att hålla dig uppdaterad om vilka produkter som får mitt val!
Publicerat: 2014-10-23
Jo då -liket lever!!
Hej kära söta ni. Jag kan inte börja med annat än att be så mycket om ursäkt för den stora bloggdöden som drabbade mig i samma veva som jag gick på semester. Jag kraschade fullständigt. Och solen kom och lyste och värmde min trötta kropp hela sommaren. Så där blev jag liggandes -i solen, på bryggan, vid sjön med den tjockaste bok i hand. Och rörde mig inte ur fläcken på flera veckor. Förutom då vi tog båten några 100 meter bort för att få bada och fika på djupt vatten. Så fantastiskt avkopplande. Och så välbehövligt.

Men man kan tycka och JAG kan tycka att jag borde ha tagit ansvar och skrivit en kort rad till er och förklarat att jag inte orkade tänka på något måste och ens något skrivande och ännu mindre något fotande under denna långa tid. Därav min ursäkt. Jag har faktiskt kopplat bort så till den milda grad att under de senaste månaderna är den bästa kameran jag burit med mig mobilen och datorn har varit avstängd och haft semester även den så det tog den hela 40 minuter att kicka igång nu på kvällskvisten. Ja, man kan helt klart bli gråhårig på en sådan sak!

Så till det viktigaste. NEJ jag planerar inte att sluta blogga. Tvärtom. Jag har saknat bloggen massor och tänkt och funderat, vilat och låtit tankarna ta sin tid om hur jag vill med mitt bloggande. I vilken utsträckning, vilken form och så vidare. Bloggen är min oas i den grå vardagen och här får jag utlopp för min kreativitet. Här ligger makten i mina händer och jag älskar skapandet som det faktiskt är. Så kära vänner, efter en lång och skön paus efter en minst sagt intensiv vår är jag nu på banan igen och jag hoppas ni hittar tillbaka hit och vill följa mig framåt med allt vad det innebär!

Tack för ert tålamod och på återseende!
Publicerat: 2014-10-22
Klackarna i taket!!
Nu äntligen, ÄNTLIGEN har även jag gått på semester -på riktigt den här gången! Hade som nämnt en vecka tidigare i somras, men nu har jag tre veckors sammanhängande ledighet. Wunderbar!

Till råga på allt gjorde jag mitt sista prov (försäkringsförmedlingsrätt) i rådgivarutbildningen på jobbet idag vilket jag fixade med godkänt resultat. Det betyder med andra ord att jag nu är färdigutbildad privatrådgivare och har fått min licens. Kan man få en bättre start på semestern??

Så nu slänger jag in mina högklackade längst in i garderoben, tvättar av mig mitt smink och låter bankkläderna vila för här ska slappas, njutas och fixa kök!! Ni hänger väl med!?
Publicerat: 2014-07-25
Min morgon i bilder
Det bästa med att bo ute vid stugan är att man får semesterkänsla trots att man jobbar. Man njuter helt enkelt lite mer av timmarna från det att man stämplat ut på eftermiddagen tills man är tillbaka på kontoret på morgonen igen. Som imorse. Medan alla fortfarande sov tassade jag upp och möttes av en fantastisk morgon. Det första jag gjorde var att smyga mig fram till lekstugan för att checka läget om tjejerna hade vaknat. Alldeles tyst. De sov gott därinne.
Jag gick vidare till dasset, eller "kisserian" som vi säger. För att markera att det är upptaget öppnar man den översta luckan. Då får man sitta i lugn och ro. För det mesta i alla fall, för det vet väl varenda barnfamilj att inte ens toan är fredad son, speciellt inte om det saknas lås. Då är det bara att stövla in. Men för övriga besökare gäller kösystem.
Sen är det dax för en dusch inne i bastubyggnaden. Eftersom jag är ensam uppe och morgonen ljum behåller jag dörren öppen och njuter av sjöutsikten.
Frukosten intar jag på verandan med denna utsikt. Fortfarande sover alla.
Lägger en enkel make innan jag är redo för ännu en arbetsdag. Att få starta dagen med frisk luft och natursköna omgivningar får till och med mig att vakna till liv trots att jag är morgontrött som få. Kan man sedan komma till jobbet med något annat än ett stort leende på läpparna efter denna start på dagen? -Nej, jag tror faktiskt inte det!
Publicerat: 2014-07-23
Middagsglädje med vänner
En gång i tiden gjorde jag och Peter upp en väldigt bra deal. Han fick spela golftävlingar om jag fick priserna han kammade hem. En riktig win-win-situation! För alla män som läser detta låter det säkert som att jag ”kontrollerar” honom som ska ha något i utbyte för att jag ”släpper honom ur huset”. Men kom igen, handen på hjärtat: Hur kul är det att han är borta en hel dag på en tävling (japp, det tar sjuuukt lång tid) när han redan från början jobbar borta hela veckorna. Dessutom: När dealen gjordes var barnen små och orken kass. Hur som helst. Nu får han möjlighet att komma ut och spela golf (som han älskar och är galet duktig på) och jag får njuta av priserna han kammar hem.

Senaste priset var en middag för två och den njöt vi av tillsammans med Jonas och Frida i helgen, på självaste ”dansbandsveckan” som har ägt rum i byn. Det blev en trevlig helkväll med god buffé i form av kräftor, lax, oxfilé, ostbricka och bär med mascarponekräm med mera. Någon dans blev det dock inte, men däremot en sen kväll med många glada typer och trevliga möten. Tack Jonas Nordigårds för de galna bilderna du tog på mig, Peter och Frida! Och tack Peter för att du ser till att fixa bra priser på tävlingarna du deltar i!
Publicerat: 2014-07-22
Frukt och bubbel
Vilken dag! Solen steker, sjön svalkar och väderprognosen lovar finaste sommarvädret många dagar framöver. Nu måste vi unna oss att njuta kära vänner! Själv jobbar jag imorgon så idag tar jag mig en rejäl latdag på bryggan med bok, frukt och alkoholfritt bubbel. Det gäller att passa på medan sommaren är här!
Publicerat: 2014-07-20
Allvarlig mordbrand (!?) bredvid jobbet!
Tänk vilken tur att man inte vet vad som väntar när man vaknar på morgonen! På gott och ont! I så fall hade jag nog inte klivit upp ur sängen över huvud taget en dag som denna. Redan fem kilometer innan jobbet möttes mina ögon av en svart, bolmande rök som steg som en kraftig pelare rätt upp i skyn. Den visade sig senare komma från en kraftig, antagligen anlagd brand i en stor företagsfastighet några hundra meter från banken. Som dessutom innehöll farliga gifter! (Ett forna garveri)

Hela dagen slet brandmän från stora delarna av Dalarna för att få kontroll över den farliga brasan som inte var mindre än 100 x 130 meter!! Först framåt kvällen var läget under kontroll. Men däremellan hade två brandmän skadats, varningar gått ut på riksradion att lämna centrum, stanna inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Till och med trafiken stoppades genom byn när det var som värst, på grund av giftig rök och explosionsrisk!

Hur som helst. Vår AC gick inte att stänga av, så vi hade det mer rökigare inne i lokalen än det var utanför dörren. Vi gick alltså ut för att få "frisk" luft. Under dagen blev personalstyrkan allt dåsigare, huvudvärken steg, ögonen sved och det blev allt trögare att andas. Jobbtempot var med andra ord inte det högsta en dag som denna! Till råga på allt var det långdag på jobbet också. (Sen stängning)

I skrivandets stund sitter jag ute vid sjön, närmare en mil från branden och lukten från den har spridit sig ända hit. Jag hade planerat att skriva om en trevlig skärgårdstripp idag, men jag mår fortfarande rätt kasst så jag ska faktiskt ta och knyta mig redan nu och hoppas på en trevligare dag imorgon! Good night!
Publicerat: 2014-07-17
Milkshake med jordgubbar
Det somrigaste jag vet är att göra milkshakes på glass och jordgubbar en varm julidag. Enkelt och gott är det dessutom. Jag blandar bara jordgubbar, vaniljglass och mjölk i en matberedare och vips är det klart! Vill man ha den lite sötare kan man tillsätta lite socker också, men det funkar utmärkt utan. En enkel och svalkande mellis som får toppbetyg av stora som små!
Publicerat: 2014-07-11
Semester
Vi har nu flyttat ut till vårt sommarparadis och dagarna rullar på i sakta mak. Jag tar sovmorgon varje dag och drar mig så länge jag kan innan jag kliver upp. Vi njuter av långa, efterlängtade bryggfrukostar i solen följt av bad och häng på stranden. De tuffaste ansträngningarna vi har denna vecka är att klura ut vad vi ska äta till lunch och fundera på när det kan tänkas bli lite molnigt så jag vet när jag ska planera att åka hem och tvätta. Blir man rastlös kan man kratta stranden och sedan svalka sig med ett dopp i det blå. Till och med jag har badat idag, som är den största badkrukan av alla. Men är vattnet 25 grader varmt så ska det mycket till för att inte hoppa i förstås.

Nästa vecka är jag tillbaka på banken igen så jag jobbar aktivt och fullt medvetet på horisontalläget för att vila upp mig och orka ta nya tag. Sakta men säkert känner jag hur krafterna börjar komma tillbaka.
Publicerat: 2014-07-09
Helkväll på Dalhalla
Att gå på semester är inte alla gånger en enkel ekvation. Det har vi minsann lärt oss. Förväntningarna är många likaså viljorna -ofta minst lika många som antalet familjemedlemmar. Därför har vi förstått att den bästa starten är att jag och Peter gör något utan barn. För att landa, samla fokus och kanske hinna prata om hur vi tänker oss att ledigheten ska vara. Allt för att försöka eliminera bråk och besvikelser så långt det är möjligt.

I år startade vi med en helkväll på Dalhalla med middag och konsert redan samma dag som sista jobbdagen var avklarad. Middagen var utsökt med laxtartar till förrätt, oxfilé med primörer till varmrätt och chokladtryffel till efterrätt. Efter det njöt vi av ”Chess in concert” med bland annat Sarah Dawn Finer (underbara människa –allt hon rör vid blir till guld), Anders Ekborg (dessvärre konsertens flopp med sitt nasala kväkande), Gunilla Backman, Philip Jalmelid, Johan Schinker (alla tre överraskade mig positivt med starka karaktärer och välslipad musikalitet.) För musiken stod Stockholm Concert Orchestra uppbackade av inte mindre än en kunnig 50-manna-kör.

Musiken är musikalens yttersta styrka enligt min mening och därför var konserten en lyckträff. Att få sitta och njuta av låten ”I know him so well” samtidigt som vädret bjuder på sin absolut bästa sida i en fantastisk kalkstensmiljö är en magisk upplevelse! Och allt har vi att tacka mina föräldrar för som gav oss detta i julklapp. Jag älskar presentkort! :)
Publicerat: 2014-07-07
I mina drömmars trädgård
Jag hör ljudet av svalornas sång och gräshoppornas spel. I hagen går hästarna och betar och på den ljusblå himlen seglar ett plan förbi. När jag strosar runt i min barndoms trädgård känner jag doften av pion och schersmin samtidigt som mina ögon fröjdas av fingerborgsblommor, pioner och den skiraste grönskan. En nyckelpiga kommer flygande och landar på en lupin medan vattnet i ån sakta rinner förbi.

Barnen övar sig att stå på händer, hjula och jonglera medan min mor klipper ner överblommade rosor och njuter av att solen äntligen tittar fram. Kaffe och glass serveras på altanen för oss stora medan barnen tar plats under ett träd där de bestämt sig för att ha picknick. När glassen är slut slänger de sig i hängmattan och glada skratt avbryts stundtals av syskonbråk. Men osämjan glöms snabbt av när leklusten tar överhand och alla njuter av att sommaren har kommit. Allt detta blev till en avkopplande dag i mina drömmars underbara trädgård.
Publicerat: 2014-07-05
Dax för nästa projekt: Kök!
 |
När vi köpte vårt hus för snart fyra år sedan bestämde vi oss för att vänta med att renovera köket tills vi bonat in oss ordentligt och klurat ut hur vi ville ha det. Men när man kommer till läget då man bara pratar i termer som "tänk vilken härlig utsikt vi får över gården när vi tagit ner väggen" och "bara vårt nya kök är klart ska vi investera i lyxigare porslin" vet man att besluten och lusten har mognat fram. När sedan lucka efter lucka lossnar, diskmaskinen börjar gnissla och fläkten endast fungerar om lampan är släckt (om ens då) ja -då är det dax att sätta igång!

Fördelen med att våren har varit hektisk är att vi inte har haft tiden att analysera, bläddra i tonvis med kataloger och välja och vraka bland det stora utbudet som faktiskt finns. Det första vi bestämde oss för var att vi skulle ha ett IKEA kök. Vi tittade inte ens på något annat, för enkelhetens skull. Sedan valde vi den lucka som vi gillade mest följt av handtag och bänkskivor.

För ovanlighetens skull har vi varit rörande överens hela resan igenom! Dessutom har jag vågat släppa kontrollen mer än någonsin tidigare. Peter har valt vitvaror helt utan min inblandning och det var han som fick traska in på IKEA och beställa hem hela köket utan att jag ens var med. (Eftersom det var praktiskt omöjligt då han jobbar i stan och jag långt därifrån) Om min "slapphet" beror på att jag har insett att världen inte går under om vi gör ett felval eller på att jag litar på att Peter väljer rätt ska jag låta vara osagt. Antagligen är det en kombination av de båda. Hursomhelst är det väldigt skönt att kunna vila i att det blir bra utan att jag behöver vara med och peta i allt.

Jag bjuder här på lite "före-bilder" så kommer det fler uppdateringar under resans gång. Jag är väldigt entusiastisk och tror och hoppas att det här kommer att bli riktigt, riktigt bra!
 |
 |
 |
Bild tagen från vardagsrummet. På andra sidan väggen ligger köket. Denna vägg ska ersättas av en bardisk för att få in mer ljus och rymd i rummet. Vi har valt en lite högre bardisk istället för köksö för att dölja ett eventuellt smutsigt kök när man sitter och äter i vardagsrummet och därigenom ge ett lugnare intryck.
Publicerat: 2014-07-03
Lägertider
 |
Hejsan hoppsan vad veckorna går! Det var inte meningen att det skulle bli en sådan lång bloggpaus som det faktiskt blev. Skolavslutningar, utvecklingssamtal och jobbmöten avlöstes av packning, packning och åter packning. Och däremellan har jag packat upp och tvättat för att sedan packa i igen. Stortjejen har avverkat en rad med läger i olika former: Kanothajk och piratläger med scouterna, golfcamp, kollo och tältläger. På det sistnämnda var även jag med bitvis, men som ledare.

Jag är evigt tacksam att alla dessa läger finns! För vad ska man annars göra med barnen när man "endast" har fyra veckors semester (vilket jag är väldigt glad för att jag faktiskt har) och samtidigt önskar att barnen ska få vara lediga hela somrarna? Att få möjlighet att vara med på läger ger barnen en fin guldkant på sommarlovet och förhoppningsvis nya vänner, erfarenheter och roliga sommarminnen. Att jag sedan kan jobba med gott samvete eftersom jag vet att barnen har det bra utan min närvaro gör inte det hela sämre.

Hur som helst börjar denna lägerperiod närma sig sitt slut och jag kan känna doften av semester. Min första semestervecka närmar sig med stormsteg och jag välkomnar den med öppna armar. Äntligen! SOM jag ska njuta! Vi hörs snart igen!
Publicerat: 2014-07-02
Målbilden är solklar!
 |
Hade jag inte klarat provet förra veckan hade jag nog aldrig någonsin klarat det. För maj månad är minsann inte latoxarnas månad. Och definitivt inte föräldrarnas heller! Såvida man inte kan konsten att klona sig och vara på flera ställen samtidigt. Jag summerar min vecka i korthet:

Onsdag: Jobb, skola, dagis och avslutning på kyrkans barntimmar med uppträdande av femåring plus grillning.
Torsdag: Jobb, skola, dagis. Springtävling på dagis, dansrep för femåring, dansrep för nioåring, sånguppträdande av femåring på stora scenen i parken.
Fredag: Jobb, skola, dagis. Dansrep för nioåring, förberedelser och avslutning för FREDAX.
Lördag: Fira Sigrids födelsedag med paket och frukost på säng, dansrep för henne, dansrep för Birgit, förbereda för kalas, dansrep för Birgit igen, släktkalas och genrep inför den stora dansshowen.
Söndag: Avslutning på Söndagsskolan och PREMIÄR för dansshowen. Äntligen!!
Imorgon kör de tre föreställningar och två på tisdag. Sedan utlovas trötta barn och väl värda lugn och ro för ett tag framöver!

DÄRFÖR har jag inte hunnit med att blogga TROTS att jag klarat provet. Jag var nog väl optimistisk när jag skrev föregående inlägg. Men erfarna föräldrar som varit i denna karusell tidigare sägs att det finns ett liv efter maj månad. Fram till dess är min målbild solklar: Långa härliga bryggfrukostar i solen vid stugan. Åh vad jag ska njuta! Och när jag ätit mig mätt på fil och solmogna jordgubbar och känner mig varm i hela kroppen ska jag ta mig en svalkande simtur för att sedan ligga och slöa i solen heela dan och sysselsätta mig med att göra ingenting. That's gonna be great!
Publicerat: 2014-05-18
Life goes on...
 |
Idag är det en vecka sedan jag åkte ner till Stockholm och skrev det stora licensieringstestet. Till min stora förvåning gick det högt över förväntan och nu kan jag äntligen andas ut och njuta av lediga eftermiddagar, kvällar och helger utan den minsta pluggångest. Sedan jag klarade provet har jag lagt all min tid på att få tillbaka orken efter denna intensiva period.

Nu börjar jag bli människa igen och idag har jag börjat ta tag i det eftersatta hemmet. Städ och tvätt har hög prioritet just nu, inte en dag för tidigt kan jag lova! Rensa undan vinterkläder, skura bort gammalt grus och duscha av mina fuskblommor. I takt med att jag betar av alla måsten börjar jag hitta tillbaka till friheten och den goa vardagslunken igen. Nu när jag inte har några tunga böcker som ligger över mig ska jag lägga tiden på betydligt mysigare saker, som att:

-Cykla till den gamla kvarnen och plocka en härlig bukett med vitsippor.
-Läsa lååånga härliga böcker med barnen.
-Träna.
-Lyfta på luren och ringa mina fina vänner.
-Sitta i solen med en kaffekopp i hand.
-Planera kök.

Med mera. Listan kan göras hur lång som helst. Det viktigaste av allt är att jag ska försöka vara närvarande och ge min tid till dem som behöver mig bäst, barnen. En stor kram till dem som har haft tålamod med en stressad och frånvarande mamma. Nu har jag chans att få ge tillbaka. Och det ska jag minsann ta vara på!
Publicerat: 2014-05-12
Bloggpaus
 |
Jag är ledsen för uteblivna inlägg! Men efter det att bloggen har blivit hackad flera gånger på bara några dagar känns det lönlöst att lägga tid på att skriva inlägg som ändå bara blir förstörda strax därpå. I helgen var vi till Sälen och njöt av säsongens sista skiddagar. Trots att jag egentligen borde suttit med böckerna var det nog precis vad jag behövde för att få den där sista energin för att ta mig i mål. Nu blir det intensivt pluggande ända tills jag är klar. Innan dess blir det inga fler inlägg här. Istället vänder jag mitt ansikte mot himlen och ber att denna svettiga vår snart ska vara över.
Publicerat: 2014-04-27
En uppmuntran från himlen
Det var dax att prata om nattvarden på söndagsskolan. På vägen dit stannar jag och köper några paket kakor och planerar att sitta på en filt och fika med barnen för att få in rätta känslan för hur det kan ha varit vid Jesus sista måltid. Innan vi kliver ur bilen slänger jag ur mig att det är slut på mina krafter. "Men mamma. Vi kan ju inte sitta på en filt och fika på söndagsskolan för att du har slut på kraft. Det går ju bara inte!" Det var min 5-årings självklara åsikt.

Varje träff börjar med att vi sitter med i gudstjänsten ett par minuter. Pastorn hade vaknat på natten och upplevt att han skulle läsa ett specifikt ord som skulle vara riktat till någon på mötet. Han visste inte till vem eller varför men läste upp det som inledning: "Han ger ny kraft åt de trötta och ny styrka åt de svaga. Till och med unga människor kan bli uttröttade, och unga män kan ge upp. Men de som väntar på Herren ska få ny kraft. De ska få nya vingfjädrar som örnarna, de ska kunna springa utan att bli trötta och de ska inte ge upp under vägen." (Jesaja kapitel 40 vers 29-31) Katching! Det träffade mig rakt i hjärtat och var precis vad jag behövde för att få den där extra boosten för att orka kämpa på.

Samma vecka fick jag en uppmuntrande sång av en underbar bloggerska. Varken pastorn eller Eleonora vet särskilt mycket om min situation men ändå träffade det så rätt. Ja, jag tror att de har hört "någon" viska. ;) Texten är följande:

"När modet sviker och allt är tungt, och ingenting längre känns rätt. Då vill han ge dig av kärleken som inte har någon gräns. Om än hinder reser sig på din väg som du inte själv klarar av, Guds kärlek hjälper dig genom allt, ger styrka när du är svag. Gud har omsorg om dig. Över mörka djup vill han bära dig. Gud har omsorg om dig. När ensamheten tar tag i din själ och vänner du trott på har glömt. Gud älskar dig mer än du förstår, han finns hos dig varje stund. När arbetet pressar dig mer och mer och det känns som ett tyngande ok, då vill han lyfta dig upp i sin famn och ge dig ny framtidstro. Gud har omsorg om dig. Över mörka djup vill han bära dig."

Mitt i prick. Sådan är han. Omsorgsfull på alla plan och går in och uppmuntrar när det behövs. Visst kan jag förstå att det låter märkligt, men för mig är det så självklart. Jag har levt med detta sedan barnsben och kan tydligt se hur han bär mig år efter år, genom svårigheter och utmaningar. När Gud talar sker det inte genom att berg rämnar och haven delas, utan oftast sker det i en stilla viskning i rätt tid. Via en annan människa eller genom en ny tanke. Och alltid fylls man av välbehag och glädje.

Hur nattvardsfikat gick? Väldigt bra. Barnen uppskattade det MYCKET och vi fick en mysig stund tillsammans där vi pratade om hur det kan tänkas ha varit för 2000 år sedan och barnen kom med många intressanta tankar och funderingar. Dessutom var det precis vad jag behövde. Varför ska vi krångla till det mer än nödvändigt?
Publicerat: 2014-04-14
Bloggen har blivit HACKAD!
Jag blir både arg, förnärmad och matt. Minst sagt. Så sent som igår kväll var det ett snille som påstår sig sitta i Algeriet, som fick för sig att hacka hela min blogg. Först var ALLT borta men nu kan jag åtminstone skriva. Som ni ser är sidan förstörd, bilderna borta, layouten fel, kategorierna fel med mera med mera. Jag hoppas innerligt att detta stolpskott inte tog alla mina bilder, utan att de bara är borta och förstörda. För om de är i dennes händer så är de inte i goda händer.

Att fixa till sidan är mycket tidskrävande och det är det sista varken jag eller Peter har tid att fixa till nu. Jaja, motgångar sägs göra en starkare och tack vare att jag har fullt upp tänker jag inte ödsla onödig energi på något som jag ändå inte hinner göra något åt. Därför ska jag fortsätta med mitt pluggande och köksplaneringen så får ni ha överseende med att denna sida inte är som den ska. Så fort som möjlighet ges hoppas jag att det går att återställa den (det går tyvärr inte nu, varför är det ingen som vet). Webbhotellet är heller inget jag kan stoltsera med. Först försvann mina mail, sedan stängdes bloggen ner och nu blev den hackad.

Nog sagt om det. En människa full av onda avsikter ska inte få förstöra min dag. Nu väntar söndagsmiddagen och sedan lite familytime innan Peter drar vidare till Stockholm /Estland och jag ska fixa klart sockerkakan inför scouternas auktion senare idag samt förbereda inför kommande vecka. Må så gott mina kära och ta vara på varandra! Kramar
Publicerat: 2014-04-13
Prioritering är en hörnsten för balansen!
Det är väldigt mycket just nu. Jobb. Plugg inför licensieringstentan i maj. I början av juni kommer snickarna och renoverar köket. Innan dess ska vi ha planerat klart och allt material ska vara på plats. Vi står ännu bara i startgroparna och har inte bestämt någonting angående köket mer än datumet... Dessutom har jag både FREDAX och söndagsskolan varannan helg som ska förberedas och planeras inför varje träff.

Jag är i mitt esse när jag har mycket att göra och trivs med det. Men kombinationen köksrenovering och råplugg samtidigt stressar mig aningens då båda områdena kräver sitt fulla fokus. Många saker får stryka på foten nu i några månader som umgänge, tv-tittande (absolut noll) och långa sagor för barnen (behöver utnyttja alla kvällar maximalt. Visst är det trist att vara "ensamstående" i veckorna men just nu känns det faktiskt riktigt bra. Jag kan lägga mitt fulla fokus på det jag behöver och inte frestas till att mysa över en kopp te i soffan.) Men även saker som träning (trots min utmaning. Jag hade inte en aning om att våren skulle komma att innebära så mycket tid från min sida när jag började träningsutmaningen i september) familjetid och bloggen.

Livet består av perioder av lugnare och mer intensivare perioder. Just nu kan jag väl säga att livet befinner sig i den sistnämnda. Men det underlättar att jag vet att det är en period. April och maj kommer att bli hysteriska med få timmars sömn. Men ju mer tid jag lägger på det som krävs, desto snabbare tar jag mig igenom denna tid. När allt väl är klart och godkänt ska jag njuta av en härlig sommar med mycket ledighet och tid för det jag gillar allra mest: nära och kära. Att vi dessutom har en veckas semesterresa planerad i september håller modet uppe när jag kämpar medan ögonen vill slockna.

Att uppnå balans när man står mitt i blåsten handlar mycket om att prioritera rätt och se vad som är viktigt och inte. Jag hoppas att ni har överseende med att jag inte riktigt hinner med att blogga varje dag under denna period. Men några gånger i veckan ska jag allt försöka få till. Och visst är det lätt frustrerande för jag har så mycket inom mig som jag vill få ut här, men inte hittar tiden till. När allt är avklarat lovar jag er att återkomma mer regelbundet och jag ser fram emot att få ägna mig helhjärtat åt bloggen igen!
Publicerat: 2014-04-02
Bloggkrasch, hate it!!
Jag blir så matt. I flera dagar har bloggen legat nere på grund utav att webbhotellet har krångel, bland annat med sina servrar. Och nu när sidan äntligen har kommit upp igen så har jag lagt ner en lång stund på ett fint inlägg om helgen. Men när jag slutligen ska ladda upp bilderna så funkar det inte. Och utan bilder blir det inget inlägg. Jag gissar att det hänger ihop med webbhotellets datakrångel. Min egna dataexpert ligger och sover gott i en annan del av Sverige medan jag sitter här och river mitt hår. I själva verket vill jag inte göra något annat än att skriva ett roligt inlägg till er. Morr!! HATAR datakrångel. Det ska bara funka så att jag kan leverera när jag väl sitter här på plats. Fy vilket trist slut på en lång dag. Jaja. Love you, anyway. Puss och god natt. Time to sleep. Finally.
Publicerat: 2014-04-01
Stockholm nästa!
Så var vi äntligen på väg. Jag, Birgit och vänner åker till Stockholm över helgen för att se på "flashdance" och shoppa loss. Som vi längtat! Dessvärre fick Sigrid besök av Herr Magsjuka i mitten av veckan så nu har jag gått som på nålar att ingen annan ska smittas av denna snabbdiet. Än så länge går det bra och jag ber till Gud att det ska få gå väl hela vägen fram och tillbaka!
Publicerat: 2014-03-28
Vårtecken!!
Aldrig hade jag kunnat drömma om att vi skulle stöta på tussilago när jag var ute och sprang med barnen idag (som cyklade). I mars! Ovanligt tidigt för att vara här i fjällvärlden. Solen lyser och påskliljorna kämpar på i rabatterna. Hela naturen börjar vakna ur sin dvala och det är så häftigt att få följa händelseförloppet, från en frusen vintervärld till en grönskande blomsterprakt. Jag fascineras alltid över vilken växtkraft naturen har. Varje sommar får jag aktivt kämpa för att ta bort växtligheten som tränger igenom den hårda asfalten på gården. Inget jag gör kan stoppa den.

Tänk om vi hade lika stor vilja och kraft som gräset på våren. Vilka underverk vi skulle kunna utföra! Inte ens den hårdaste sten skulle då kunna hindra oss och livet skulle endast vara fullt av möjligheter. Själv låter jag mig inspireras av denna enkla kraft. Om ett litet frö kan gro och sedan blomstra, vad kan då inte vi som besitter både kunskap, vilja och förmåga att styra över våra liv utföra!?

Oj vad djupt detta blev. Jag ville egentligen bara kika in och önska dig en trevlig vecka!
Publicerat: 2014-03-24
Filmkväll med FREDAX
Har precis satt mig efter att ha städat undan efter kvällens filmkväll med "fredaxgänget" här hemma. Jag är alldeles till mig av allt engagemang! Föräldrar som frivilligt erbjuder sig att ställa upp med att skjutsa när vi ska iväg på äventyr (utan att någon har ställt frågan), föräldrar som gång på gång frågar om det kostar något (även fast det är gratis) och föräldrar som skjutsar sina barn för att de ska få möjlighet att vara med på FREDAX, trots att de har över en timmes bilresa hit ENKEL väg. Amazing.

Det är så otroligt peppande och givande att få låna dessa fantastiska barn varannan fredagskväll och hitta på något meningsfullt tillsammans. Nästa gång drar vi iväg på fångarna på fortet till annan ort och jag längtar redan! Att få göra allt detta ger livet en ny dimension!
Publicerat: 2014-03-21
Finhelg i Trysilfjällen
Kan ni tänka er. Igår morse när jag vaknade hade det plötsligt fallit ner närmare en dm nysnö och SOLEN lyste. Vilken perfekt dag att åka på skidresa! Den årliga ungdomsresan till Trysil gick av stapeln denna helg och vi hade äran att få följa med även denna gång. Så vi packade glatt ner liggunderlag, sovsäck, skidor och barn och fick uppleva två fantastiska skiddagar tillsammans.

Jag njuter massor av att barnen är stora och duktiga nog att kunna stå på egna skidor och föra sig i backen utan assistans. Att kunna sitta och gona sig i solen med en kaffekopp i hand medan barnen själva tar liften upp och sedan någon spännande backe ner gör gott för både själ och hjärta. Dessutom är jag överlycklig att jag fick några fina vinterdagar till slut. Tänk att när man väl ger upp hoppet om något, då inträffar det helt plötsligt. Visst är det märkligt!?
Publicerat: 2014-03-16
Frukt och grönt
Jag har börjat med att göra matinköpen till en sport varje gång jag handlar. Jag vill byta ut allt godis jag har hemma mot nyttigheter som ger mig kraft och energi istället för sockertoppar. Utmaningen ligger i att lägga upp så många nyttiga varor som möjligt på bandet i kassan och så få onyttigheter som möjligt. För köper jag bara nyttigheter så borde till slut skåpen vara fulla utav dem och det blir enklare för mig att ta den där saftiga apelsinen istället för den frestande chokladbiten efter maten.

De positiva följdeffekterna är många: Kroppen blir glad, finare hy, starka naglar, mer ork, piggare, friskare och framför allt kan jag känna mig riktigt stolt att jag äntligen har karaktär nog att kväva godisråttan i mig och istället ge min kropp vad den behöver. Visst unnar jag mig gott ibland, men under ordnade former och inte obegränsat var dag. Nu när jag väl har börjat tänka på vad jag stoppar i mig är det lätt att fortsätta i de banorna när jag vet hur bra jag mår utav det! Win-win! :)
Publicerat: 2014-03-14
Nu kör vi!!
Nu är det dax att borra in huvudet i väggen och köra så det ryker! Här ska minsann pluggas! Böckerna har kommit, diagnostesterna är utförda, studieplanen är genomförd, e-kurserna är så gott som klara så nu är det djupdykning i boken som gäller. Är förvånad över hur peppad jag är på att läsa. Hungrar efter att få lära mig allt som står i boken. Förutom en sak. De sjukt tråkiga matematiska formlerna. Trolla bort dem TACK!! Annars är jag pepp. Nu kör vi -Mot SwedSec-Licensen!!
Publicerat: 2014-03-11
Hoppet är det sista som överger!
Jag har gått och väntat och längtat efter starka isar och skoterföre hela vintern. När alla andra tjatar om vår tjatar jag om vinter. "Kom snälla kom". Men efter veckans regnande och töande så försvann all snö på bara några dagar och till slut tvingades jag att lämna mina vinterdrömmar bakom mig. Skoterkörkortet som jag hade planerat att ta smälte bort, likaså isarna där jag skulle svischa fram på mina nya skrillor.

Vi åkte ut till sjön i helgen. Men istället för att prova mina skridskor jag fick i julklapp fick jag sätta mig mot bastuväggen i söderläge och lapa sol. Visst älskar jag allt som har med vintern att göra: skoter, skidor, brädan och pulkåkning men när solen väl har börjat kasta sina värmande strålar mot mig, då tinar till och med jag. För något bättre ställe att vara på än lutandes mot min favoritvägg i mitten av mars -det finns faktiskt inte!
Publicerat: 2014-03-10
Äntligen drar vi igång FREDAX!
På fredag har vi äntligen premiär för FREDAX här i byn och jag är så peppad! Jag har länge saknat ett alternativ för ungdomar till att "hänga i centrum" på helgkvällar och ur de tankarna föddes idén om att erbjuda ett bättre alternativ. Jag drömmer om ett ungdomsgäng som vågar vägra alkohol och som istället har vansinnigt roligt på helt andra grunder!

Därför drar vi nu igång FREDAX för alla som går i årskurs 3 och uppåt. Vi kommer att åka på äventyr, anordna grillkvällar och se till att skapa en härlig gemenskap för alla som vill vara med! Jag tror och hoppas att det kommer att bli både skoj och spännande. Givetvis för mig, men framförallt för barnen! Maila mig gärna om du bor i krokarna och vill ha mer info. Många kramar Elin
Publicerat: 2014-03-05
Vasaloppet från soffan
Idag känns det ovanligt njutbart att sitta i soffan och titta på Vasaloppet. Fy vad trögt det går, dåliga spår och skitväder. Misstolka mig inte, jag lider med dem som åker men jag är glad att jag själv inte står och sliter i spåren! Klurar på när jag ska delta. Är man dalkulla så bör man ha åkt hela sträckan åtminstone en gång i livet innan man knackar på pärleporten. Men först krävs teknikträning och mycket gnidande i spåren vilket innebär att det ligger minst två år bort i tiden. Dessutom drömmer jag om sol, gott om snö och svischande glid den dag jag ska åka. Ni hör ju, det är mycket som ska klaffa för att en livsnjutare ska anta utmaningen!
Publicerat: 2014-03-02
Bankfest
Igår kväll var det avtackningsfest för en person som ska sluta på banken, vars tjänst jag ska överta. Vilken utmaning det ska bli att ta över en omtyckt medarbetare och bankmans arbetsuppgifter som servat sina kunder i 40 år! All kunskap, kundkännedom och service som han bjudit på i alla dessa år blir sannerligen ingen enkel match. Men jag ska göra mitt bästa!

Kvällen var mycket trevlig och det var skoj att få träffa alla nya kollegor, men även personer som arbetat på banken tidigare och inte längre är kvar. Kvällens outfit bestod utav en topp från SALT, kjol från Zara och stövlar från Vagabond. Det enda som var fel på kvällen är att jag blir så vansinnigt trött efter klockan 22.00, oavsett veckodag. Vad är det som händer??
Publicerat: 2014-03-01
En Gud som bryr sig om
När dotterns vantar hade varit spårlöst försvunna under en tid och vi hade letat så gott som överallt fanns det till slut bara ett ställe kvar att leta på. Vi hade letat i lådan, i väskan, på skolan och hemma utan resultat. Det enda vi kunde lista ut var att de hade glömts av på bussen. Så en eftermiddag svänger jag oplanerat in med bilen till bussgods och kör en vild chansning. Kanske finns de där. Jag letar igenom lådan för kvarglömda saker men hittar ingenting.

Men när jag just konstaterat att de är borta kommer en busschaufför in till mig med ett par svarta handskar, som har hål på precis rätt ställe. Det var dom. Det lustiga ligger i att de låg i en buss som inte tillhörde den kommun vi bor i, utan en grannkommun. Anledningen till att bussen stannat till en liten stund utanför bussgods var endast för att chauffören skulle få en rökpaus innan han drog vidare till nästa by. Hade vi inte varit där i just den stunden hade vantarna åkt vidare för att läggas ur i grannkommunens låda för kvarglömda saker. Att just den bussen var på bussgods precis när jag chansartat svängt in för att leta efter just de vantarna kallar jag för något annat än slump. För mig är det Guds kärleksfulla omsorg som ligger bakom. Han som ser det lilla och betydelsefulla i vardagen. Tack för hjälpen!
Publicerat: 2014-02-26
Sista skidturen för i år?
Slängde på mig skidorna och drog ut i spåret efter jobbet idag. 8 km stakning blev det innan mörkret föll. Tyvärr har värmen gjort sitt så skidföret var inte det bästa. Visserligen fantastiskt glid men minimala och isiga spår. Och ja, jag stod på rumpan i kurvan i slutet av den branta nerförsbacken. Jag vill inte tro att det var sista åket för den här vintern (jag hann ju knappt komma igång), men kommer det ingen mer snö så blir det nog inte mycket mer än så här för min del. Nu blir det pizza och slökväll, sista barnlediga kvällen för den här gången. Trevlig afton!
Publicerat: 2014-02-25
När barnen har sportlov, har jag barnlov
Barnen firar sitt sportlov med sin mormor och morfar i grannkommunen i några dagar. Själv jobbar jag, och Peter jobbar hemifrån denna vecka. Det betyder med andra ord att vi är helt barnlediga så här mitt i veckan. Jättekonstigt! Vi har faktiskt aldrig någonsin upplevt detta tidigare -att komma hem från jobbet båda två utan några barn att ta hänsyn till. Ja, om man räknar bort de två sista månaderna av min första graviditet då vi flyttade ihop förstås. Fast då jobbade han dag och jag kvällar och helger på ungdomsgården och dessutom hade vi fullt upp med att komma in i lägenheten och bona inför bebis nedkomst så jag tycker inte riktigt att det räknas. Att kunna se en film, ta en promenad och handla på tu man hand. Det är vardagslyx!
Publicerat: 2014-02-24
Blommor och tårta
En av de bästa sakerna med att ha ett vanligt dagtidsarbete är att fredagskänslan har hittat tillbaka. Att kunna logga ut, stänga av datorn, hämta barnen och sedan veta att man är ledig en hel helg går inte av för hackor! När jag kom hem från jobbet fick jag dessutom njuta av både blommor och tårta. Blommorna kom från Peter för att gratulera mig till mitt nya jobb och tårtan kom svärmor med för att fira att vi har fått en ny prinsessa. Visst är det spännande att frilansa, men just nu känns det väldigt bra att ha fasta arbetstider som gör det möjligt att kunna njuta av att helg är helg och inte ytterligare två dagar att planera in jobb på.
Publicerat: 2014-02-22
Att finna balansen när livet snurrar på
Bara för att jag har tagit mig en anställning har jag inte lagt ambitionen med att leva i balans på hyllan, nej tvärtom! Nu känns det mer aktuellt och viktigare än någonsin att bevara lugnet som jag hittat. För att inte trilla tillbaka i fållan kommer jag att jobba deltid. Arbetet ligger endast ett stenkast bort vilket gör att jag kan ta cykeln till jobbet och tjänar redan där över 90 minuter per dag som jag tidigare åkte bort. Pendlingen åt upp både min tid och stora delar av min lön. Barnen är större den här gången och klarar av att ta hand om sig själva på ett helt annat sätt än tidigare. Här hemma har vi kommit en god bit på väg vad gäller renovering och det är inte panik med något. Jag är glad för allt vi har hunnit med att göra och det som ligger framför oss är mer av estetiska än nödvändiga anledningar. Därför kan vi ta oss an hemmaprojekt när vi har lust, tid, ork och råd. I vår kommer jag att prioritera jobbet och familjen först. Allt annat kommer sen. Och det känns så skönt att tillåta mig själv att vara nöjd med det.

Hittills känns jobbet riktigt, riktigt bra och jag är så glad över denna möjlighet! Jag hade på allvar glömt hur givande det är att gå till en arbetsplats. Aldrig hade jag kunnat tro att jag skulle komma tillbaka till bankvärlden och nu trivs jag bättre än någonsin. Att få jobba tillsammans med härliga kollegor, möta intressanta kunder och känna att man utvecklas på flera plan gör gott för själen. Livet är allt bra spännande att leva, man vet aldrig vad som väntar!
Publicerat: 2014-02-19
Den urtråkiga men effektiva plankan
Förra veckan körde jag 1,5 timmes jazzdans ena dagen och en timmes dansmix följt av en timmes afrodance en annan dag. Att hitta bra konditionspass har jag inget större bekymmer med, värre är det med styrkan! I höstas började jag med plankutmaningen där målet var att kunna stå i plankan i fem minuter efter endast en månads träning. Det funkade till upp mot tre minuter, sedan tröttnade jag. Jag märkte att när två minuter hade gått började jag pendla med hela kroppen och hänga med ryggen. Det kändes dumt att slarva med övningen bara för att hålla tiden. Sedan dess har plankan vilat, men nu är det på tiden att ta upp den igen. Den här gången ska jag testa att stå två minuter om dagen, varken mer eller mindre. Det måste vara bättre att sätta ett enkelt mål som går att genomföra dag efter dag och inte jobba mot ett nästintill ouppnåeligt mål på 30 dagar. För vad händer sen? Antagligen är man så less på plankan så att det slutar där. Jag vill tänka långsiktigt. Skulle jag mot förmodan märka att jag orkar stå längre än så utan att tumma på hållningen och utan att börja slarva, ja då får jag väl utöka tiden då i så fall! Anledningen till att jag börjar med just plankan är att försöka fixa till min usla hållning och hitta bålstabiliteten. Det är varken kul, bra eller snyggt att se ut som en kroknande banan. Inte särskilt skönt heller, för den delen!
Publicerat: 2014-02-18
Nu lägger jag journalistiken på hyllan!
I höstas började jag känna att det här med att skriva artiklar är som vilket jobb som helst. Jag skriver det jag blir ombedd att skriva med den vinkeln som chefredaktören vill ha. Något större utrymme för freestylande finns egentligen inte. Ska man arbeta heltid med detta krävs det dessutom väldigt mycket engagemang oavsett humör och ork. Jag ska ständigt vara kreativ och komma på spännande material och vinklingar, pitcha mina idéer med chefredaktörer, sälja in mig själv, fakturera och dessutom tänka på att dra in så pass med pengar för att kunna både plocka ut lön, ha semester och pensionsspara. Fördelen är att jag kan styra mina arbetstider och jobba hemifrån. Nackdelen är att jag aldrig riktigt känner mig ledig för att jag alltid kan sätta mig med jobbet, om det så är en lördagskväll eller nyårsafton.

Visst kan jag greja det, men jag insåg att det inte är här mitt hjärta klappar som mest. Det jag vill med mitt skrivande är att påverka och beröra vilket bloggen är ett utmärkt forum för! Ju mer jag bloggade, desto enformigare blev det att skriva artiklar. Artiklarna fortsatte jag med för att få in mina slantar. Samtidigt som jag började tänka i dessa banor blev jag allt mer pressad och till slut försvann mitt skrivflow och alla bokstäver suddades samman. Jag kunde inte läsa sammanhanget i mina texter och jagandet på en rimlig lön tog död på min stora passion. Det enda jag ville var att få skriva personliga texter, rakt från mitt hjärta!

Exakt i det läget ringer en bankchef oväntat upp mig och frågar om jag är intresserad av att plocka ner hatten från hyllan och damma av bankkarriären. Vid första tanken såg jag det som ett bakåtsteg och gladdes inte alls åt att återta finansvärlden. Men efter några dagars aktivt funderande förstod jag att det faktiskt är en möjlighet som gör att jag kan återfå den frihet jag på slutet saknat i mitt skrivande. Jag kan nu gå till jobbet, göra mitt bästa, plocka ihop klockan tre, vara den närvarande mamma jag vill vara och sedan blogga av hjärtans lust -utan krav på att dra in tillräckligt många kulor. Jag är övertygad om att det beslutet kommer att ge min passion en nytändning. Förhoppningsvis kommer det att skänka er mer glädje också!
Publicerat: 2014-02-17
Snökaos men mysigt ändå!
I helgen har vi haft söta Emelie och Johan på besök. Planen var att vi skulle ha en riktig vinterhelg tillsammans med MYCKET skidåkning men när vi kom upp på fjället igår var det fullständigt snökaos. I sittliften var det bara att dra ner skidglasögonen, upp med halsduken, korsa armarna framför ansiktet och parera brädan så att stormen inte tog tag och drog iväg med den. Ett åk blev det. Varken mer eller mindre. Men desto godare var korven längst in i grillkåtan och desto skönare var bastun när vi väl kommit hem!
Busungarna fixade amerikanska pannkakor till frukost som intogs tillsammans med grädde, hjortronsylt och sirap. Perfekt uppladdning inför OS-stafetten! Heja Sverige, vad bra det går! Eftermiddagen spenderades ute i snön och det byggdes snögrottor, snögubbar och knipp i pulkbacken. Det gäller att preppa gården till sportlovet!

Jag vet att jag skulle berätta om mina nya planer men Peter ska snart åka till Stockholm och jag vill sätta mig ned med honom en liten stund först. Återkommer imorgon, då smäller det! Kram på er!
Publicerat: 2014-02-16
Från utbränd till hungrig på livet
För snart två år sedan var mitt liv ett enda stort kaos. Jag pendlade till grannkommunen för att jobba som kundtjänstansvarig på bank med höga krav och långa arbetsdagar. När jag åkte på morgonen var det mörkt och när jag kom hem på kvällen var det mörkt. Peter hade mycket att göra och veckopendlade till sitt arbete även då. För att hinna med allt som krävdes jobbade han både kvällar och nätter. Mestadels ekade hans säng tom och när han väl var hemma var han mycket sliten.

Barnen var små och vår minsta hade sina värsta trotsår där varje dag var en kamp: Allt från att klä på sig och sätta sig i bilen (OJ vad stark hon var!! Här gällde det att ta i med alla muskler och bända in henne i bilen) till att borsta tänderna och komma i säng. Inget gick av sig självt. Vid hämtning hann vi inte mer än att komma utanför dagisdörrarna innan hon låg på backen och skrek av utmattning. Och varje fredag hade hon feber! Tecknen var tydliga på att hon inte orkade med de långa dagarna och det höga tempot.

Vi hade nyligen köpt vårt gigantiska hus på flera hundra kvadratmeter och var i full färd med att renovera och göra det just så fint som vi ville. Vår ambitionsnivå var mycket hög och vi jobbade på i ett alltför högt tempo, på alla områden. För att överhuvudtaget få timmarna att räcka till krävdes noggrann planering som att handla på lunchen och att ha färdiglagad mat att värma när vi kom hem. Att ställa sig vid spisen med ett skrikande barn hängandes i benen var inget fungerande alternativ! Jag var tvungen att tanka bilen på morgonen för att spara några värdefulla minuter på eftermiddagen, annars skulle stortjejen bli sen till dansen. Varje minut räknades och utan minutiös planering skulle hela vardagen rasa samman. Helgerna gick åt till att tvätta och komma ikapp med allt som inte hanns med i veckodagarna. Till slut levde jag för att jobba, istället för att jobba för att leva. Det var inte alls så jag ville ha det!

Men när minnet började svika, synen försämrades och livsgnistan var försvunnen förstod jag att jag var tvungen att säga stopp. Därför var det en befrielse när bankjobbet tog slut. Jag fick äntligen möjlighet att sätta det viktigaste först och prioriterade familjen före allt annat. Jag valde aktivt att vara hemma mer medan barnen fortfarande var små. Det var det bästa beslut jag hade kunnat ta och sakta kom glädjen och orken tillbaka.

Samtidigt hade jag min längtan inom mig: Att få skriva. Min stora dröm. Jag hade ingen aning om hur, var och när -bara jag fick skriva. Vad som helst. Därför blev jag så glad när jag fick mitt första uppdrag, helt utan ansträngning. Det började med en middag med en vän som arbetade som chefredaktör på en tidning vilket ledde till att jag inom kort blev tidningens fasta skribent. Och den ena tidningen ledde till den andra. Helt plötsligt var mitt liv som små rosa moln där jag kunde arbeta hemifrån, styra min arbetstid och få chansen att utveckla mig själv och min stora passion SAMTIDIGT som jag hade gott om tid för familj och hem.

Nu har jag jobbat som frilansskribent i 1,5 år och jag har fått lära mig så mycket! Jag har skrivit objektiva artiklar för dagspress, säljande artiklar för turistmagasin och personliga texter här i bloggen. Jag har hittat mig själv i den stora skrivardjungeln och kommer att fortsätta där jag trivs som bäst. Medan jag har fått lägga tiden på det jag tycker är allra roligast har kroppen sakta kommit tillbaka och jag känner mig nu otroligt hungrig på att upptäcka allt vad livet har att ge. Därför känner jag mig redo för nästa steg!
Publicerat: 2014-02-13
Sean Banan var i stan
I fredags var jag och en vän till Sälen med våra barn och lyssnade på Sean Banan. Det är något märkligt med den mannen. För även om han visar stjärten mer än ansiktet, har dåliga texter och uppträder iklädd en gul onepiece så kan jag inte annat än att älska den mannen. Jag har aldrig kunnat sätta fingret på vad det är jag gillar med honom, förrän han började prata i pausen. Wow vilken förebild! Så mycket klokt att säga! Som att tänka positivt. Själv tycker han att han är ful, men att han däremot har en riktigt fin rumpa. Så istället för att prata ner sig och skämmas för det som han tycker är fult visar han stolt upp sin rumpa desto mer. Han kan han. Leta alltid efter något positivt i varje situation och ägna tankarna åt det istället för det negativa så blir livet lite trevligare för varje steg vi tar i rätt riktning. Yes, let´s do it!

Träningen förra veckan blev godkänd, men inte mycket mer än så. I torsdags körde jag 7,2 km på skidor följt av 1,5 timmes jazzdans och i söndags blev det en timmes afrodance på gymmet. Varken mer eller mindre. Fikade en hel del, med gott samvete dessutom. Jag har hittat tillbaka till träningsglädjen och känner att jag kommer att klara mina två pass i veckan. Och har jag väl fått in den rutinen spelar fikabrödet mindre roll.

Jag har inte glömt av tävlingen här på bloggen som avslutades för några dagar sedan. På torsdag kommer jag att dra lott och meddela vinnaren. Det är mycket som händer i mitt liv just nu och därför dröjer det lite. I slutet av veckan kommer jag också att avslöja mina framtidsplaner för er. Åh, vad jag är nervös! Men jag hoppas och tror att det blir bra. Nu kallar sängen och jag får tacka för mig för den här gången. Sov så gott mina kära!
Publicerat: 2014-02-11
Livets goda stunder
Imorse när jag skulle lämna Sigrid på dagis körde det fast av flera olika anledningar. Så när vi stod där i hallen och trilskades bestämde jag mig för att göra något helt oväntat -Jag tog med mig henne därifrån, sköt alla måsten till morgondagen och tillsammans lämnade vi byn för lite shopping och fika. Om mindre än en vecka ser mitt liv helt annorlunda ut så därför passar jag på att göra saker som dessa i väntan på att ta nästa steg i livet.

Så mysigt det blev! Käkade lunch i lugn och ro, lekte gissningslekar, strosade i butiker, sjöng och bara var tillsammans en hel dag. Jag fullständigt älskar att få ägna mig helhjärtat åt ett barn åt gången ibland! Det stärker verkligen banden mellan mig och barnet och dessutom upptäcker jag alltid nya fantastiska sidor hos den lilla individen som har svårt att komma fram på samma sätt som när det är ett syskon med. Det blir mer fokus på att bygga en god relation och ha fina stunder tillsammans än att vara ledare och mamma som sysslar med konflikthantering och rättvisefrågor.

Som sagt. Mys från början till slut. Och visst märks det att vi har haft en bra dag, hela eftermiddagen har varit lugn och harmonisk ända fram till mötet med John Blund. Att ta sig tid för barnen ger så otroligt mycket positivt tillbaka! Mindre bråk, skönare klimat hemma, gladare barn =gladare vuxna och mersmak på att vara tillsammans. Det hela slutade med att jag hoppade ner i badet med Sigrid innan vi kröp ner i sängen och läste saga tillsammans. Åh vad jag älskar dagar som dessa!
Publicerat: 2014-02-10
Problemet med att bo i en nöjespark
Att bo mitt i en nöjespark kan ställa till bekymmer. I-landsbekymmer ska tilläggas. I morse ägnade vi en hel timme åt att komma överens om vilket av följande alternativ vi skulle ägna dagen åt:

1. Åka skidor i Hundfjället, Sälen
2. Åka skidor i Kläppen, Sälen
3. Åka längdskidor med matsäck
4. Åka till stugan och ha snöbollskrig

När den ena ville det andra, ville den andra det ena. Och det diskuterades och vändes och vreds. Till slut körde Sigrid "ole dole doff". Kläppen fick knuffen och därmed var det bestämt. Kläppen fick stå för lördagsunderhållningen idag. Sköna åk, gott om plats i backarna och ett fint vinterlandskap gjorde susen för familjefriden. Det blev alltså bra i slutändan och alla var nöjda. Nu kan vi med gott samvete soffa till oss med pizza och mellomys. Ha en skön lördagskväll där ute!
Publicerat: 2014-02-08
Ansiktsvård
 |
På sistone har mitt ansikte dragit på sig både pormaskar och milier utan att jag har förstått varför. Hyn har känts grå, glåmig, hängig och varit full av synliga blodkärl. Jag som aldrig någonsin haft problem med detta förr! Så jag utnyttjade mitt presentkort och gick till traktens överlägset bästa hudterapeut (som jag vet) för att få bukt med problemen. Där fick jag hjälp att bena ut vad det kunde vara. Slarv med produkter, slarv med rengöring, för mycket tid framför datorn, felaktig kost (för mycket choklad och för lite grönsaker) med mera.

Mitt i behandlingen är jag tvungen att svara i telefonen som ringer. DÄR hittade vi ytterligare ett problem. För alla milier jag har sitter på mitt högra kindben EXAKT där jag trycker fast telefonen när jag pratar. FY vad äckligt! Den är alltså full av bakterier som hoppar över till ansiktet och förstör huden.

Det märks att man inte är 20 längre. Visste ni förresten att hudens åldrande startar redan när 25 års-strecket är passerat?? Skrämmande men sant. Och det är väl kanske just av den anledningen som varje spår av slarv sätter sig så snabbt och blir synligt. Åh vad jag önskar att jag orkar hålla i att vårda mitt ansikte nu, dag efter dag, år efter år. För finns det någon skönhetsoperation i världen som kan slå ett välmående, naturligt och fräscht ansikte? Nix, det tycker jag inte!

Så nu blir det grönsaker, frisk luft, vila, motion och allt annat som får huden att glänsa. Men sen hoppas jag att jag får in rutiner på att vara noggrann med min ansiktsvård i form av bra produkter och rengöring. Och tänka på vart jag har telefonen.

Hur mycket tid lägger ni ner på er ansiktsvård varje dag?
Publicerat: 2014-02-05
Jag tog ett bad med Gud
Medan Peter gick med barnen på hockey härom kvällen passade jag på att ta mig en promenad för att köpa det senaste numret av Hembakat. Suverän tidning när man är baksugen! Gick raka vägen hem, fyllde ett bad, tände ljus och njöt av att få vara ensam en stund. Planen var att hitta något smarrigt semmelrecept där i badet men istället blev jag liggandes med mina tankar som snabbt seglade iväg. De få gånger jag badar bestämmer jag mig varje gång för att göra det oftare, men dessvärre glöms det av lika fort som jag har hunnit torka. Men väl i badet släpper jag allt annat och bara är. Därför är det så lätt för tankarna att komma ikapp mig när jag annars bara rusar på.

Tankarna handlade den här gången om ett viktigt ställningstagande som jag länge har gått och funderat på. Men jag har kört fast och inte hittat någon hållbar lösning. Så där i badet gjorde jag något som jag vet brukar hjälpa. Jag frågade Gud. Vad vill du? Hur tycker du? Fördelar? Nackdelar? Och vet du vad konstigt. Helt plötsligt blev allt glasklart. Tankarna föll på plats och ett inre lugn infann sig. Eftersom jag vet att Gud älskar mig långt mycket mer än vad jag själv gör känner jag mig fullständigt trygg i att fråga honom. Jag vet att det blir bra.

Det blev ingen receptläsning där i badet. Men till frukosten dan därpå, då hämtades det desto mer bakinspiration!
Publicerat: 2014-02-04
Hemtrevnad
Lägger den lugnaste helgen i mannaminne bakom mig. Jag har mestadels varit inne och plockat med sådant som jag vanligtvis inte tar mig tid till, men som är en lagom syssla när orken inte är på topp. Skruvat upp någon lampa, funderat på tavlor och plockat saker som alltid lägger sig på fel ställen. Alla har pysslat med sitt på varsitt håll och varit nöjda med det. Inte minst barnen! Och så Melodifestivalen ja. Rätt artister gick vidare men synd bara att inte Helena Paparizou tog sig raka vägen till Danmark. Hon hade gott kunnat byta plats med Yohio för min del!

För att få lite frisk luft åkte vi ut till stugan en sväng igår. Barnen var glada över årets första kramsnö och kastade snöbollar och byggde fästningar av hjärtats lust. När vi väl var hemma igen fortsatte de att leka i snön och byggde både rustningar och snölyktor. Senare på kvällen tändes dessa och spred ett hemtrevligt sken. Myyys!
Publicerat: 2014-02-03
Utmaningen vecka 5
Började ganska mjukt med träningen den här veckan efter detta alldeles för långa uppehåll. Det blev fokus på vardagsmotion då det har snöat en hel del och snöskottning är ju faktiskt den träningsform man inte kommer undan, vare sig man vill eller inte! Men med en stor gård blir det en rejäl genomkörare. Det positiva med snöskottning, förutom att bilarna kommer in på gården, är att det inte behövs någon barnpassning för att få sitt pass. Dessutom är det roligare för barnen att vara ute i snön om jag är ute med dem, även fast jag håller i en skyffel. Enkelt och nödvändigt. Såhär ser den gångna veckan ut:

Måndag: 45 minuters snöskottning
Tisdag: 45 minuters snöskottning
Onsdag: 5 km på skidor
Torsdag: 5 km på skidor, 1,5 timmes jazzdans
Fredag: Sjuk (vila)
Lördag: Sjuk (vila)
Söndag: 45 minuters snöskottning

Jag antar att det har snöat färdigt för ett tag så till kommande vecka får jag satsa på dans, gym och skidåkning istället. Ser fram emot att få komma i form igen och uppleva lite endorfiner!
Publicerat: 2014-02-02
Fredagslunk
När jag äntligen kommit igång med träningen gick jag raka vägen och blev förkyld. Tack för den! Så idag är en slödag. Men det passar bra eftersom dagis är stängt på grund av planering. Vi ligger i soffan, dricker te, bygger lego och tittar på snön som faller. I pyjamas. Hela familjen njuter av det lugna tempot som har lagt sig här hemma. Konstigt nog krävs det en nypa sjukdom för att släppa alla måsten och aktiviteter. Ganska skönt faktiskt.
Publicerat: 2014-01-31
På banan igen!
Att få en livsnjutare att bli en hurtbulle är ingen lek, det kan jag lova! I september bestämde jag mig för att försöka och det gick långt över förväntan ända fram till i början av december. Ni vet glöggmingel, julfika och all tid som läggs ner på att fixa julmyset. Det inkräktar på träningstiden. Med andra ord blev det mycket fika och minimalt med träning. Och som jag berättade då tillät jag mig själv att njuta.

Men sedan kom januari. OJ vad svårt det var att komma igång! Hela månaden blev en utdragen eftersmak av julens sötma och det fortsattes att mysa, fika och att ta det lugnt helt enkelt. Tills jag så sent som idag fick nog på mig själv. Insåg att min otränade kropp gjorde mig ofokuserad och slö. När jag började min sundare livsstil satte jag målet till juni. Då ska jag vara en glad hurtis med mindre sötbegär. Och snart är vi ju där! Därför har jag från och med idag satt stopp för min lathet och började med att damma av längdskidorna och körde 5 kilometer på lunchen.

Så nu är jag på banan igen. Nu kör vi! Träna två gånger i veckan. Gärna tre. Men den tredje är ren bonus. Fikastopp i veckodagarna skippar jag den här gången. Däremot ska jag försöka göra det lite lagom. Inte äta för att äta utan vid särskilda tillfällen, som små holy moments i vardagen när det behövs. Jag kommer att skriva om resan varje vecka för att hålla er uppdaterade. Men kanske mest för min egen skull. Då blir det liksom lite knivigare att fuska. Wish me good luck!
Publicerat: 2014-01-29
Entreprenörshelg i Grövelsjön
 |
Hemkommen efter en fantastisk helg i vackra Grövelsjön. Helgen riktade sig till nyföretagare i Malung-Sälen, Älvdalen, Trysil och Engerdals kommuner och bjöd på företagarskola, möten med etablerade fjällentreprenörer och möjlighet att nätverka med likasinnade samt viktiga personer inom näringslivet. Förutom att få mer kött på benen i mitt företagande var det en fröjd att få bo omgiven av vackra fjäll på Grövelsjöns fjällstation med härliga människor och vällagad mat gjord på kvalitetsråvaror. Om man är sugen på att fjällvandra med barnen utan att behöva släpa med sig både tält och trangiakök är denna fjällgård absolut ett bra och enklare alternativ!
 |
Jag och Peter pitchade min affärsidé inför "drakarna" i Draknästet och övriga entreprenörer. Väldigt peppande att få teama tillsammans inte bara som familj, utan även som företagare!
 |
Team building där varje team fick ett varsitt snöblock att skulptera med olympiska spelen som ledord. Vårt lag satsade på att tillverka OS-ringarna och en backhoppningsbacke med tillhörande spaavdelning och casino. Kreativiteten flödade likaså de glada skratten. Fantastiskt roligt att få gå lös i snön med såg, spade och en stor portion fantasi!
 |
Sweet Protections grundare Ståle Moller var på plats och berättade om hur han tillsammans med sina bästa vänner gick från fritidsintresse till en minst sagt lyckad produktutveckling. Idag tillverkar Sweet de hetaste och exklusivaste produkterna inom skidåkning och paddling. De är alltid väldigt inspirerande att lyssna på människor som berättar hur de vågar satsa för att sedan lyckas!
Publicerat: 2014-01-27
Nystädat och blommor till helgen
 |
Nu är huset färdigstädat för den här gången. Ni vet känslan när hela huset är rent och en kreativ bukett med gerberor och körsbärsblommor pryder bänken. DEN känslan är svårslagen! Men nu är den här. Imorgon bitti åker jag till Grövelsjöns fjällstation på Entreprenörshelg med likasinnade nyföretagare. Jag hoppas på tre dagar fyllda med matnyttig information som kan hjälpa mig vidare i mitt arbete. Så om det är dött här över helgen beror det förmodligen på att jag har fullt upp med att nätverka och att springa på inspirerande föreläsningar.

Nu är det dax att börja tänka på packningen. Men först ska jag kolla igenom veckans texter innan jag skickar in dem till tidningen. I det senaste numret av Sälen Weekend kan ni läsa min artikel om Destination Sälenfjällens VD Charlotte Skott och om hennes tankar kring Sälens framtid. För att komma dit klickar du här. Ha nu en fantastisk helg så hörs vi senare. Kram på er
Publicerat: 2014-01-23
Tävling i samarbete med Lyko!
 |
Är barret risigt efter julstressen? Passa på att vara med och tävla om två högkvalitativa hårvårdsprodukter från Lyko! Lyko är ett hårvårdsföretag som brinner för ett vackrare och starkare hår med säte i Västerdalarna. Efter det att företagets VD Richard Lyko blev utsedd av Svenskt Näringsliv till "Årets mest företagsamma person i Dalarna 2013" känns det extra roligt att lyfta fram detta företag som expanderar lavinartat!

I prispotten ligger nu Lykos egna hårspray "Lyko Wild Strawberry Sensation Extra Hard" med en doft av vilda smultron och en sval touch av mint samt Lykos torrschampo "Lyko Melon Sensation Extreme Volume Dry Schampoo" för extrem volym och stadga med en doft av melon. Schampot blir din räddare i nöden när håret känns ofräscht och absorberar omedelbart all överflödig olja och gamla produktrester. Båda produkterna håller riktigt hög kvalitet och sprayen är Lykos mest sålda produkt! Värdet av vinsten är 348 kr. Mer om produkterna kan du läsa här: Hårspray och Torrschampo från Lyko.se.

För att delta i utlottningen av dessa produkter ska du:
1. GILLA Kniktelins facebooksida. Se vänsterspalten här på bloggen.
2. DELA detta inlägg på facebook.
3. Kommentera detta inlägg här på bloggen ELLER tävlingsinlägget på facebooksidan så att jag har dina kontaktuppgifter och kan nå dig om du är den lyckliga vinnaren. Epost-adressen är ej synlig för någon annan än mig.

Tävlingen pågår till och med den 5 februari klockan 23.59. Lycka till!
Publicerat: 2014-01-22
Konsten att kunna leva i nuet
Redan för någon vecka sedan läste jag om en bloggare som planerar vårens frösådd. I mitten av november bloggades det febrilt om julpyssel och adventspyntning till höger och vänster. Och de flesta bloggare verkade kasta ut julen redan på självaste nyårsnatten för att på morgonen därpå inhandla årets första tulpanbukett.

Men stop hallå. Varför inte låta allt ha sin tid? Låta julen börja första advent och sluta på tjugonde knut? Varför ska vi börja tjata om våren när vintern ÄNTLIGEN har kommit? Varför är vi så dåliga på att bara vara här och nu, gilla läget och tänka att allt har sin tid? Våren kommer när den kommer. Låt oss nu passa på att åka pulka med barnen och vara inne och mysa. Njuta av att rabatterna inte behöver rensas och att kunna komma i säng tidigt. Det ska jag göra. Och just av den anledningen är jag sämre än andra på att drömma om tussilago, när jag i själva verket har fullt upp med att grilla korv i slalombacken!
Publicerat: 2014-01-21
Festens outfit
 |
Här är ett litet smakprov på vad jag kammade hem under veckan. Topp från SALT, leggings av märket Stockhlm från MQ och stövlarna var ett reafynd från Vagabond. Säg mig ett märke som har bättre skor än de? Snygga, bra kvalitet och sköna på foten. Dessutom tycker jag att deras skor håller sig säsong efter säsong utan att kännas omoderna. Förlåt mig för den mörka bakgrunden på bilden. Hade att välja på ett mörklila draperi eller kritvita väggar. Draperiet var minst dåligt, även fast benen smälter in i bakgrunden. Alternativet var att den vita överkroppen smälte in i de vita väggarna och det såg då ut som att huvudet svävade fritt några decimeter ovanför benen. Lite lustigt faktiskt.

I lördags var vi på ett hejdundrandes 50-årskalas med inte mindre än 150 gäster! Väldigt roligt att få träffa nya vänner, gamla barndomsvänner och släkt på en och samma gång! Förutom nöjet att fira jubilaren var festen ett bra tillfälle till att få inviga mina nya kläder. Annars har helgen varit förvånansvärt lugn. Så lugn att jag igår kväll fick ett uns av panik då vi inte gjort någon "nytta" i helgen. Jag får jobba på det, att kunna unna oss en lugn helg då och då utan att få dåligt samvete för allt man inte får gjort, som borde göras. Vad tror ni? Tar måstena någonsin slut??
Publicerat: 2014-01-20
After work i toppstugan
 |
Jag får ofta frågan om varför vi inte flyttar till Stockholm. Dels av anledningen att Peter veckopendlar dit men även för att jag är typen som vill utvecklas och ständigt söker nya utmaningar. Och ja, visst kan det många gånger kännas lockande att få ha en man som kommer hem på kvällarna och att kunna skaffa mig en gedigen utbildning utan att behöva pendla bort dyrbar familjetid. Jag är övertygad att vi skulle ha det bra och att jag skulle trivas. Men det finns också en annan sida av myntet.

Efter det att Birgit kom hem från skolan idag kastade vi i skidorna i bilen och åkte till Kläppen för att äta mellis i toppstugan. Choklad med vispgrädde och marshmellowmuffins. Sedan njöt hela familjen av sköna kvällsåk i de upplysta slalombackarna ända fram till stängning. Då var det dags att ta den lilla bilturen hem igen för att käka tacos och slänga sig i soffan till Fångarna på Fortet. Att kunna ha en sådan fantastisk eftermiddag och samtidigt vara hemma i tid på kvällen är verklig lyx och sätter en enorm guldkant på vardagen. DET är en av flera anledningar som gör att vi valt att bo så fantastiskt som vi gör!
 |
Publicerat: 2014-01-17
Sthlmsshoppat like crazy!
 |
Hemma i lugnet igen efter tre intensiva shoppingdagar. Min garderob ekade tom innan turen så det var verkligen behövligt! Har nu fyllt på med nya jobbkläder i form av stövlar, ballerinor, finbyxor, kjolar, toppar, tröjor och några smycken. Jag köper kläder otroligt sällan. Mest på grund utav att det är 14 mil till närmaste stad. Men också för att jag föredrar att shoppa utan barn som blir hungriga, kissnödiga och uttråkade mitt i en svettig provhytt. Därför åker jag hellre iväg ensam en eller två gånger om året och betar målmedvetet av min långa lista. Då hinns det varken med lunch eller någon rolig inredningsbutik. Inte ens Formexmässan som äger rum just precis nu lyckades locka mig från mitt nödvändiga shoppande!

Men när butikerna slagit igen för kvällen hann jag med lite trevliga saker också. Som att gå på Emmelies grymma core- och spinningpass tillsammans med Johan och Peter följt av ett italienskt restaurangbesök. Jag kan aldrig få nog av det italienska köket! Ett Stockholmsbesök utan en date med Rosie är inget godkänt besök varpå vi shoppade tillsammans en halv dag. Och så såg vi Hundraåringen på bio. SOM vi garvade! Jag och Peter alltså. Resten av besökarna bara satt där. Tysta. Jag förstår inte vad som är problemet för den var SÅ rolig. Gå och se den! (Om ni inte redan har gjort det förstås.) Puss på er
Publicerat: 2014-01-16
Skotertur i vildmarken
 |
Nu är vintern äntligen här! Två decimeter nysnö har bäddat in vår gård och kylan har kommit. Därför passade det perfekt när klockan ringde tidigt igår morse för jobb. Uppdraget är att skriva en artikel om en guidad skotertur på fjället och turen ägde alltså rum igår. Det var helt magiskt att få sätta sig på skotern och köra ut på de vita och kala vidderna! Solen kämpade på för att titta fram och bjöd på ett vackert sken medan kylan bet sig fast i kinderna. Temperaturen stod på -15 grader vilket gjorde det riktigt skönt att stanna till vid en våffelstuga, långt bort från skidbackar och turister, för att få sig en kopp kaffe som kokats på vedspisen. Det enda ljudet som hördes var skallet från ivriga draghundar med sina spann. Mer om turen får ni läsa i Sälen Weekend vecka 7.

Senare igår checkade jag och Peter in på Kungsholmen, Stockholm. (Många timmar i bil!) Jag ska passa på att lägga några dagar här på att uppdatera min garderob och träffa några vänner medan jag fortfarande kan styra över min tid. Men nu har butikerna öppnat så jag ska kasta mig ut i shoppingdjungeln på direkten. Inget att vänta på! Här ska shoppas loss!
Publicerat: 2014-01-13
Nu har julen dansats ut
 |
Lika mysigt som det är att plocka fram julen, lika skönt är det att plocka undan den. Jag får alltid samma härliga "nystartskänsla" när det väl är gjort, även fast det är en smula vemodigt när jag börjar plocka undan. I lördags deltog Sigrid i kyrkans julspel där hon spelade Josef och efteråt var det fest med dans runt granen och tomtebesök med godisutdelning. Med det har vi firat klart för den här gången. Nu står jag redo för vårens utmaningar!
Publicerat: 2014-01-13
Det här är INTE okej!!
 |
Att komma hem från joggingrundan med leriga gympadojor är INTE okej när vi börjar närma oss mitten av januari! Månaden som vanligtvis brukar innehålla drivor med snö och vara så kall där jag gör allt för att slippa sticka ut nästippen utanför dörrposten. Läs -30 grader. Annat är det nu. Jag hade fullt upp med att parera. Ena stunden blixthalka och is. Andra stunden gyttjig lera och klafs. Och inget läge däremellan. Antingen eller. Mina superspringbroddar gjorde susen för halkan. Däremot hade jag behövt gummistövlar för att slippa förstöra Asics-skorna av all genomträngande smuts. Men träningen blev av och nu sitter jag här med en skön träningsvärk längs höfterna. Om det är lika milt imorgon ska jag ge mig ut igen. Skorna är ju redan leriga så varför inte bättra på brunfärgen lite till, när jag ändå är i farten?
Publicerat: 2014-01-09
Vilat mig i form
Det är med skräckblandad förtjusning som vårterminen drar igång efter en lång ledighet! Lovet blev precis så slappt som jag ville. Dagarna då mysdressen fick ligga kvar i garderoben är lätträknade likaså de dagar där frukosten var undandukad före klockan tolv. Men det var just så som jag önskade mig att lovet skulle bli så jag ska vara nöjd. Däremot ångrar jag att jag inte tog vara på morgnarna bättre dagarna efter nyår. (Läxa till nästa år) Då hade jag gott kunnat gå upp lite tidigare och kickat igång mig med en långpromenad för att försiktigt vakna upp ur dvalan. Men nu är det gjort. Imorse ringde klockan alldeles för tidigt enligt kroppen (studiedag för barnen igår) och alla är nu där de ska vara. Peter i Stockholm, barnen på skola /dagis och jag sitter hemma och korrekturläser artiklar och planerar barn- och ungdomsarbetet inför våren. Skönt!

För hur som helst. När man efter två veckors ledighet märker att man börjar gå varandra på nerverna, har slappat klart och bara längtar sig bort från chokladpraliner och ostbrickor -då vet man att lovet gjort sitt och att det är dags att välkomna vardagen igen. Så skönt med fasta rutiner, hålltider att passa och utmaningar att ta sig an. Så lov i alla ära, men vad vore alla lov utan vardag där emellan? Ganska tråkiga faktiskt!
Publicerat: 2014-01-08
Säsongspremiär i skidbacken
 |
Fy vad jag alltid hatar att åka säsongens första åk utför! Det är lika varje år. Drar på premiären in i det längsta. Inbillar mig att jag tycker det är tråkigt. Tycker det är bökigt innan jag letat fram all utrustning som behövs, införskaffat liftkort, på med takbox MED MERA MED MERA. Men någon gång måste det göras. Och någon gång blev idag. Väl framme på parkeringen blev jag sittandes i bilen, med liftkortet i hand. Jag ska sluta åka. Det här är inte kul. Men så spänner jag motvilligt på mig brädan och försöker mig på årets första åk. På grund av överflödiga plusgrader var snön lika sockrig och farlig som en varm aprildag och just det åket blev en kamp mellan mig och snöhögarna som bildats av morgonpigga åkare. Men för varje åk som gjordes blev det lite roligare och innan jag var tillbaka i bilen senare på eftermiddagen var åkglädjen återfunnen. Nu längtar jag till fler minusgrader och mer snö, för skönare åkning ända fram till april.
Publicerat: 2014-01-06
Jagar inspiration och köksglädje
 |
I helgen har vi börjat spåna på det nya köket. Jag har letat fram de gamla inspirationstidningarna för kök och Peter har ritat upp vårat befintliga i ett lämpligt dataprogram. Samtidigt som jag tycker det är våldsamt roligt att få släppa lös min kreativa ådra är jag grymt tveksam till om vi hinner rodda projektet i land till juni månad. Lägg därtill den svettiga summan som ett nytt kök kostar och alla meningsskiljaktigheter som är oundvikliga när vi ska samsas om vad som är den bästa lösningen, den snyggaste designen och det lämpligaste priset i alla miljoner val som vi kommer att tvingas ta. Innan helgen tog slut var vi i alla fall överens om att köket inte har prio ett. Vi vill att resan till det nya köket ska vara trivsam och hinner vi inte med det kan det faktiskt vänta ett år till. Men vi gör så gott vi kan nu och känner glädje i, så får vi se vart vi landar. Det kan bli till sommaren. Hinner vi inte blir det till nästa. Världen går inte under för det.
Publicerat: 2014-01-05
En glimt av snö
 |
"Varför kommer aldrig snön?" var det första Sigrid sa när hon vaknade imorse. Jag kan inte annat än att hålla med. Nu är de gröna gräsmattorna tråkigare än någonsin. Vinter, var är du?? Jag längtar till att få damma av skotern, åka mig svettig med längdskidorna och busa med barnen i snön. Jag är trött på att vara inne och fika och nu vill jag ut!

För att få lite miljöombyte åkte vi upp till Sälen och gick på bio idag. Sune på bilsemester. Den var okej, inte lika rolig som Sune i Grekland, men tillräckligt rolig för att ha något att sluka popcorn och daimpluttar till. Den största behållningen var att vi äntligen fick uppleva lite snö! För väl uppe på fjället dalade stora snöflingor mot marken och helt plötsligt infann sig den rätta vinterkänslan. Dessvärre var det lika grönt och plaskigt när vi var hemma igen. Men nu vet jag att vintern endast är en timme bort och nästa gång vintersaknaden slår till är det bara att packa i skidorna, sätta sig i bilen och styra kosan mot Sälen!
Publicerat: 2014-01-03
Förväntningar inför 2014
 |
Inte en utvärdering utan nya målsättningar. Efter att snabbt räkna på mina fingrar är mitt enda hopp med 2014 att jag ska klara mig igenom hela året utan att bli utbränd. Det är mycket som ligger framför men det är heller inget jag vill plocka bort. Karriärmässigt har jag en stor grej på gång, men tyvärr kan jag inte berätta mer än så just nu. Det kommer att kräva sin tid och dessutom ska jag plugga en hel del. Jag ska fortsätta med söndagsskolan och planen är att utöka barnverksamheten med att dra igång "fredagskul" för mellanstadiebarn, helst nu i vår. Här hemma planerar vi att renovera köket i juni och givetvis kommer jag att fortsätta att blogga. För att behålla balansen som jag äntligen funnit behöver jag prioritera det nödvändigaste, strukturera upp min vardag i timmar och minuter och hitta luckor till att träna och vila. Annars kommer det inte att gå. Men jag är väldigt förväntansfull och det ska bli SÅ spännande! Hoppas ni vill hänga med!
Publicerat: 2014-01-02
Nyårsfirande i goda vänners lag
 |
Gott nytt år på er! Hur har ert firande varit? Själva hade vi bjudning hemma hos oss tillsammans med en bunt goda vänner. Peter var i sitt esse i köket och bjöd på diverse olika mumsiga rätter. Barnen lekte, spelade wii och såg på dumma mej 2 medan vi vuxna pratade, skrattade och avlade årets nyårslöften. Förutom glädjen av att få spendera kvällen med sina kära är jag så glad över att få ge barnen en vit och nykter nyårsafton. Att fest och alkohol hänger ihop är inget jag vill lära dem. Det går alldeles ypperligt att ha galet roligt utan!
Publicerat: 2014-01-01
Mitt år i text och bild
Jag är en väldigt målinriktad människa och älskar utvärderingar i alla former för att se vart man är på väg och hur långt man har kommit. Här kommer min summering om året som gått.
Familj
 |
Mitt största ledord under året var "balans" och jag prioriterade familjen före allting annat under 2013. Jag sade nej till att jobba heltid och det visade sig vara det bästa beslutet för hela min familjs välmående. Senast klockan 15.00 hämtade jag barnen på dagarna för att hinna läsa läxor, laga middag och utföra aktiviteter i lugn och ro. Detta har fört oss närmare varandra och vi har funnit en go vardagslunk som håller på sikt.

När vi har varit lediga har vi satsat på hemester eller staycation som det också kallas, det vill säga semestra på hemmaplan. Under loven har vi alla varit eniga om att stanna hemma och njuta av allt det vackra vi har runt knuten. Det har blivit skoterturer, slalomåkning, lugn och ro i sommarstugan och många"bara-vara-stunder". Men för att visa barnen hur vackert Sverige är spenderades en vecka på Gotland i somras. Någon weekend hanns också med som en skidresa till Trysil, höstvandring i fjällen och någon tripp till Stockholm och Jönköping för att hälsa på goda vänner. Men mestadels var vi hemma i lugn och ro.
Karriär
 |
Jobbmässigt har jag haft ett fantastiskt år där jag har haft förmånen att utveckla min stora dröm -att skriva och samtidigt uppleva saker som jag aldrig trodde jag skulle få vara med om. Det har blivit många intervjuer med spännande människor, mäktiga naturupplevelser och nyetablerade kontakter -allt för att skriva så bra artiklar som möjligt åt tidningarna Sälen Weekend och Dalabygden. Under året kände jag dock att det är för det fria ordet och de egna texterna jag brinner för mest. Därför har jag trappat upp mitt bloggande kontinuerligt från det att jag började blogga i januari. Här har jag hittat ett ypperligt sätt att få vara precis så kreativ som jag vill. Här trivs jag som bäst och här vill jag fortsätta att vara.
Renovering
 |
Under året har vi kommit en bra bit på väg med huset. Vi har totalrenoverat två badrum, ett lekrum och ett rum i källaren. Dessutom har vi lagt igen två blomrabatter till förmån för hallonbuskar, brudspireor och äppelträd. Jag är mer än nöjd.
Träning
 |
I september körde jag igång min träningsutmaning. Det vill säga att jag ska vara en hurtis i juni 2014. Jag har aldrig tidigare tagit min träning på allvar men nu har jag kommit igång och är på G (med undantag för december månad). Jag har gått från att träna noll till 2-3 gånger i veckan och från det att jag började har jag slimmat till min kropp, blivit starkare och gladare.
Tro
 |
I början av året startade jag och en vän upp byns enda söndagsskola. Vi hade inga resurser, inga barn och inga medel på några vis när vi började. Men under årets gång har vi lyckats få bidrag för att kunna utveckla verksamheten, vi har köpt in två fantastiska material (Flanellograf och Leva Livet) för att kunna göra samlingarna så roliga och givande som möjligt och framför allt, vi har lyckats skapa en liten grupp med barn som kommer söndag efter söndag. Även fast det fortfarande är en ganska liten skala är det fantastiskt att se vilken utveckling som har skett under året. Jag är så tacksam.
Slutord
 |
I det stora hela är jag väldigt nöjd med året som gått. Jag har stressat så lite som möjligt men ändå lyckats få saker och ting gjorda. Jag känner att jag är på väg åt rätt håll och är väldigt nöjd med mitt beslut om att följa mitt hjärta. För första gången på väldigt länge känner jag att jag är på rätt plats i rätt tid.

Jag vill samtidigt passa på att tacka er för det gånga året. Tack för att ni tar er tid att följa mig här på bloggen och för alla fina kommentarer jag får från er. Utan er är bloggen ingenting värd! Stort tack och framförallt: Jag önskar er ett fantastiskt år 2014! Låt det bli det bästa hittills!
Publicerat: 2013-12-30
Stugmys och tekniska uppdateringar
 |
Igår tog vi oss ut ur stugvärmen för att få lite frisk luft mitt bland allt kaffedrickande. Planen var att åka av sig lite julmat med skridskorna. Men när isen släppt från land och stora svarta hål i isflaket lurade lite varstans kröp vi istället in i stugan vid sjön, gjorde en eld, grillade korv... och drack kaffe. Det blev inte mycket till motion, men det blev istället en ny fikamiljö. Ombyte förnöjer!

Som ni kanske märker har Peter jobbat en del för att förbättra bloggen en smula. Eftersom han har byggt hela sidan från grunden är det också han som måste rycka in när jag vill förbättra och ändra på något. Fördelen är att jag får min sida precis som jag vill. Nackdelen är att ändringarna sker i mån av tid, vilket kan dröja då han har mycket annat att pyssla med (läs tidskrävande jobb). Men nu har en del småjusteringar gjorts som att texten är förstorad två snäpp och att den efterlängtade "ladda-fler-knappen" är på plats. Allt kanske inte funkar till 100 än, men håll till godo -det är på gång!

Eftersom sidan byggs från scratch är det mycket som inte liknar andra bloggar. Om ni saknar någon funktion, tycker att något är krångligt och otydligt eller har andra åsikter om sidan så är ni VARMT välkomna med dessa åsikter! Sidan finns till för er och vi vill göra den så användarvänlig som möjligt. Därför är vi väldigt glada om ni vågar komma med både ris och ros för en så bra sida som möjligt! Se så, kom igen nu!
Publicerat: 2013-12-29
Chokladpraliner -livets goda
 |
I år har jag satsat på att göra goda chokladpraliner istället för knäck och ischoklad. Det blev tre sorters fingodis: Mozartkulor, mörk chokladtryffel med färska hallon och vit chokladtryffel med apelsinsmak. Här kommer recepten:

Mozartkulor

Dela upp 250 gram nougat i 25 lika stora delar och rulla till bollar. Blanda 400 gram mandelmassa med 2 msk konjak och dela upp massan i 25 delar. Platta ut varje del och täck varje nougatkula med mandelmassan. Doppa sedan i mörk choklad.

Mörk chokladtryffel med hallon

1,5 dl hallon
0,5 dl socker
25 g smör
2,5 msk grädde
100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
2 tsk vaniljsocker

Passera hallonen genom en sil och blanda med socker. Koka upp hallonpuré, smör och grädde i en kastrull. Hacka chokladen och rör ner den och vaniljsockret i hallonsmöret. Ställ in blandningen i kylen några timmar. Forma sedan små bollar och doppa dem i smält, mörk choklad (cirka 100-150 g).

Vit chokladtryffel med apelsin

½ dl vispgrädde
50 g smör
½ dl mascarpone
150 g vit choklad
1 dl florsocker
rivet skal från en apelsin
ytterligare 150 g vit choklad

Koka upp mascarpone, grädde och smör i en liten kastrull. Rör ner choklad och florsocker och smaksätt med apelsin. Häll upp smeten i en skål och låt den svalna. Sätt in i kylskåpet i ca 2 timmar. Ta smeten med en sked och rulla mellan händerna till jämna bollar. Ställ dem att torka i rumstemperatur i ca 1 timme. Smält 150 g vit choklad i vattenbad eller på låg värme i mikro. Låt chokladen svalna och rör om ordentligt. Doppa bollarna i chokladen med hjälp av en gaffel eller tandpetare. Se till att de täcks helt med choklad. Låt dem rinna av och lägg upp dem på ett galler eller på bakplåtspapper. Låt tryfflarna stelna innan du lägger dem i en burk med lock. Förvaras i kylskåp. Varning: Farligt goda!

Lycka till!
 |
Publicerat: 2013-12-27
Soffläge
 |
Finns det någon lugnare tid på året än just tiden mellan jul och nyår? Nej jag tror inte det. Jag jobbar hårt på mitt horisontalläge, förutom när jag gluttar på min vackra amaryllis. Nu ska jag fortsätta så i några dagar till så jag är ordentligt utvilad till nästa år. Hörs senare! Kram
Publicerat: 2013-12-27
Så mycket kärlek
 |
Har nu spenderat ett par dagar med släkten och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med julen! God mat, mycket tid för umgänge, nöjda barn och fina paket. Jag som inte ens skulle ha några! Av min fina make fick jag både långfärdsskridskor och ett vackert brickbord som jag har trånat efter LÄNGE. Tack för det! Birgit fick biljetter till musikalen Flashdance av oss och Sigrid fick en säng. Tråkigt kan man tycka, men det var faktiskt den presenten som fick högsta betyg av henne. Kul!

Idag har vi haft en fantastisk dag tillsammans. Julafton är så hypad! Allt ska vara klart, huset ska vara städat, maten ska vara tipp topp och ungarna ska vara glada. Gillar egentligen juldagen bättre. Nu är allt överstökat och det enda det handlar om är att njuta av tiden. Barnen leker nöjt med sina paket, vi vuxna är glada av att få värma goda rester från julbordet och det finns tid till att sitta ner och fika lääänge och bara vara. Fullständigt kravlöst. Därför ska jag nu slänga mig i soffan till en film och inta en chokladpralin eller två. God fortsättning!
 |
Kan du tänka dig, tomten kom på besök! Och det var INTE farfar, som barnen tycks tro! Nejnej...
 |
Lyckan av att få ett gosedjur från sin syster är total!
 |
Peter är fantastisk på att göra vackra paket! Så mycket kärlek.
Publicerat: 2013-12-25
En god och kärleksfull jul
 |
Jag är så innerligt tacksam att jag får samla alla mina barns närmaste släktingar runt ett och samma bord på julafton. Mormor, morfar, farmor, farfar, morbror, farbror, mamma, pappa och syster. Jag förstår att det är unikt. Och jag är väldigt glad för det. Så glad att jag blir alldeles varm i hela kroppen. Och min högsta julönskan är att det ska förbli så, år efter år. Att vi alla får vara tillsammans.

Men jag kan ändå inte låta bli att tänka på alla som slits itu under jul för att hinna fira med alla. Jag tänker på alla ensamma människor som inte har någon som önskar dem god jul. Jag tänker på barn som kommer i skymundan av överförfriskade vuxna. Jag tänker på alla bråk som uppstår i jakten på den perfekta julen.

Mitt i tankarna vilar mina ögon på julkrubban och jag påminns av det lilla och enkla Jesusbarnet som föddes i ett smutsigt stall bland åsnor och kor för att visa oss vad kärlek är. Med detta vill jag önska dig en kärleksfull jul. Jag hoppas att du får en fin dag oavsett om du är ensam eller har huset fullt med nära och kära. Och glöm inte att du är älskad för den du är. Det är trots allt därför vi firar jul, för att påminnas om att Jesus kom till jorden för att visa sin kärlek till oss. Stor julkram till er!

Min lilla julklapp till er är denna vackra julsång med Magnus Carlsson och Molly Sandén: Julens tid är här God jul!
Publicerat: 2013-12-24
Tre timmars dansmaraton
 |
Nyss hemkommen från ett TRE TIMMARS långt dansmaraton på gymmet. Fullt ös medvetslös! Visste inte riktigt hur jag skulle ladda innan, men det blev att värma den överblivna tacosen från igår och sedan satsa allt ända in i mål. Jag är så impad av att kroppen fixar detta. Upplägget var som ett 60-minuters pass i fulltempo fast gånger tre. Det var skaka rumpa, köra gärnet, svettas, dricka, svettas och DANSA. I alla olika former och stilar. Galet roligt från början till slut. Till skillnad mot ett springmaraton. Men nu är mina ben som överkokta spagettistrån så nu blir det horisontalläge fram tills discobowlingen med Jonas och Frida senare ikväll. Det är jag väl värd?
Publicerat: 2013-12-21
Med en doft av julen
 |
Jag vill gärna att det ska dofta jul i hemmet hela december. Då jag varken bakar pepparkakor eller lussebullar får jag ta till andra knep. Hyacinter sprider juldoften jag tycker allra mest om, så jag ser ser till att ha blommande sådana från första advent. Att dekorera julapelsiner med kryddnejlikor är både enkelt, roligt och väldoftande. Efter helgens pyssel hänger det nu några lite varstans i huset som i vardagsrummet och i barnens rum. Härligt att få vakna på morgonen och känna doften av jul!

Idag kokade jag ihop en juldoft med kryddnejlikor, apelsinskal, kanel och vatten. När röran väl har kokat upp får kastrullen stå kvar på låg värme så länge man önskar att doften ska spridas. Det blir en väldigt mild, julig och behaglig doft som sprider sig in i hemmets alla vrår. Detta är ett utmärkt sätt att få upp julstämningen ytterligare utan någon större kraftansträngning! Om det dessutom spelas julmusik samtidigt så är det omöjligt att förneka: Snart är julen här!
exempel
 |
Publicerat: 2013-12-18
Julklappshysterin som får mig att kräkas
Igår kopplade jag och Peter på stora släpvagnen för att åka och köpa årets julklappar. Innan dess hade jag inte införskaffat ett ynka litet paket så det var verkligen dax. Väl framme vid det stora köpcentret hinner jag knappt in i första affären innan julklappshysterin står mig ända upp i halsen. Jag blir så äcklad av allt köpande!! Butikerna skriker KOM OCH KÖP och lockar med de mest fantastiska klappar, allt för att försäljningscheferna ska kunna visa upp så fina siffror som möjligt. Och folk irrar. De letar som galna efter sitt förlorade samvete och slår in det i den perfekta klappen med guldsnören. "God jul mitt barn, jag vet att jag endast har lite tid för dig men varsågod, här får du vad du önskat dig. Ytterligare en manick som du kan leka med när jag inte hinner vara med dig".

Och så när julen är slut står barnen där med överbelamrade lådor och skåp av oanvända gåvor av välmenande vuxna. Nej. Jag vill inte. Förutom att bli illamående av det förödande konsumtionssamhället som tar tar kål på jordens resurser vägrar jag lämna över den stafettpinnen till mina barn. Jag vill lära dem att vara glada för det lilla och att de inte behöver materiella ting för att må bra. Lycka sitter inte i giftiga plastleksaker.

Men visst, självklart vill jag ge dem klappar. Därför ser jag mig om efter alternativ. Så redan någon timme innan planerat åker vi ifrån shoppingcentret, utan att ha köpt en enda klapp. Istället beger vi oss till IKEA och köper en nyttoklapp som ändå måste införskaffas. Jag älskar nyttoklappar! Nödvändiga saker som en säng, skridskor eller kläder är perfekta julklappar enligt mig. Många behöver det inte heller vara. Hellre en bra sak än tio halvbra. Varför inte gå ihop med någon och köpa något tillsammans för att få ner kostnaden? Och visst finns det många bra alternativ till utrymmeskrävande prylar som samlar damm när man tänker efter som konsertbiljetter, upplevelser och spabehandlingar. Presenter med mervärde där man kan göra saker tillsammans och skapa goda minnen för livet.

När jag väl är hemma och senare på kvällen vadar genom barnens leksaker för att komma fram till deras sängar känns mitt tänk helt rätt. Varför ska jag köpa fler grejer när vi inte ens har plats för de som finns?
Publicerat: 2013-12-17
Bus med pepparkakshus!
 |
Varje år dekorerar jag ett pepparkakshus med barnen. Det är liksom våran jultradition. Inget hus -ingen jul. Vanligtvis limmar jag ihop delarna och spritsar kristyren varpå barnen får sätta godiset på plats. Enligt min egen mönsterkonstruktion. Ni hör ju hur det låter. Och jag med, till slut. Så i år bestämde jag mig för att släppa kontrollen och låta de sköta dekoreringen, helt utan min hjälp. Snabbt insåg jag att jag har spritsat mitt sista hus, för se hur vackert de har gjort! Huset blev det finaste hittills. Dessutom blev stunden i köket så mycket mysigare utan mina pekfingrar här och var. Glada barn = glad mamma. Enkel matematik, kryddad med kärlek!
 |
Publicerat: 2013-12-15
Tävlingen är avslutad
 |
Tävlingen i samarbete med Täpp Lars är nu avslutad och vinnaren underrättad. Stort grattis Camilla Johansson till två vackra ljusmanschetter med tillhörande blockljus och tack till er alla som deltog! I och med detta är nu min första tävling avklarad men fler kommer, så håll utkik!

Foto: Täpp Lars Arnesson, www.tapplars.se
Publicerat: 2013-12-15
Med hattarna på sne!
 |
Årets luciadag är den lugnaste luciadag i hela mitt mammaliv. Inte ett firande på hela dagen! På Birgits skola turas klasserna om att gå i tåget och i år var det hennes tur att titta på. Sigrids dagisfirande gick av stapeln igår kväll, ute i snön i skenet av marschaller och ljuslyktor.

När jag i början av veckan skulle gå ner i källaren och leta reda på lucialinnet till henne gjorde hon tydligt klart för mig att det inte behövdes. "Lucia, det har jag alltid varit. I år ska jag vara pepparkaksgubbe!" Och när hon säger så, då är det så. Jag älskar hennes sätt att tänka nytt men var ändå förvånad, för lucia vill väl alla va!? Men där fick jag, återigen, så jag teg.

Så det var bara att besöka traktens leksaksbutik för att införskaffa en pepparkaksdräkt. Men där gick jag bet, för det var inget de hade i lagret. Gick ändå fram till kassan för att fråga ifall... Och då som en ängel från ovan säger kassabiträdet att jag får låna hennes pepparkaksdräkt!! Det bästa är att jag inte ens känner henne. Vilken service! I hur många affärer möts man av detta bemötande? Att om något inte finns så får man låna personalens privata ägodelar? Stor guldstjärna till henne för den utmärkta servicen jag aldrig tidigare skådat!
 |
 |
För att ändå få lite luciakänsla gick vi upp lite tidigare än vanligt imorse, fixade varm choklad, mackor och pepparkakor "med sån där ost på" (Ädelost som barnen älskar -men jag hatar) och bänkade oss framför SVTs luciatåg. Mysigt och stämningsfullt.

Ska passa på att påminna er om att idag är sista dagen som ni kan vara med i min tävling om två blockljus med handgjorda ljusmanschetter i lammull. För att delta ska ni gilla KniktElins och Täpp Lars facebooksida. Mer info finns på min sida där. För att hitta dit, se facebookrutan i vänsterspalten här på bloggen. Ha nu en fortsatt skön luciadag!
Publicerat: 2013-12-13
Den där träningen
 |
Nu är jag inne på min tredje månad i träningsutmaningen som jag startade upp i slutet av september. Från att inte ha tränat någonting alls och tryckt kakor från morgon till kväll har jag gått till att träna 2-3 gånger i veckan. Och något kakpaket har jag knappt köpt sedan dess. Allt har flutit på bra. Jag tycker att det är roligt att svettas, jag har fått en fastare och starkare kropp men framför allt så har jag blivit GLADARE. Mer nöjd med livet helt enkelt. Och det är inte fy skam minsann!

Men nu är det december och jag vill låta er veta att jag tummar på både det ena och det andra. Tyvärr har jag inte hunnit mer än ett träningspass i veckan på grund av alla avslutningar, kalasförberedelser, julstök med mera. Sedan tillåter jag mig att mysa med en julfika när familjen är samlad på en tisdagseftermiddag i december. Det hör liksom julen till. Att ta en paus från vardagen och njuta av julstämningen i några veckor.

Målet är fortfarande inställt på juni 2014. Då ska jag vara en fit hurtis och jag tror på det! Kanske är jag lika stark som min svåger då? Vad tror du Robin? För så fort julchokladen är uppäten och granen utkastad ska jag återgå till tre träningspass i veckan och en sund kost. Och börja åka längdskidor! Tjoho va kul!
Publicerat: 2013-12-11
Happy Birthday Birgit!
 |
Idag är det exakt nio år sedan mitt liv förändrades fullständigt. Dagen innan Birgit föddes var jag som vilken tonåring som helst. Dagen efter hon hade fötts var jag mamma och helt plötsligt vuxen. Hade jag vetat då att livet skulle föra massa, massa gott med sig hade jag inte behövt oroa mig igenom hela graviditeten. Men nu vet jag. Och jag är så innerligt tacksam för det bästa som hänt mig. Grattis Birgit, allas vår dyrbara skatt!
 |
Vad är en födelsedag utan "frukost" på säng?
 |
Jag fullständigt älskar IKEAs underbara sortiment med presentpapper, vackra kort och snören. Mums!
 |
Solstrålen, i egen hög person.
Publicerat: 2013-12-10
Småtanternas kafferep
 |
Nu har vi kalasat oss igenom hela helgen och vi har fortfarande massor av kaffebröd kvar. Bara att fortsätta träna om det här ska gå vägen! Kafferepet igår blev succé! Alla tjejer gick all in med klänningar, hattar och diverse olika tantattiraljer. Vid kaffebordet skvallrades det mycket, precis som det ska på kafferep. Fast mest var det fniss och skratt. En sak som är säker, är att det inte är några småtjejer längre! Nu gäller det att hänga med...
 |
Fru Gunnarsson och köksan
 |
Alla tanter samlade!
 |
Sju sorters kakor ska det va!
Publicerat: 2013-12-09
Bakning och kalasförberedelser
 |
Till veckan fyller Birgit år och det ska firas med kalas hela helgen lång. Ikväll kommer släkten och imorgon har hon bjudit in sina vänner till kafferep. Då ska det bjudas på sju sorters kakor, dukas fint och så är det fritt fram för tjejerna att klä ut sig till tanter med hatt, blommiga klänningar och knut i håret. Jag hoppas på en rolig eftermiddag!

För att kunna bulla upp ordentligt har vi bakat favoriter som syltkakor, snickerskakor, havreflarn med nougat, dumlekakor med noblesse med mera. Sedan tillkommer vaniljbullar och tårtor. Lite rädd för att vi chokladälskare har färgat kakutbudet, men det är trots allt Birgit som fyller år och då måste hon få välja det hon gillar mest. Sedan att jag råkar ha exakt samma favoriter som henne gör att jag inte är den som sätter mig emot.

Igår var jag och Birgit till pysselboden och köpte rosiga servetter och sedan gick vi till floristen och köpte en gullig bukett att pynta kaffebordet med. När vi kom hem hade svärmor varit förbi med en annan bukett till Birgit. Och gissa vad? De matchade varandra perfekt! Eftersom svärmor hade varit till samma blomaffär som oss fast tidigare, hade floristen koll på läget när vi kom och matchade buketterna utan att jag visste något. Vilken överraskning!

Nu ska jag sätta igång med att baka tårtan till släktkalaset och sedan bege mig ut på jakt efter en cylinderformad vas / glasburk att plantera hyacinter i. Och så har jag lovat barnen att besöka den nyöppnade godisaffären med dem. Mycket onyttigt denna helg! Vad ska du göra idag?
 |
Publicerat: 2013-12-07
Fy för enkla läxor och slappa skolkrav!
Jag blir så arg. Arg på att skolsystemet ska rätta sig efter elever och föräldrar och inte tvärtom. Om det krävs ett visst tempo i skolan och ett visst antal läxor för att eleven ska ha en chans att uppfylla alla mål så är det väl bara att som elev, kavla upp ärmarna och kämpa? Och som förälder att stötta och planera?

Kom inte och säg att ert barn inte hinner med läxorna när barnet leker med kompis de flesta av veckans dagar och har ett gäng med aktiviteter som kommer i första hand. För mig är det här helt oviktigt. Skolan kommer i första hand. Punkt slut. Och skolan måste ha rätt att ge de läxor och följa det tempo som krävs för att barnen ska uppfylla sina mål. Jag fattar inte. För mig är det så självklart. Läxor först och kompisar sedan. Antalet aktiviteter måste få komma på andra plats, eller tredje. Hur många aktiviteter orkar mitt barn med EFTER det att barnet har gjort vad skolan kräver?

Visst, jag har präglats. När vi bodde utomlands märkte jag att de allra flesta svenska barn låg minst ett helt år (!) efter övriga nationaliteter i skolan. Ska det vara så? Vi som är så duktiga, kloka och dessutom har en gratis skola? Vilken möjlighet! Våra barn skulle kunna komma hur långt som helst! Om vi stöttar dem och lär dem planering och prioritering. Sitta med läxan en liten stund några gånger i veckan, lära våra barn att skolan kommer först och framförallt, att det är något man har nytta av för resten av livet.

Givetvis finns det många som har det tufft av många olika anledningar och jag dömer inte dem. Alla måste få göra sina egna val utefter sina förutsättningar. Men att hela skolgången ska läggas på de lägstas nivå och inte se varje individs möjlighet till utveckling tycker jag är skamligt. Jag vill att skolan tar tillbaka rätten att ställa krav. Och att vi föräldrar lär barnen att anpassa sig. För varför ska de ambitiösa eleverna som har en hunger på att lära sig slippa läxor bara för att andra inte orkar? Är det inte bättre att ställa de krav som behövs på majoriteten av klassen och istället ändra kraven på de som har det tufft, än att hela klassen ska drabbas?

Jag tycker att det är varje barns rättighet att få lära sig allt den har rätt att lära sig och nå de mål som ska nås. Tills vi är där kommer jag att fortsätta att tjata och vara obekväm. För mina barns och deras klasskamraters skull. Rätta mig om jag har fel. Och dela gärna. För en bättre skola och för smartare barn. Peace.
Publicerat: 2013-12-05
Julavslutningar och prästreflektioner
 |
Julstämningen börjar infinna sig lite smått, mycket tack vare alla julfester, avslutningar och uppvisningar. På endast ett fåtal dagar har tjejerna haft dansuppvisningar på tanternas julmarknad och dansat inför föräldrarna på kulturskolans julavslutning. Det har sålts lotter på söndagens julskyltning och igår kväll gick scouternas stora julavslutning av stapeln.

Julfesten var för hela familjen och kvällen började med en skogspromenad i mörkret där brinnande lyktor visade oss stigen. Dessa ledde oss så småningom in i den timrade scoutstugan där det bjöds upp till ringdans med ackompanjemang av tre stycken äldre herrar med dragspel i hand. Efter fikat fick vi lyssna till några kloka julreflektioner av självaste kyrkoherden.

Han pratade om Betlehemsstjärnan och de tre vise männen. Dessa män startade en lång vandring till fots bara för att en ny stjärna hade tänts, som var tecknet på att en ny kung hade fötts. Lika starkt som de trodde på stjärnan, lika starkt uppmanade prästen oss att tro på varandra. Och att vi ska se varandra, men även och oss själva som stjärnor. Bra va? Med de orden var den sista aktiviteten för det här året slut. Skönt!! Nu kan vi lägga alla kvällar fram till jul på att vara hemma och julstöka i lugn och ro, utan några tider att passa. Big, big like!
 |
Publicerat: 2013-12-04
Julefrid i juletid
 |
Nu är december här och jag har äntligen tillåtit mig själv att börja plocka fram julen. Adventsljusstakarna är på plats, hyacinterna står snart i blom och jag är redan fast i SVTs julkalender. Mitt mål med julen är att det ska vara julefrid från början till slut, och inte först när Kalle Anka sätter igång klockan 15.00 på självaste dopparedan!

Jag ska lägga krutet på gemenskap. Att vara tillsammans och välja ut de bästa bitarna med julstöket och strunta i alla "måsten". Julgardiner är inget som existerar i vårt hus. För hur roligt är det att lägga en hel dag på att tvätta, stryka och hänga upp, när mina vita året-runt gardiner passar bäst till de vita adventsstjärnorna? Och varför ska jag baka lussebullar när ändå ingen vill äta dem efter det att de svalnat? Ja visst, en eller två kan vara gott. Men tio? Nej tack. Då köper jag mig hellre en färsk, är nöjd och lägger energin på något bättre.

Jag ska lägga krutet på det jag, Peter och barnen tycker är roligt. Som att göra pepparkakshus. Och baka godis. Massor av godis! Fina, goda chokladpraliner i olika smaker och former. Pynta med mossa, ljus och glitter. Tända brasa och spela julmusik. Läsa en mysig julsaga för barnen under en värmande filt och njuta av de doftande hyacinterna. Och jag är övertygad, om jag har missat att dammsuga under en matta eller två, så kommer julen ändå! Med det önskar jag er detsamma, en fridfull jul från början till slut! Kram på er
 |
Publicerat: 2013-12-02
Helkväll med Stiftelsen
 |
Igår kväll var det äntligen dax för lite vuxentid utan barn. Det är verkligen en bristvara i vårat liv just nu! Peter har varit på utbildarkonferens i Hudiksvall i veckan och hann inte mer än hem igår förrän vi skulle vidare till nästa ställe. 30 minuter senare satt vi på den restaurang där vi hade bokat bord tillsammans med Per och Camilla. Käkade toast skagen följt av skaldjursgryta, pratade och hade det trevligt.

När maten var uppäten och vi hade pratat ikapp om allt som vi ville babbla om gick vi vidare till nästa ställe och lyssnade på Stiftelsen som var på besök i den lilla byn. Även om de inte hör till mina favoriter är det ändå kul att få komma ut och lufta sig lite. När allt kommer kring är det inte bandet som gör kvällen, utan att få vara vuxen på vuxnas vis. Utan konflikthantering och avbrutna diskussioner. Och så länge jag får vara det spelar det mindre roll vilket band som spelar. Mer sånt tack!
 |
Camilla och jag
 |
Kvällens outfit
 |
Skaldjursgrytan var helt rätt för kvällen!
 |
Middagsmys
Publicerat: 2013-11-30
Glöggmingel hos anrik skinndesigner
 |
Jag försöker hålla på att jul hör till december. Men när inbjudan kommer om att få delta i glöggmingel hemma hos fantastiske Täpp Lars, skinndesigner och kulturfrämjare så var jag tvungen att tumma på min bestämdhet. Klart jag var sugen på hans hemgjorda ris a la malta och ta chansen att skåda hans vackra skinnhantverk!

Täpp Lars Arnesson arbetar bland annat med dräktsömnad och skinndesign. När han inte skapar i sin verkstad vallar han djuren på fäboden, där han bor sommartid utan el och vatten. Han har helt klart många strängar på sin lyra och även fast han är kunnig både som föreläsare och författare är det som designer jag gillar honom allra mest.

Verkstaden befinner sig i hans bostad och även den lilla butiken där han säljer sina alster. Här kan man köpa gedigna, egentillverkade inredningsdetaljer som ljusmanschetter, kuddar och hjärtan att hänga i fönstret. Här finns även annorlunda accessoarer som muffar av fårull, unika dräktväskor och armband med silverdetaljer. Allt Lars tillverkar präglas av skicklighet, tradition och nytänkande på samma gång och det tummas aldrig på materialvalet. Men det han kanske är allra mest känd för, är hans kunnighet i dräktsömnad.

I och med detta inlägg ska jag passa på att slå ett slag för historiens första tävling här på bloggen! I prispotten ligger två stycken maffiga ljusmanschetter med blockljus, handtillverkade i lammull av Täpp Lars, till ett värde av 350 kronor. Gå in på Kniktelins facebooksida (se vänsterspalten) och skrolla dig ner till tävlingsinlägget. Där står att du ska dela tävlingsinlägget, gilla Kniktelins och Täpp Lars facebooksida. Tyvärr kan jag inte av tekniska skäl tagga Lars sida men om du söker på Täpp Lars så kommer den upp. Tävlingen pågår till och med den 13 december. Lycka till!
 |
Under kvällen var det pyssel i verkstaden för barnen. Här tillverkar de julklappsetiketter av skinn.
 |
Vem kan motstå denna vackra smällkaramell, tillverkad i skinn? Vill ha hela granen full!
 |
Jag älskar dessa traditionella dräktväskor tillverkade i mjukaste sämskskinn, där ingen liknar den andre. Själv bär jag den till min svarta, korta kenzajacka, jeans och boots. Älskar kontrasten mellan tradition och modernt!
 |
Att det står två dräktklädda dockor och välkomnar i hallen faller sig helt naturligt i Täpp Lars smakfullt inredda hem.
Publicerat: 2013-11-28
Nu är lekrummet klart!
 |
För fyra veckor sedan kom idén om att fixa lekrummet innan advent. Trodde egentligen inte att det skulle vara klart till dess, men det är det! Det har gått undan i väldig fart och igår kväll hängde jag upp ridån framför griffeltavleväggen. Med det anser jag att lekrummet är klart, bortsett från att det saknas några lock till elen, en eventuell spegelvägg och fantasifulla tavlor på väggarna.

Nu kan barnen leka skola, fixa schyssta dansshower och spela wii av hjärtans lust. Tack vare den stora golvytan kan de hjula, stå på händer och rocka rockring bäst de vill. Dessutom har Peter fått sitt önskade biorum, jag har fått min danslokal och tack vare bäddsoffan har vi ett fräscht gästrum att erbjuda våra gäster. Om jag gissar rätt, är det här inne vi kommer att spendera julledigheten!
 |
 |
 |
 |
Minns ni? Får klåda över hela kroppen bara genom att titta på bilden...
Publicerat: 2013-11-27
Familytime på is
 |
Gissa vad, det blev skridskopremiär i helgen! I söndags när vi vaknade upp till en solklar, femtongradig kall vinterdag kände jag på mig att det var dax. Så efter en lång och härlig frukost packade vi i matsäck och skridskor, åkte till sjön och gled ut på isen som var närmare en decimeter tjock. Äntligen!

Äntligen är det is och äntligen har vi tid till roliga familjeutflykter. Peter har lagt mycket av sin tid på både arbete och renovering på slutet så det var så skönt att få komma ut och ha roligt tillsammans, med hela familjen. Först bestämde barnen lekar och då blev det följa John och kurragömma. Jodå, med en stor portion fantasi blir det riktigt roligt att leka kurragömma på en platt is. När jag och Peter fick bestämma blev det teknikövningar. Barnen tränade på att "göra bubblor" (ihop, isär, ihop, isär med fötterna så att det bildas bubbelspår på isen där man åkt), åka baklänges, bromsa och åka snabbt. De lär sig så fort och vill hela tiden få nya utmaningar, jätteroligt!

Efter någon timmes åkning värmde vi oss vid brasan med grillad korv, varm oboy och vaniljbullar. Härligt att få sätta sig ner med rosiga kinder, titta på elden och höra hur den sprakar. Innan hemfärd hann vi med en liten tur till på isen innan solen sjönk ner bakom bergen och temperaturen rasade. Och lika kallt som det var i söndags, lika kallt är det än, vilket jag tycker är toppen! Nu fryser isarna på än mer så att de bär för skoteråkning när snön till slut har kommit. För min del kan den gärna vänta en liten stund till. Men till jul, då ska det minsann vara vitt!
 |
Bländande vackert.
 |
En isängel flög förbi!
 |
Publicerat: 2013-11-26
Min ungdomskärlek
 |
Hej på er! Hoppas allt är bra med er i VINTERKYLAN. För nu är den här. Blir alldeles lycklig inombords, så otroligt vackert ute med alla frostiga, kyliga vyer. Helgen min var alldeles fantastisk. Blev mycket gjort och mycket mys. Perfekt kombo!

Helgen inleddes med fredagsmys i lekrummet, som hann bli någorlunda klart. I alla fall så pass klart att det gick att se på film där inne. Så mysigt! Lägger upp detaljerade bilder när ridån har kommit upp, har inte fixat till den riktigt än. Tänkte först sy ihop två gardinlängder för att få önskad bredd men lutar nu åt att istället sy fast velcro så att det enkelt går att dela ridån i fyra längder om man önskar (två gardinpar).

I lördags kväll var Frida och Jonas här med barnen på middag. Väldigt trevligt! Och nyttigt! För när vi hade tryckt i oss alla tre rätter slängde vi en zumbaskiva i dvdn och körde järnet. Och klockan 11 på kvällen blev det plankutmaning. Och barnen övade på dubbelkullerbyttor, de där när två personer kopplar ihop och rullar runt som ett stort hjul. Gick riktigt bra till slut!

Efter gårdagens dansaerobicspass hade Peter fixat en massa mysig plockmat till bara oss och dukat upp i det nya rummet. När obligatoriska Solsidan var slut kom "The Notebook" på. Var faktiskt första gången jag såg den, har bara läst boken tidigare. Och även fast boken är 1000 gånger bättre så var filmen riktigt riktigt vacker. Så vacker att jag fick torka floder av tårar. Och somna lycklig över att vara gift med min stora ungdomspassion ock kärlek!
 |
Hittade till slut en bild på oss som Birgit tog tidigare i höstas.
Publicerat: 2013-11-25
Framsteg i lekrummet
 |
Snart är lekrummet klart! I helgen som var sattes det in 12 dimbara spots i taket och ett ekgolv hann läggas. Idag roar Peter sig med att kapa golvlister, fixa ljudanläggning och skruva upp gardinstänger till ridån som ska hänga framför den svarta väggen. Gardinerna är färdigsydda och jag står redo att hänga upp dessa, dammsuga soffan och montera ihop lampan som ska hänga ovanför soffbordet. Men först ska jag skynda mig ner i källaren och ge listerna en sista omgång med färg. Kan det bli ett fredagsmys i lekrummet månntro?
Publicerat: 2013-11-22
Farväl hösten, välkommen vinter!
 |
Vilken höst vi har haft! Varm, solig och färgrik. En förlängd sommar som aldrig ville släppa sitt grepp. Men nu är det dax. Dax för vinter och jag är redo. Löven är uppkrattade och buskarna beskurna (jag fixade vinbären och rådjuren hallonen). Båten är uppdragen och grillen indragen. Fågelstugan är på plats och lyktan har hittat tillbaka till verandan.

Med det är jag redo för vintern. Redo för skridskoturer på glasklara glansisar och vinterfiske på snötäckta isar. Redo för fina turer med längdskidor på frusna myrar och sköna, mjuka åk med brädan i fjällen. Redo för en skotertur till ett berg med milsvid utsikt och redo för stora vurpor i pulkabacken. Men framför allt, redo för tid med familjen både ute och inne. Såväl i backen som framför brasan. Med dessa bilder tackar jag hösten för vad den gett och välkomnar vintern med allt vad den har med sig. Vinter, kom snälla kom!
 |
 |
 |
Publicerat: 2013-11-21
Mammas värmande morotssoppa
 |
Vilken tid passar bättre för mustiga soppor än senhösten? I helgen lagades denna otroligt goda, nyttiga och mättande morotssoppa i vårt hus. Soppan går utmärkt att frysa och är lika god nylagad som med några dagar på nacken. Perfekt att förbereda om man vid ett senare tillfälle inte hinner laga lunch och gör du dubbel sats räcker den till ett helt kompani! Här är receptet:

500 gram lök (4-5 stycken)
1,5 msk smör
250 gram morötter (4 stycken)
500 gram potatis (4-5 stycken)
cirka 5 dl vatten
0,5 msk salt
1 krm peppar
4-5 dl mjölk
1 dl grädde
0,5 dl klippt persilja

Skala löken och skär den i tärningar. Skala morötter och potatis. Lägg matfett i en stor gryta och tippa i löken. Låt den fräsa på svag värme tills den blir genomskinlig. Grovriv morötterna och potatisen. Fräs tillsammans med löken i cirka 15 minuter. Häll sedan på vatten, tillsätt kryddor och låt det sedan småkoka tills potatisen mosats. Mixa soppan med en stavmixer för en lenare konsistens. Tillsätt mjölken, koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Runda till sist av med grädde och garnera med persilja. Klart!

Glöm sedan inte att servera med ett färskt, mjukt bröd, ost och kall mjölk. Bon appétit!
 |
Publicerat: 2013-11-20
Ett mysigt bad fixar höstdeppen
 |
Burr vad det är kallt och mörkt nu. Jag gör mitt bästa för att mota bort höstdeppen genom att tänka positivt. Frös nästan fast framför datorn igår, blir alldeles stel i hela kroppen av all kyla. Hatar att frysa! Så när barnen kom hem rullade vi köttbullar och bakade dumlekakor tillsammans. När Birgit drog vidare på kvällen fyllde jag och Sigrid upp ett bad med bubbel, tände ljus, släckte lamporna och kröp ner och värmde oss. Väl i badet mumsade vi på de nybakade kakorna och päronsaft. (Man måste provsmaka kakorna även fast det inte är helg) När Sigrid somnat burrade jag och Birgit ner oss under en filt i soffan och njöt av Dessertmästarna. Somnade gott redan vid halv tio. Dessvärre var jag tröttare än någonsin imorse. Trött som få trots nio timmars sömn. Får göra det bästa av situationen tills snön kommer och det blir ljusare igen. Gå långpromenader med en vän i dagsljuset, tända ljus och sätta på mysig musik på kvällen, bjuda in till trevliga fikastunder och gilla läget. Låta kroppen vila, för uppenbarligen är det just vad den vill. Och längta efter isklädda sjöar. Åh vad jag längtar! Tänk om det har frusit på till helgen! Då ska jag packa ner varm choklad och glida fram på mina skridskor. Hoppas hoppas hoppas.
Publicerat: 2013-11-19
Ett år med söndagsskolan
 |
Finally! Nu är alla 700 flanofigurer urklippta och på gårdagens söndagsskola använde jag mig av materialet för första gången. Lite trixigt med planeringen innan men efteråt kändes det riktigt bra. Inför varje samling är det bara att se till att vara ordentligt insatt i berättelsen jag ska prata om, plocka fram de bilder som behövs, lägga dem i rätt ordning och sedan sätta upp dem på tavlan medan jag berättar. Detta fantastiska material fångar både yngre och äldre.

I januari har vi kört söndagsskolan i ett år. När vi började hade vi ingenting, varken material, erfarenhet eller barn. Men under året som gått har verksamheten utvecklats och vi har fått en bra grund att stå på. Nu har vi egna lokaler med gott om sittplatser, både under samlingarna och till pysselstunden efteråt. Vi använder oss utav ett nätbaserat material "ja till livet" som tipsar om sånger, aktiviteter, pysselförslag och terminsplanering. Jättetoppen! Där finns även färdigskrivna draman, förslag på utflykter, läger och annat som kan tänkas göra samlingarna enklare, roligare och mer givande. Flanomaterialet är invigt och kyrkan har köpt in ett elpiano till oss, så att vi kan ha roliga och mysiga sångstunder tillsammans med barnen.

Många bra fasta rutiner har fallit på plats, som att varje barn får klistra en stjärna när de kommer, för att uppmärksamma alla. Varje träff avslutas med fika tillsammans med de vuxna som varit på gudstjänst. Det blir en fin stund där alla generationer kan mötas och lära känna varandra. Här finns det även utrymme för barnen att lära känna varandra i den spontana leken som alltid uppstår när fikastunden är över.

Inför nästa år ligger utmaningen i att finslipa det vi nu har byggt upp. Låta rutinerna sätta sig och att alltid arbeta med att se och älska varje enskilt barn. Det jag letar efter nu är en sångbok med coola häftiga låtar som vi kan sjunga med barnen. Någon som har något bra tips?
Publicerat: 2013-11-18
Lekfulla färger
 |
Jag är så glad att jag hittade vad jag sökte på IKEA i helgen. Verkligen praktiskt att allt inom heminredning finns under ett och samma tak! Jag tycker det är toppen att inreda a la Ingvar Kamprad! Visst, inte särskilt personligt men billigt. Och för kronorna man sparar kan man istället köpa små designprylar som ljusstakar, brödkorgar och tavlor från något dyrare märke. Personligheten i inredningen fixar jag genom att plocka fram saker som barnen, någon gammal släkting eller jag själv har knåpat ihop. Saker som ingen annan har eller kan fixa fram. Vackra fotografier, konstfulla målningar och livfulla kvistar från naturen. Det vill jag ska sätta prägel på mitt hem, hellre än dyra, trendiga möbler!

Valet av gardintyg till lekrummet föll för "älgört", ett tyg som går i rosa och orange med älgar på. Egentligen helt oväntat från min sida, som har väldigt svårt för orange över lag. Men jag tycker att det var lekfullt och färgrikt. Tänkte köpa tyg på metervara till ridån men hittade istället gardinerna "werna" i ett kraftigt mörklila tyg som är både smidigare, billigare och snyggare. Det enda jag behöver göra är att sy ihop två längder för att få det mått jag vill ha. Sen är det bara att hänga upp. Enkelt!

Förhoppningsvis är det färdigmålat imorgon, så att vi kan fixa elen och lägga golv i helgen. Kan knappt bärga mig till att få plocka fram alla fina grejer, puffa till kuddarna i soffan och borra ner mig till en mysig film i det nya rummet. Längtar!!
Publicerat: 2013-11-14
Plankutmaningen!
 |
Nu blir det plankstek! Ramlade över ett hett tips på nätet för hur man får en starkare mage. Vem vill inte ha det? I 30 dagar ska man arbeta med "plankutmaningen" genom att ställa sig i planka, följa ovanstående schema och utöka tiden varje dag. Efter en månad har man ett resultat. Jag är på, är du?
Publicerat: 2013-11-13
Med en repa i ögat
 |
Förlåt mig kära ni för min passivitet här några dagar! Mitt största bloggdilemma är att när det händer som mest har jag fullt upp med att ta tillvara på alla fina stunder och då är det svårt att få tid till att blogga om det. Dessutom fick Sigrid oturligt nog en repa på hornhinnan när hon råkade peta sig i ögat så jag har lagt två dagars fulla fokus på att hon ska bli bra. Och det är hon nu, bara lite ljuskänslig.

Helgen var toppen! Kände att jag var i stort behov av att komma bort lite, så lördagen blev en fempoängare där jag betade av min långa inköpslista på IKEA. Mer om det senare.

På Fars Dag blev det den traditionella frukost-på-sängen-uppvaktningen. Kondisbakade frallor bakade på soltorkade tomater och diverse frön toppade med salami, mozzarellaost och tomat. Och så en bakelse med nötbotten, vitchokladmousse och hallonmousse efter frallan. Blommor och flaggstång. Farsdagspresenten. Alltid lika svårt att köpa något till en person som "har allt" och som helst köper sina egna prylar. Men så kom jag på den briljanta idén: Sällskapsspel! Det är något som skapar fina familjestunder och kan bjuda på många goa skratt.

Började leta efter spel som skulle vara roliga för alla i familjen (inte för barnsligt, inte för svårt) och som man vill spela om och om igen. Dessutom får de gärna vara utvecklande i någon form. Valet föll för "Med andra ord" där man ska beskriva ett ord utan att nämna det, på tid. Stressigt, roligt och bra för språkutvecklingen. Så när alla i familjen ätit upp sin frukost började vi spela, och ingen ville någonsin sluta. Det bjöds på fart, fläkt och mycket skoj! En lyckad present "med andra ord". :)
Publicerat: 2013-11-13
Inredningstankar
 |
Lekrummet går framåt. Spackling och listning är så gott som klart och det börjar bli dax att tänka på den roligare biten, inredningen. Tre väggar kommer att bli vita, likaså taket. Den fjärde väggen ska målas med griffeltavlefärg och agera bio, scen och skoltavla. Jag har inte sett det någon annanstans men hoppas på en cool effekt! Vi ska sy en ridå som ska sitta en liten bit utanför scenen och bakom den på sidorna, kommer vi att kunna gömma undan lite nödvändig förvaring som dator, högtalare och en byrå med spel, pussel och kritor. Eftersom jag vill skapa ett ungdomligt rum vill jag ha mycket färg i gardinerna. Därför ska jag bege mig till IKEA imorgon och hoppas hitta vad jag söker. För några veckor sedan öppnade de en ny butik i Dalarna vilket nu gör att det "endast" är 14 mil till närmaste IKEA. Blir en dagsutflykt med andra ord.

Jag har varit fast besluten att införskaffa en spegel med måttet 1,5 x 2 meter att sätta upp längs ena långsidan till min och tjejernas dansträning. Tänk så mycket roligt man kan ha med den! Dansskola, teknikövningar och skapa schyssta danskoreografier! Men först för några dagar sedan fick jag ett jobbigt uppvaknande och insåg att det kanske inte är så lämpligt att ha en stor spegel i ett lekrum. 1. Den kan lätt gå sönder. Dyrt! 2. Spegelsplitter kan ge blodiga barn. Inte bra. Ska kolla om det finns någon typ av folie som man kan sätta på glaset för att undvika att eventuellt spegelsplitter skjuts ut över hela golvet / alla barn. Ska också reka vilka lekar som kommer att lekas. Blir det lugna tjejlekar som skola och föreställningar kanske det funkar med spegelvägg. Blir det kast med stor pilatesboll och cirkusskola kanske det är mindre lämpligt. Tror att jag väntar med spegeln tills allt är på plats. Vad tror du? Något tips på hur jag kan ha min spegelvägg utan att den ska gå sönder / vara direkt fara? Önskar att det fanns ett extra hållbart spegelglas! Får sova på det. Men först ska jag skriva inköpslista. Gardiner, tyg, kuddar, lampor...
Publicerat: 2013-11-08
Novembermys
 |
Idag har det varit en typisk novemberdag med nollgradigt höstdugg till väder. Men istället för att sitta inne och deppa får man göra det bästa av situationen! Jag gillar november. Visst, det är definitivt årets mest färglösa månad men det är också årets lugnaste månad. Trädgården har somnat, ingen snö som ska skottas, julstöket har ännu inte börjat och vi brukar ha det ganska lugnt med utomhusaktiviteter. En bra tid att bara stanna upp och vara för en stund! Tillåta sig att vila och mysa.

Själv började jag dagen med en uppfriskande promenad med Frida i duggregnet. Eftermiddagen fylldes med lite shopping och spontankaffe med Lena följt av mys med barnen. Givetvis med så mycket levande ljus som möjligt! Härligt att äntligen få koja in sig ordentligt efter en underbart vacker höst! Så nu har ännu en novemberdag sett sitt slut. När den är som bäst. God natt!
Publicerat: 2013-11-06
HEJA, HEJA!
 |
Läser en sjukt rolig och peppande bok av Martina Haag, "HEJA, HEJA" som handlar om att ta sig i kragen och börja springa. Så träffande! Jag kan bara instämma i hennes citat: "Att skriva är faktiskt det mest stillasittande yrket som finns. Det närmaste jag överhuvudtaget kommer träning är när jag trycker jättehårt på deleteknappen med pekfingret."

Är du personen som tycker löpning är lika med döden men innerst inne känner avund på andra som tyngdlöst svävar fram i sina trendiga springskor: Läs boken! När Martina började springa var hon närmare 50 år med fyra stycken 100-kilos graviditeter i bagaget. Hon skriver: "Jag vill inte avstå från att äta massa goda grejer när det är ett av mina största intressen. Kalvkött med sås gjord på smör och marsalavin med en krämig spenatrisotto till. Doften när man har en lammstek i ugnen med rosmarin och vitlök. Hängmörad entrecôte direkt från ugnen. Potatismos! Ostar! Varm chokladfondant med röda bär och iskall grädde. Allt så gott! Och folk kommer fram på fester och tar om min mage och gullar med fettet och säger: Vad underbart! En femte unge! Grattis Martina, vad roligt! Och så dallrar de med valkarna och pratar bebisspråk."

Idag avverkar Martina maraton efter maraton jorden runt med ett leende på läpparna från start till mål. Kan hon, kan vem som helst. Dessutom lyckas hon med att göra det tråkiga roligt. Enjoy!
Publicerat: 2013-11-05
Min älskade vilja
För någon dag sedan var jag och minstingen på BVC för en så kallad utskrivningskoll. Sista besöket med andra ord. Någon timme innan hade jag haft utvecklingssamtal för samma tjej som då hade fått mycket beröm. Smart, fena på matte, uppfyller alla mål med mera. Lämnade sedan in några papper till BVC som förskolan fyllt i om barnet vilket var övergripande positiva saker.

Sen var det upp till bevis. När vi kom in i undersökningsrummet chockades rutinmänniskan av att det satt en manlig, påflugen läkare i rummet förutom den förväntade barnsköterskan. Efter det blev inget som det skulle. Det gick i lås. När doktorn skulle lyssna på hjärtat sjönk barnet ner under stolen och kilade sig stenhårt fast. Jag försökte med alla mina små muskler att bända loss henne utan resultat. Satte mig på golvet och försökte prata fram henne. Lirka och vara pedagogisk. Till slut tröttnade doktorn och gav henne ett ultimatum. "Jag räknar till fem. Får jag inte lyssna på ditt hjärta innan dess får du komma tillbaka en annan dag". Vi fick komma tillbaka en annan dag. Men då skickade jag istället med den starke pappan så sprutan kunde tas medan hon satt fastkilad i ett stadigt grepp, trots starka protester.

Så är det om man har en vilja och viljan är att inte ta spruta. Det enda som kan komma i vägen är starkare muskler. Jag fixar det inte. Däremot är jag en fena på att svettas. Både på gym och i viljestarka situationer. Enligt Paolo Roberto är svett fett som gråter. Men vad hjälper det när det är muskler som behövs!? Om sprutan gjorde ont? "Den kändes inte ens. Jag kan ta hur många sprutor som helst" sa en mycket stolt tjej efteråt. Kanhända det går lättare nästa gång!
Publicerat: 2013-11-04
Resumé
Höstlovet har gått till ända och det har varit fullt upp, därav mina uteblivna inlägg. Förlåt mig för det! Men det har varit ett bra lov. Hemma i lugn och ro skulle det vara, men har man myror i brallan blev det bara hemma och inget lugn, i alla fall inte för min del. Gipsskivorna är på plats i lekrummet så nu ska det spacklas, målas, sättas lister, läggas golv och inredas. Vi har varit till badhuset, biblioteket och sett FiliokusFredrik trolla. Barn har sovit över, andra barn har sovit hos oss, det har varit spökkalas, 30-årskalas, frisörbesök och trädgårdsrensning. Dessutom har jag lagat typ 700 måltider och förbrukat alla mina idéer på mat till kommande vecka. Någon som har något bra tips på enkel, vällagad och god mat? Hur som helst går en vecka väldigt fort men jag är VÄLDIGT glad att det är måndag och rutiner imorgon igen! Så välbehövligt! Vi hörs mer imorgon. Kram på er!
Publicerat: 2013-11-03
Happy Halloween!
 |
Den 31 oktober är det halloween och ingen annan dag, har jag googlat mig fram. Ingen verkar egentligen veta. Och ingen verkar heller fira. Men jag gillar traditioner och även fast jag kanske inte är ett big fan of att springa runt och skrämma skiten ur folk så tycker jag det är mysigt med pumpor och modiga barn. Därför gröpte vi sedvanligt ur en liten pumpa och fixade till ett litet arrangemang kring den. Min underbara svärmor kom förbi på eftermiddagen med en färgsprakande halloweenbukett som passade perfekt till pumpan!

Det har blivit en liten tradition att alla grannbarn samlas för att spöka tillsammans. Nästan lite Bullerbykänsla. Sigrid och hennes vän valde dock att stövla ensamma ut i mörkret för att få sig lite godis och förhoppningsvis få bjuda på några bus. Sött, modigt och högst oförargligt! Ett enkelt och avskalat firande har nu gått av stapeln, helt enligt min smak. Happy Halloween!
 |
 |
 |
 |
Publicerat: 2013-10-31
Renoveringsdax!
 |
Äntligen har inspirationen infunnit sig till att ta sig an ett nytt projekt hemma här! Efter det att vi renoverade badrummen i vintras blev jag galet less på springande hantverkare, beslutsångest, byggdamm, kaos och dyra fakturor. Därför har vi inte gjort ett dyft för att rusta upp hemmet sedan dess. Tills nu. Trädgården har gått i dvala och i väntan på snön passar det perfekt att äntligen få rusta upp lekrummet. När vi flyttade in för tre år sedan var tanken att vi skulle fixa det redan då. Men ganska snart insåg vi att andra saker var viktigare som fönsterbyte, badrum och källare. Nu är vi på gång.

Sist det gjordes något i rummet anar jag var år 1979 då huset byggdes ut. Detta går att spåra på de dammiga vävtapeterna och den trasiga bruna korkmattan. Några som däremot har uppskattat tapeten är barnen som regelbundet har dragit lös trådar av väven för att koka soppa på, knyta knutar av och leka frisör. Fantasin har inga gränser. Inte dammet som medföljer heller. Därför ska det bli fantastiskt SKÖNT att få ersätta dessa med vitmålade väggar.

Tanken är att rummet ska användas till kreativa lekar som skola, föreställningar och danslektioner. Det kommer även att bli ett gästrum, bio- och dataspelsrum. Så skönt att ha ett rum "över" som man fritt kan använda utefter önskemål. Nu ropas det att elen är färdigdragen vilket innebär att det är dax för mig att gå och dra ner den dammiga vävtapeten för imorgon ska det spikas gipsskivor. Kuuul!
 |
 |
Publicerat: 2013-10-29
Höstlov i lugn och ro
 |
Vanligtvis brukar vi följa med Peter till Stockholm eller någon annan intressant stad där han arbetar, när barnen har lov. Detta för att han har svårt att ta ledigt och det brukar inte vara mig emot att få några nätter på hotell med familjen. Upplägget går till som så att han jobbar och jag släpar runt barnen på museum, i affärer och till natursköna platser. Men i år kände jag mig bara så less på det och när jag tänkt ut en bra ursäkt till barnen visade det sig att de tyckte det samma. De var mätta på upplevelser och ville bara vara hemma hela höstlovet i lugn och ro. Som grädde på moset lyckades Peter jobba hemifrån hela veckan. Verklig lyx!

Idag har vi bara varit inomhus och barnen har skrotat med sitt. Jag ska göra allt för att inte försöka styra dem åt något håll. Själv tänker jag ägna veckan åt att RENSA. Idag hann jag med lekrummet, delar av Birgits och Sigrids rum och någon garderob. Det bästa var att jag äntligen har samlat ihop alla småbarnsleksaker, bebispussel och böcker för de minsta och packat ner i lagom stora kartonger. Känslan av att kunna flyga är faktiskt väldigt nära, så befriande att ta tag i allt detta som jag så länge tänkt göra. Imorgon blir det förhoppningsvis ett sista städryck i trädgården innan vintern kommer. Jag gissar att alla löv har blåst ner tills dess av stormen som drar fram. Blåser det på er?
Publicerat: 2013-10-28
Söndagsbrunch i hjärtat av Dalarna
 |
Vilken tur att det blev vintertid i natt! Annars hade jag aldrig hunnit med allt som dagen fylldes med. Tidigt tidigt imorse, närmare bestämt 06.30 gick jag och Sigrid upp och tände badrummets alla doftljus och tog en långdusch tillsammans. Helt klart dagens lugnaste stund. Sedan bar det av till Hotell Dalecarlia i Tällberg tillsammans med familjen, mor, far och bror. Där satt vi och mumsade och njöt i två timmar på diverse olika läckerheter som rökt lax och kladdkaka. Alltså, inte lax på kladdkaka, utan lax först och SEN kladdkaka, ni fattar.

Men två timmar känns kort när man sedan måste gasa vidare till Clas Ohlson för att hinna köpa diverse olika prylar inför hemmets nya projekt (mer om det senare) för att sedan hinna hem de 12 milen för att hinna till kyrkan klockan fyra. Varför det nu var så viktigt? Jo för att Sigrid bakade nattvardsbrödet på kyrkans barntimmar i måndags och hon har sagt MINST 50 gånger (jag överdriver faktiskt inte den här gången) sedan dess att hon SKA dit. Och om hon säger så, då är det så. Det uttrycket har hon myntat själv. Om vi inte lovade att hon skulle hinna till kyrkan skulle hon minsann inte följa med på någon brunch heller, sade samma tjej imorse. SÅ det var bara att hetsa hetsa och gasa gasa.

Vilken tur för mig att jag hann gå på gymmet direkt efter kyrkan och svettas som en gris på ett sjukt konditionskrävande pass och att fläkten var paj. Dessutom var det ju bara fullproppat med andra svettiga träningsnarkomaner i samma rum så det var ju lugnt. Imman på spegelväggarna dolde i alla fall mitt högblanka fejs. 30 minuter in i passet sjönk hela jag. Kladdkakan till brunch sex timmar tidigare var tydligen ingen bra grund för ett krävande pass. Sista delen av passet blev inte mycket mer till rörelser än att jag försökte parera så gott jag kunde för att överhuvudtaget inte ligga i vägen för någon annan. Gick halvbra. Jaja. Sen hem och äta, slänga barnen i säng och stupa i soffan till SOLSIDAN. Men kom igen, blir det inte bättre än så här?? Lova att nästa avsnitt blir roligare, annars har jag faktiskt gått och längtat och väntat alldeles förgäves!
 |
Min lilla gormetgris. Brieost och våfflor med MASSA sirap. Det du!
 |
Livsnjutarn
 |
So very happy. På grund av den fina utsikten. Och lite för den goda kladdkakan med ett stort hallon på. Kortet togs innan träningspasset. Med mat i magen.
 |
Jag efter träningspasset. En urvriden disktrasa. Och utan mat i magen. God natt!
Publicerat: 2013-10-27
Snittar och bubbel
 |
Igår kväll bjöd Peter på SJUKT goda snittar. Snäll som han är bjuder han här på recepten:

Laxkorgarna fixar du genom att skära bort kanterna från formfranska och sedan vika ner bröden i muffinsplåtar efter det att du gnuggat dem i vitlök. Ringla sedan över olivolja och flingsalt och sätt in dem i ugnen i cirka 5-10 minuter på 225 grader tills de fått fin färg. Lägg sedan i en rulle kallrökt lax i korgen och toppa med creme fraiche, hackad rödlök, eventuellt lite stenbitsrom och en fjärdedels citronskiva. Voilá!

Skagensnittarna är inte svårare än att toppa ett gott knäckebröd med en god skagenröra och en dillkvist.

För prosciuttosnittarna rör du ihop en röra bestående av creme fraiche, limeskal, majonnäs, vitlök, salt och peppar. Klicka sedan på knäckebröd och toppa med prosciutto och ruccola. Mums!
 |
 |
Publicerat: 2013-10-26
FN-dagen
Idag är det FN-dagen om någon har missat det. På Sigrids dagis uppmuntrar de barnen att klä ut sig, gärna till något som har anknytning till något annat land. Båda mina tjejer har aldrig gillat dessa påfund med utstyrslar hit och dit. Jag kan faktiskt inte minnas en enda gång som de klätt ut sig på skola /dagis med undantag för lucia. Tills idag. Sigrid hade bestämt sig, hon skulle vara delfin. Ööööh. Va? "Snälla, kan du inte ta något lättare som en hindu, en indier eller en prinsessa?" Mycket enklare. Eftersom jag aldrig någonsin har skapat någon kreativ maskeraddräkt har jag nu tagit på mig stämpeln "föräldern-som-inte-vill-överarbeta-saker-och-visa-att-lite-duger-gott." Därför fanns det aldrig någonsin i min skalle att jag skulle sy någon delfindräkt. Det fick bli blå kläder istället. Turkosa tights, turkosa strumpor, turkos topp och en nätt vit kjol till. Dessutom lyxade vi till det med smink och blå ögonskugga. Sigrid var helnöjd och kände sig som den finaste delfin som någonsin varit på maskerad.

Tills vi kom till dagis. "Men Sigrid, skulle inte du vara delfin?" frågar fröken det första hon gör när vi kommer innanför dörren. "Ja, hon ÄR en delfin" försvarar jag lillskruttan varpå fröken fortsätter: "Man behöver inte klä ut sig om man inte vill" men... "hon ÄR ju utklädd..." fortsatte jag. Jag lämnade dagis och hoppades att Sigrid fortsatte vara lika stolt över sin "delfindräkt" trots frökens oförståelse.

Misslyckad satte jag mig i bilen och for vidare till Birgits firande av FN-dagen. Istället för maskerad samlas alla skolor i byns enda park och sjunger fredssånger, lyssnar på fredsdikter och skickar blå ballonger med tankar om fred upp mot skyn. Så bra. Ingen prestationsångest hos någon förälder som valt den enkla maskeradutstyrseln, inga föräldrar med dåligt samvete som glömt att klä ut sitt barn trots att det var skrivet på ANSLAGSTAVLAN och inget barn som behövde skämmas för att ingen såg att det faktiskt var utklätt. I love the easy way! Kram och ha en fredlig FN-dag!
Publicerat: 2013-10-24
Oops, jag har syndat!!
 |
Jag måste erkänna. Jag har syndat. I måndags morse fanns det fortfarande några smaskiga morotskakor kvar från helgen. Ni vet sådana där lyckade skapelser med massa god filadelfiaost och kokos på toppen. Det är dumt att låta de mögla tänkte jag och tog en. Eftersom träningen rullar på så bra tänkte jag också att det kanske är dax att ändra strategi. Istället för att bara fika på helgerna kan jag nu fika lite lagom i veckans alla dagar. Sunt förnuft och allt det där.

Vips hade jag tagit en till morotskaka och en halv liten skål med chips. På en måndagsförmiddag. Dagen därpå fortsatte jag med att sno en kexchoklad och några fazer mint som Peter fått av något hotell. Det smakade dålig karaktär och gammalt. Men eftersom skadan redan var skedd tog jag en stor och god chokladruta med moccatopping till kaffet på kvällens föräldramöte.

När jag vaknade av att regnet slog mot rutan imorse förstod jag att jag inte är bättre än så här. Tyvärr måste jag köra hårt mot hårt och inte ge mig själv lillfingret. Då ryker hela godislagret på en och samma dag. Nu är ordningen återställd och jag har precis förbrukat dagens maxdos: Två mörka chokladbitar till kaffet på maten. Resten får vänta till helgen. Istället får jag trycka ner näsan i fruktkorgen som rymmer både ananas och granatäpple. Det har jag hört ska vara nyttigt. Kämpa kämpa.
Publicerat: 2013-10-23
Latoxen har framkallat löpbegär!
Hur går det för er med träningen? Själv försöker jag komplettera min jazzdans på torsdagar och min danceaerobics följt av 25-minuters muskelpass på söndagar med en springtur ute i det fria en gång i veckan. Jag är väldigt nöjd med variationen och det är så skönt att komma ut i den friska luften för ett pass som omväxling!

Jag är absolut ingen löpare. Jag har så många gånger försökt mig på att bli, men inte lyckats. För att jag är en person som gillar att njuta. Att springa har inte varit synonymt med att njuta för mig. Jag kan ha sprungit några hundra meter på sin höjd men när jag har tröttnat har jag övergått till gång. Inte för att jag inte har orkat, utan för att jag har tröttnat. Gång är mycket trevligare. Min konditionsbrist har med andra ord berott mer på den mentala biten än den fysiska.

Men efter sommaren bestämde jag mig för att tänja på gränserna. När jag ville sluta jogga bet jag mig i läppen och fortsatte. Ända in i mål. Och det funkade! Utanför husknuten går en grusväg rätt upp i skogen till en vändplan. Fram och tillbaka blir det sju kilometer, uppförsbacke bortåt och nedförsbacke hemåt. Alldeles lagom för mig! Än så länge klarar jag bara av att varva gång med jogg på bortvägen men joggar sedan hela hemvägen efter vändplanen. Turen på 60 minuter har minskat ner till 45 och den dagen då jag klarar av att jogga hela vägen borde tiden minskas ännu mer. Dessvärre knackar vintern på dörren och denna väg brukar vara oplogad när snön kommer så då gäller det att hitta på något annat. Men än så länge går det bra och jag ska försöka hålla i så länge det går!
Publicerat: 2013-10-22
Livsfarliga deodoranter
 |
Har varit helt besatt av min svettlukt i en vecka nu. Efter att jag skrev en artikel om en hudterapeut och hennes arbete har jag börjat fundera på hur skadligt det är med deodoranter som innehåller aluminium. Anledningen till att de allra flesta deodoranter innehåller aluminium är att ämnet tränger in i porerna och bildar en tjock gelé som blockerar svettkörtlarna. Förutom att det hindrar svettlukten att komma ut hindrar det även kroppens reningssystem från att avsöndra gifter och slagg via svettkörlarna. Vissa forskningar påstår att det kan leda till både Alzheimers och bröstcancer.

Jag vet så klart inte om detta är sant eller ej men tänkte att det kan vara värt ett försök, att byta bort min 100% luktfria Dove (som för övrigt har flest allergiframkallande parfymämnen enligt Ica Kurirens test) mot vad hudterapeuten rekommenderade, Eilas naturliga deodorant. Innehåller varken aluminium, parfym eller alkohol.

När man slutar täppa igen porerna med aluminium måste all skit ut, vilket uppenbarligen kan ta ett tag. Jag har nu provat den nya deon i närmare två veckor och tycker att jag luktar apa. Efter ett träningspass är det inte roligt att vara i min närhet men jag ska minsann ge det här en chans! Frågan är bara hur lång tid det måste ta innan alla gamla gifter har lämnat min kropp och om min svettlukt någonsin kommer att försvinna utan hjälp av aluminium. Är det någon av er som har testat?
Publicerat: 2013-10-21
Att njuta utan barn
I torsdags for Birgit hemifrån. Ikväll kommer hon hem igen. Så länge har hon aldrig varit borta förut medan jag själv har varit hemma. Mycket skum känsla, åtminstone i torsdags. Vad ska man göra med all tid? Renovera, homestyla eller bara slappa? Det kliade i hela kroppen utav tomhet. Kanske mest på grund av saknad. Men sedan har dagarna lunkat på och nu är det söndagseftermiddag och jag förvånas över hur fort tiden har gått. Helgen har varit bra och jag börjar tro att livet kanske inte blir så tokigt trots allt när dagen kommer där jag inte längre är livsnödvändig för mina barn. En tuff men skön insikt!

Ikväll börjar solsidan. SOM jag har längtat!!! Som tradition säger ska osten och kexen fram klockan åtta, barnen ska vara tysta på sina rum och ingen får säga ett knyst under programmets 30 minuter. För då ska jag och Peter NJUTA och skratta. Underbart. Ni tittar väl?
Publicerat: 2013-10-20
Evighetspyssel
 |
Jag vet att det blir mycket om söndagsskolan nu men eftersom den fortfarande är i uppstartsfasen upptar den mycket av min tid och mina tankar för tillfället. I veckan kom ett paket med ett flanellografsystem på posten. Detta har vi köpt in för att lättare kunna illustrera olika berättelser som vi pratar om. Materialet är av väldigt god filtkvalitet och i färgglada färger. Enda nackdelen är att alla 700 figurer ska klippas ut för hand. Så alla pysselsugna som lider av tristess är varmt välkomna hem till mig med sax i hand. Jag bjuder på kaffe och morotskaka! Perfekt lördagskväll va?
Publicerat: 2013-10-19
Med snöflingor i ögonfransarna
 |
Idag hade jag tänkt att publicera ett färgrikt höstinlägg men när jag drog undan gardinerna från fönstret imorse möttes mina ögon av ett krispigt vinterlandskap. Jag och Peter gick en uppfriskande morgonpromenad och upptäckte till min lycka att dammen var frusen. Snart är det dax att slipa skridskorna och glädjas åt härliga färder på frusna sjöar med varm choklad i termosen. Längtar så!

För fler vintriga bilder, klicka på bildspelet.
Publicerat: 2013-10-18
Bönesvar
Har letat och letat och letat efter både dansskor, aerobicsskor och den högra skon av ett par barnboots utan resultat i flera veckor, ja någon månad faktiskt. Jag har vridit och vänt ut och in och upp och ner på allt jag har att vända på. Kollat på alla tänkbara ställen. Och otänkbara ställen. Inget funnet. Ikväll är det dans igen. Tänkte att nu måste jag hitta skorna, annars får jag köpa nya och det är det sista jag vill. Som sista utväg slängde jag iväg en enkel bön till Han Däruppe där jag satt på köksgolvet med Sigrid. Snälla, visa mig vart skorna är! Gick ner i källaren och tittade i backarna en sista gång. Inlindade i vinterkläderna hittade jag dem! Allesammans. Till och med Peters kängor som också varit spårlöst försvunna. En ännu längre tid.

Tänk vad bra att alltid ha någon att fråga som har svaren! Men det tar ändå inte bort den frustrerande känslan att jag inte hittade skorna tidigare, trots att jag letat i JUST DEN backen så många gånger! Jaja, strunt samma. Nu har jag hittat skorna och jag kan med glädje dansa med stuts i benen denna gång. Tack gode Gud för hjälpen!
Publicerat: 2013-10-17
Kvinnlig list
Imorse drog jag på mig bootsen, Kenzajackan och min mysiga leopardmössa för att ta bilen till bilprovningen. Besiktningsdax. Erfarenheten har lärt oss att det är bäst att jag sköter den biten. Medan herr besiktningsman grundligt gick igenom allt från däck till bälten nämnde han att handbromsen har kärvat fast. (Var sitter den??) Det var ju tråkigt. Men när han väl var klar med genomgången och protokollet skrevs ut var papperet fullständigt blankt. Inte ett fel. 1-0 till mig.

Tidigare i somras lämnade jag in Birgits cykel till verkstan för att fixa en punka. Någon dag senare när jag skulle hämta cykeln och betala fick jag svaret: "tja, ge mig en hundring, det blir bra det" varpå jag tackade och gick hem. Förra veckan var det punka igen men nu var det Peter som skulle betala. Prislappen? Den landade på det dubbla den här gången! 2-0 till mig.

Jag kallar detta kvinnlig list. Eller mäns oförmåga att skilja på don och person, vilket jag i dessa fall ser som något positivt. (Det var män som jobbade på bilprovningen och verkstaden.) Ofta när jämställdhetsdebatten rullar igång diskuteras det om hur synd det är om alla kvinnor, men här har vi ett praktexempel på att det kan vara en fördel ibland. Så kom igen nu tjejer, ta över ansvaret när det gäller att serva bilen, besikta bilen, åka på soptippen och på andra ställen där du möts av män. Du kommer definitivt att få bra service till en billigare peng. Dessa tillfällen måste tas! Givetvis tackar jag alla gentlemän där ute som förgyller min dag var gång detta inträffar, det uppskattas mycket! :)
Publicerat: 2013-10-16
Med en lavskrika på skallen
 |
Vi är hos mina föräldrar på besök ett par dagar eftersom det är ledigt från skolan idag och imorgon. Igår var vi ut i den djupaste granskogen och tittade på Lavskrikor. De skulle tydligen vara väldigt tama sades det. När vi kom fram satt där två fågelskådare med mysig brasa och massa ost. Vi förstod snabbt varför. Just denna sortens ost var nämligen lavskrikornas favoritföda. Tjejerna tog varsin bit ost och lade på sina mössor. Vips kom fåglarna, satte sig på huvudena och snappade åt sig osten. Häftigt! Efter det plockade en av de två fågelskådarna fram en köpt pizza grandiosa och dukade fram till fåglarna. Jodå, den slank minsann ner den också! Detta blev en fin utflykt med överväldigade barn mitt i den urgamla granskogen. I like!

För fler häftiga bilder, klicka på bildspelet nedan!
Publicerat: 2013-10-14
Irriterande hockeytokar
 |
Att killar inte vill sjunga är en myt. Åk på hockeymatch så får du se! Vilken manskör! Det är inte på många ställen man får uppleva adrenalinfyllda gubbar som oavbrutet sjunger i två timmar, om man bortser från sportens värld. Visserligen är det ingen skönsång, men viljan är det inget fel på!

När jag kliver ur bilen på väg in på matchen trängs jag med ungar med napp, damer i high heels och gubbar med mage. Alla bär de stolt favoritlagets matchtröja. Vilket engagemang! Själv fattar jag inte vad som är grejen men köper att de har gjort det. Fattat alltså.

Men lite senare, när jag har funnit min plats och bänkat mig med familj och godis börjar jag tröttna på fanatiker. Bakom oss sitter ett äldre medelålderspar som skriker, gormar och svär så att femåringen inte får göra annat än att krampaktigt hålla för öronen från matchens början till slut. Saken blir inte bättre av att deras beteende inte bara tillhör dem, utan en stor del av de dryga sjutusen åskådarna. Crazy. Jag förstår inte vad som hände med den medelmåttiga lagomsvensson. Någonstans vid ombytet från sina vardagskläder till den välstrukna matchtröjan skedde en personlighetsförändring. För var annars ser man dessa hockeytokar med hat i blicken så fort som något blir orättvist? Inte på hemköp i alla fall. Och inte på jobbet. Och inte på dagis. Där är alla vänligt normalt tysta och o-hejiga. Det måste sitta i tröjan helt klart! Så fort den kommer på går det tydligen inte att säga annat än "Heja Leksand", "blåååvitblåååvitblåååvit" och liknande ramsor. Can´t get it. Med risk för att Peter stänger ner hela min blogg med omedelbar verkan ska jag understryka att detta gäller de skrikande och gormande typerna som lider brist på hänsyn och respekt. Inte övriga stöttande supportrar.

Att samma personer sedan tycker det är märkligt att troende ibland vill lyfta sin hand lite försiktigt mot himlen för att tacka Gud för att han har skapat hela universum borde egentligen påminna dem om hur de själva känner inför en match. Jag antar att det är lite samma sak. Att gå all in för det man kämpar för. Skillnaden är att ingen behöver få örvärk av det. Däremot vore det häftigt att se denna manskör i kyrkan, vilket drag det skulle bli! :)
Publicerat: 2013-10-13
Sköna kidz on tour!
 |
Minns ni barn och ungdomslägret jag var ledare på i somras? Där lärde jag och kidsen jag hade med mig känna ett härligt gäng från Värmland som igår bjöd in oss på "reunionkväll". Två fullpackade bilar drog då ner till dem för att delta i fångarna på fortet vilket var uppbyggt med olika stationer med kluriga uppgifter. Klarades dessa inte av blev det fängelse och svåra gåtor i tornet hos Fader Foura. Hela spelet gick ut på att samla bokstäver för att slutligen kunna bilda ett ord och första laget att klara av detta vann tävlingen. Avslutningsvis bjöds det på korv med bröd och chokladbollar innan hemfärd med glada barn. Att det skrattades från början till slut tar jag som ett högt betyg!

Eftersom utflykten var väldigt uppskattad är jag nu sjukt peppad till att starta upp en verksamhet här på orten som riktar sig till preteens. Säg att varannan fredagskväll köra olika aktiviteter i kyrkan där man träffas och har roligt tillsammans. Självklart ska varje träff avlutas med fika. Måste jobba vidare på min idé och omvandla min inspiration till handling... :)

Idag bär det av till Leksand på hockey. Inte för att det intresserar mig särskilt mycket men det blir förhoppningsvis en rolig familjeutflykt och DET är något jag är a BIG fan of! Dessutom har jag hört ryktas om att det finns gott fika att köpa i pausen. Ha en skön lördag allesammans så hörs vi!
Publicerat: 2013-10-12
Min kväll med Marcus Birro
 |
Ikväll har jag varit på föreläsning med Marcus Birro. Mycket intressant! Han talade om sitt liv, från arbetslös alkoholist till framgångsrik skribent. Tänk att han för endast åtta år sedan började varje dag med ett stort glas Baileys för att sedan fortsätta dagen berusad fram till läggning. Alla räkningar han fick lades oöppnade i en kartong i en garderob vilket resulterade i skulder på hundratusentals kronor hos Kronofogden. Idag lever han ett respektfullt liv med fin familj: fru och två barn och har en framgångsrik karriär.

Det som överraskade mig en del var hans självironi och enorma ödmjukhet. Den sidan hos honom var ny för mig. Vi som åhörare fick oss många goda skratt! Det var en fröjd att lyssna! Avslutningsvis bjöd han på några viktiga budskap som att våga stå upp för sina åsikter, vara sann och äkta. Bra va!?

På hemvägen genom de djupa dalaskogarna lyssnade jag på Edward John och Carolas fantastiska låt medan stjärnorna lyste starkare än någonsin. Till slut var jag tvungen att stanna bilen på höjderna för att njuta av den vackra himlen. Ett riktigt holy moment! Låten kan du lyssna på här
Publicerat: 2013-10-10
Två veckor av utmaning
 |
Idag är det två veckor sedan jag drog igång UTMANINGEN där jag utmanade mig själv att vara en hurtis i juni 2014. Jag uppmuntrade även dig som läsare att haka på utmaningen genom att sätta upp ett personligt mål för nästa sommar och jobba aktivt för det redan nu. Någon ville äta ekologiskt, någon ville ha balans i livet med mera. Vad målet är, är högst personligt.

Jag måste säga att det har gått långt över förväntan vilket gör att jag fortfarande tror på att jag kommer att fixa det här! Latgrisen KAN bli en hurtbulle! Jag har tränat 2-3 gånger i veckan och klarat mig någorlunda från godis och fika i veckorna. När vi har fått besök har jag bjudit på te och mackor eller fruktsallad för att komma undan den mumsiga kladdkakan som jag egentligen har velat bjuda på.

Eftersom jag får gå lös på helgerna vräkte jag i mig bullar, chips och godis för att "passa på" men innan första helgen var slut insåg jag att det inte låg särskilt mycket njutning i det. Andra helgen tyckte jag inte att fikat smakade lika gott som det brukar göra och bestämde mig för att äta lite mer kontrollerat och ta det godaste och strunta i den torra bullen som ligger framdukad. Jag vill även satsa lite mer på lyxig choklad istället för att köpa en stor påse lösgodis och trycka i mig. Jag är övertygad att det slinker ner mindre om det är godare OCH dyrare. Det blir lite mer som att äta med andakt.

Igår förvånades jag över hur mina favoritjeans satt. Jag har alltid knäppt upp översta knappen så fort jag kommit innanför dörren för att de spänner i midjan. Igår fick jag istället spänna skärpet ett extra hål för att byxorna skulle sitta snyggt. Utöver det är jag en piggare person med mer energi. Livet är redan roligare och jag vill göra massor! Allt detta bara genom att träna normalt och att äta mat istället för att fika. Wow, jag är helt överväldigad! Hur går det för dig, berätta, för jag är väldigt nyfiken! :)
Publicerat: 2013-10-09
Bloggskolan
Jag har precis avslutat en nätkurs som heter Bloggskolan, skriven av Clara Lidström, Annakarin Nyberg och Frida Ramstedt. Den riktar sig både till nybörjaren och till den som hållit på lite längre men som vill göra det mesta möjliga av sin blogg. Det bjöds på handfasta tips om hur man får fler läsare, att skriva intressanta inlägg och vikten av att ta bra bilder. Jag fick många bra tips och idéer men däremot saknar jag tyngd i läsningen, det skrapades mycket på ytan vilket gjorde att jag hade fler frågor när kursen var klar än vad jag hade innan jag började. Därför ser jag nu med glädje fram emot en uppföljare!
Publicerat: 2013-10-08
Det här med barnuppfostran...
Jag får ofta höra att mina tjejer är sååå lika. Jag står fortfarande lika oförstående med frågetecknet i hand när jag hör kommentarer som dessa trots att det är den 1000 personen som påstår. För mig går det inte ihop. Jag förstår att de syftar på utseendet men eftersom deras karaktärer lyser starkare än solen, bleknar utsidan bort. Birgit är den lugna tänkaren alias "tjuren Ferdinand" som njuter av livet och tar det mesta med en klackspark. Den enkla. Sen har jag nummer två, min energizer som far runt som en tornado. Hon tar väldigt mycket energi men hon ger även otroligt mycket energi. Dessutom finns det ingen som kan få mig att kikna av skratt så mycket som hon kan. Med Sigrid är livet aldrig tråkigt!

Idag skjutsade jag henne och hennes vän till Kyrkans Barntimmar. När vi kom fram visade det sig att ordinarie barnledare var sjuk och ersattes istället av självaste kyrkoherden. För de allra flesta är detta inget problem men min lilla är starkt rutinberoende och det här var en händelse som var mer än hon mäktade med. Jag förstod direkt att jag var tvungen att följa med in för att skapa en liten trygghetskänsla för henne. När hon efter cirka 45 minuter var till synes varm i kläderna kände jag att det var dags för mig att dra mig tillbaka och åka hem för att göra mitt. Givetvis var vi inte överens om den saken och när jag såg hur hela hennes kropp drabbades av fullsändig panik insåg jag att det inte gick att lämna. Själv hade jag inte möjligheten att stanna kvar i ytterligare en timme så efter mycket pushande, peppande och med diverse olika lockelser gav jag upp och mycket irriterad tog jag med henne hem.

Nu i efterhand kan jag känna mig som en idiot som försöker tvinga henne att vara kvar trots att hela hon lyser av osäkerhet inför en oväntad situation och jag VET ju hur väl hon behöver dessa rutiner. Varför ens envisas med att hon ska vara kvar bara "för att"? Nästa gång är favvoledaren där och problemet är borta. Samtidigt vill jag få henne att förstå att allt inte går att planera. Oförutsedda händelser är ju en del av livet. Förhoppningsvis är detta en tillfällig utvecklingsfas som är bortglömd om några månader eller något år, men det tar inte bort den kluvenhet jag idag känner när jag hamnar i dessa situationer. Omfamna eller pusha, det är den ständiga frågan i mitt huvud just nu!
Publicerat: 2013-10-07
Utflykt till Njupeskär
 |
En skön helg börjar närma sig sitt slut. Vi har haft besök av Johan och Emelie hela helgen och igår var vi på utflykt till Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall. Turen landade på en sju kilometer lång vandring bland storslagen natur och vackra höstfärger. Picknicken bestod av kallskuret, potatissallad och givetvis massa kaffe och choklad. Mums! Höstvandring med gott fika och goda vänner är svårslaget! Nu blir det en tripp till gymmet för att komma igång inför kommande vecka med välfyllt schema och fortsatt arbete med UTMANINGEN!

Som ni förhoppningsvis ser bjuder jag på bildspel både i detta inlägg och i förra. Snälla, berätta för mig vad ni tycker! Var det svårt att förstå att man ska trycka på det för att få se fler bilder eller tycker ni det är bra? Jag kan förstå om det känns lite pillrigt att behöva klicka ett extra klick för att få upp bilderna. Testar mig fram med vad som känns bäst. Låt mig veta så att det blir så bra som möjligt för dig!
Publicerat: 2013-10-06
Fotosession i höstskogen
 |
Vilken underbar höst vi har! Idag passade jag och Sigrid på att ta en mysig promenad i skogen där vi pratade om livets stora frågor, tittade på höga träd och letade efter fina stenar. En guldstund på tu man hand fylld med mycket glädje!
Publicerat: 2013-10-04
Stör inte, mamma leker!
 |
Mitt på blanka dan satt jag ensam på golvet med de här sakerna i vardagsrummet. Inte kunde Peter veta att jag förberedde inför söndagsskolans skapelselektion när han kom in i rummet och trodde att det hade slagit runt, på allvar. Själv ser jag det hur tydligt som helst: Hav och land, blommor och träd (flugsvamp), sol (ficklampa) och stjärnor, fåglar och fiskar och sist alla djuren. Klockrent eller hur!?


Publicerat: 2013-10-03
Vardag de luxe
 |
Idag bar det åter av till lasarettet med stora tjejen och hennes astma (önskar jag hade kunnat dumpa den sistnämnda längs vägen och aldrig mer höra talas om den igen). För första gången sedan vi började åka dit för två år sedan var utandningskurvorna bra, vilket var överraskande positivt. Fram tills idag har hon behövt ta starkare medicin efter varje besök men äntligen var läkaren nöjd. Dessutom dröjer det ett helt år innan vi ses igen. Yay!

Eftersom det är sju krokiga mil till lasarettet passade vi på att fånga tillfället medan vi ändå var i farten. Efter läkarbesöket festade vi loss på fiket följt av lite kontrollerad men välbehövd shopping. Jag har lyckats räkna ut att om allt går enligt planerna kommer jag att ha avklarat fyra fyspass innan veckan är slut vilket gjorde att jag kunde köpa en nougatruta med gott samvete. Tyvärr var den gammal och inte det minsta njutbar så jag hade lika gärna kunna skippa den och njutit av min goda karaktär istället... Men dit har jag tydligen en bit kvar!
 |
Publicerat: 2013-10-02
Klart att tjejer vill vara snygga!
 |
Häromdan damp det ner reklam för "GIRL:IT" i postlådan. Det är en bokklubb som riktar sig till småtjejer som precis har börjat läsa själva. Förutom böcker får man även varje månad en tidning, "coola prylar som du bara måste ha" (enligt dem själva) och spännande överraskningar. För min "big girl" ser det otroligt lockande ut med rosaglansiga papper, bilder på lyckliga tjejer och premier som sminkväska, tjejspel, väska, vantar, "rolig bok för tjejer" med mera. Vem kan motstå?

Jo jag! För när jag börjar titta lite närmare läser jag saker som "Med den här fina makeup-väskan i stilig design har du ALLT du behöver till vardag och fest" och "läs om Ellie som ska börja på ny skola och fruktar att hennes bästa kompis ska börja tycka att hon inte är det minsta kul längre och hitta en ny BFF". I spelet "helsnurrigt" får man välja mellan pest eller kolera: 1. Ha fula kläder eller ful frisyr? 2. Vara utan telefon eller utan dator? 3. Ha en snygg men självisk pojkvän eller en pojkvän som är snäll men inte ser bra ut? Och så vidare.

För det första: Min tjej är en naturligt vacker 8-åring, så nej hon behöver inte 2 lipgloss, 8 ögonskuggor, 2 nagellack, 2 eyeliner, 1 rouge, 1 puder, 2 krämögonskuggor, 1 täckstift (vad finns att täcka!!!???), 1 maskara och sex applikatorer för att bli fin. Hon, liksom alla andra småtjejer (och stora med för den delen) ska veta att det är insidan som räknas och hur förstärker vi det genom att servera ytlighetsprodukter på ett guldfat? För det andra vill jag inte lära min dotter att man måste ha en bästis. När vi föräldrar slappnar av en smula är jag helt övertygad om att barnen fixar det på egen hand. Tänk vad härligt att vara ett stort omhändertagande tjejgäng istället för att "äga" en person/bästis. Och för det tredje: Jag kan inte klaga på att jag har en fjortis om några år om jag själv skapar en. Snälla, sluta göda vår utseendefixerande värld!

Min önskan är att alla tjejer ska veta att de är värdefulla, att de är unika och att de duger som de är. På riktigt. Om någon kan tipsa om en tidning eller bokklubb med den värdegrunden tar jag tacksamt emot tips. Det vill jag att mina döttrar ska läsa!
Publicerat: 2013-10-01
Att balansera livet
Det här går ju riktigt bra. Igår var jag på 55 minuters sjukt svettig OCH rolig danceaerobics trots att jag hann tänka tanken typ 1000 gånger innan att jag skulle ringa och avanmäla mig från passet av en massa olika anledningar. Istället för att gå på gymmet kunde jag ge barnen mer tid, mannen mer tid, städa lite grand eller bara ta det lugnt. Men jag intalade mig själv att det är JÄTTEBRA om jag bara försvinner ur mitt hem för en stund för att tjejerna ska få lite qualitytime med sin far innan han drar vidare till Göteborg (for tidigt imorse). Därför gick jag till slut vilket jag är väldigt glad för. Med det fixade jag mina två träningspass förra veckan. I rena ivern skrev jag dessutom upp mig på nästa söndagens pass PLUS ett 25minuters muskelbyggande pass innan det. Det tar sig.

Sen är balansen den svåra nöten att knäcka om man är en kreativ och lösningsfokuserad människa med inställningen att det mesta är roligt. Därför ska jag känna mig nöjd även fast det går emot hela mitt väsen när jag precis har tackat nej till att spela tvärflöjt och agera körledare i en julmusikal med ett brinnande och aktuellt ämne. Vemodigt. Men innerst inne vet jag att jag valde rätt. Jag slipper skaffa barnvakt till alla repetitioner och jag har mer tid över till det jag prioriterar högst just nu: Familjen, jobbet, hemmet, träningen och söndagsskolan.
Publicerat: 2013-09-30
Peppad till max!
 |
Nu är huset rent! Skönt, då kan jag släppa det. Firar med att plocka några höstblommor ur rabatten som har lyckats överleva trots obefintlig rensning både denna och förra sommaren. Det som gjorts när ogräset har blivit för högt är att trimmern har åkt fram. Nästa år ska rabatten bort, så varför slösa med sin tid på att ta hand om något som ändå inte ska vara kvar?

Idag har jag planerat inför terminsupptakten av söndagsskolan som går av stapeln på söndag. Jag är så peppad! Jag var till kyrkan tillsammans med Karin och eftersom vi är fler barn nu än när vi startade upp verksamheten i januari har vi bytt till ett större rum. Tidigare satt vi samlade i soffor och fåtöljer runt ett bord vilket var väldigt mysigt och intimt men nu har vi tänkt om så vi har en liten scen i kortändan av ett större rum, stolar placerade i rader ala klassrumskänsla och i andra änden av rummet har vi plats för pyssel med bord och stolar. Det känns jättebra! Jag tror det är lättare för barnen att hålla fokus om allas näsor pekar åt samma håll. Utöver det kommer vi att dela upp barnen i smågrupper utefter ålder. Själv kommer jag att leda de lite större barnen och vi kommer bland annat att göra några roliga danser till schysst musik som vi kan visa upp vid lämpligt tillfälle. Det ser jag fram emot!

Nu måste jag se till att Birgit kommer i tid till övernattningskalaset. Sedan blir det myskväll med Rosie som är på besök i helgen. Kul! :)
Publicerat: 2013-09-27
Jag vill DANSA mer!
Precis hemkommen från dansen. Tyvärr blev det ett kortare pass då jag inte kunde slita mig från det spännande föräldramötet som startade en timme innan. Birgit är så lyckligt lottad med två kunniga och målmedvetna fröknar så det var en fröjd att höra de berätta om vad de pysslar med på dagarna. Men sen till dansen, alltid lika kul. Jag kom lagom i tid för att hinna vara med på styrkemomentet, vilket var högst nödvändigt. Klarade 20 armhävningar, med nöd och näppe. På knä ska tilläggas. Och efter 20 situps orkade jag inte en enda till. Plankan klarade jag också med nöd och näppe på en minut. Även den från knäna. Ni hör ju, det här kan bara bli bättre!

Imorgon är det fredag och jag har lovat mig själv att HELA huset ska vara städat till fredagsmyset. Dammsuget, torkat, skinande toaletter, ja typ. Man ska i alla fall inte klistras fast när man sätter sig på toa på lördag. Men först väntar en äggmacka på att bli uppäten. So long!
Publicerat: 2013-09-26
Wow vilket gensvar!
Vad härligt att få läsa om era utmaningar som viktkontrollerad graviditet, att hitta balansen i vardagen och att de flesta varorna i matkassen ska vara ekologiska. Fantastiskt! Idag är ett ypperligt tillfälle att ta första steget! Och för dig som fortfarande funderar: Det blir aldrig för sent att haka på UTMANINGEN, men ju tidigare vi börjar desto bättre. På så vis slipper man hetsa fram "beach2014kroppen" i maj månad eller vad det nu är man vill åstadkomma.

Själv kommer jag att börja min utmaning med ett danspass ikväll. Som jag har längtat! I åratal har jag tjatat och tjatat på stackars "studieförbundssamordnaren" att starta upp dans för vuxna i bygden. Efter mycket letande efter både lokal och instruktör har till slut allt gått i lås. Halmen har kommit hem. Det har helt enkelt klaffat. ÄNTLIGEN får jag dansa jazz- och streetdance som jag älskar, SAMTIDIGT som jag får ett ordentligt träningspass för hela kroppen utan att tycka att det är det minsta långtråkigt. Dessutom är det högst regelbundet en gång i veckan vilket gör att jag har schemalagt ett av mina två obligatoriska träningstillfällen varje vecka, hela hösten. Perfekt!

Vad blir ditt första steg?
Publicerat: 2013-09-26
NAKENCHOCK!!!
 |
Jag är lyckligt lottad med bra gener. Jag har aldrig behövt träna för att hålla mig smal, oavsett hur många kakpaket och chokladkakor jag har tryckt per dag. Därför faller det sig inte naturligt för mig att tänka sunt. Tyvärr. Jag sitter hemma vid min dator och jobbar, tar bilen till dagis för att hämta och lämna och har svårt att ta mig ut kvällstid eftersom min man veckopendlar. När han väl är hemma vill jag vara med familjen så mycket det går. Sitta i soffan och mysa, ni vet.

Men även fast jag inte blir någon michelingubbe trots att jag snittar ett kakpaket om dan och kompletterar med obefintlig träning så är det inte särskilt sunt. Jag har kommit till den mogna insikten att jag behöver träning. För min själ, för mitt psyke, för mitt tålamod och för mitt allmänna tillstånd.

DÄRFÖR har jag kommit fram till min UTMANING: När jag fyller 30 nästa sommar ska jag vara en hurtis. Jag ska vara vältränad och leva ett sunt liv. Med det menar jag inte att jag ska ta X antal kilo i bänkpress eller gå ner 25 kilo. Jag ska inte jaga den ultimata dieten, jag ska inte banta och jag ska inte hetsträna. Jag ska bara försöka hitta ett sunt förnuft och klara av att leva efter det ända fram till juni. En hållbar livsstil som jag inte kommer att tröttna på redan in i andra veckan.

För mig ser det ut på följande sätt: Mitt mål är att "röra på mig" två gånger i veckan. Blir det tre så är det bonus. Och här räcker en rask promenad, en joggingtur eller en rofylld skidtur. Det behöver inte vara någon blodsmakimunnenupplevelse. En situp är bättre än ingen situp. Jag tänker börja försiktigt så får vi se vart det slutar.

Sen det där med mitt enorma sötsug som är utom alla gränser. DET är min största utmaning. Till en början ska jag begränsa mig till helgerna. Då får jag fika hur mycket jag vill och en helg består av FREDAG LÖRDAG SÖNDAG. Så nästan halva veckan. I de övriga dagarna får jag ta MAX två mörka chokladbitar per dag, med minst 70% kakao. Är det något extra i vardagarna som födelsedagar, namnsdagar eller något annat relevant att fira är det tillåtet att fika lite försiktigt. Så ser mina regler ut. Ganska enkla, men för mig stora steg. Till skillnad mot förut är jag driven denna gång.

Och nu till DIG! Häng med mig på min UTMANING! Jag vill inte att du ska utmana mig, utan DIG SJÄLV. Vad har du för mål? Var vill du vara i juni 2014? Vill du gå ner två kilo? Vill du orka springa en mil utan att stanna? Springa ett maraton? Vara nöjd med dig själv? Passa på att fånga tillfället och sätt upp ett tydligt mål till sommaren så hjälps vi åt att komma dit. Jag är den lataste människan på jorden, så kan jag så kan du. Utan tvekan.

Jag kommer låta er följa min resa till ett sundare jag. Eftersom jag är en stolt icke-ägare till en våg kan jag inte redovisa någon viktförändring för er. Jag vill inte ha någon kamp mot min kropp där jag ska hata bort kilon utan jag vill må sunt och på så vis omvandla kilon, från löst till fast. Så här ser jag ut idag, ingen gigantisk mage, inga gigantiska muskler, bara en otålig och allmänt trött kropp. Om åtta månader ska ni få se på andra bullar!

NU KÖR VI!!! Lycka till! :)
Publicerat: 2013-09-25
En helg på fjället
 |
Tillbaka hemma efter en skön helg i fjällen. Vi blev ett gäng på inte mindre än 80 pers, en blandad kompott med familj, släkt och goda vänner. Jag känner mig så otroligt rik och tacksam som har förmånen att kunna göra något roligt med alla dessa fantastiska människor samtidigt!

Vi hyrde in oss på en fjällgård a´la vandrarhemsstuket fast med helpension. Mycket vällagad mat och mycket fika. Hela tiden. Så trots att vi vandrade på fjället i dagarna två gick jag nog minus ändå på grund av allt stoppande.

Jag älskar att kunna vara aktiv tillsammans med familjen! Barnen tog sig upp för berget, gick längs spångar, drack fjällvatten och lekte bland stenar och stockar. Nu så borde de snart vara redo för en riktig fjällvandringstur med tält och spritkök. Längtar till den dagen!
 |
 |
 |
Publicerat: 2013-09-23
Playdate
 |
Birgit fick skippa fritids idag och ta bussen hem på villkoret att hon inte störde sin skrivande mamma och istället baka en sockerkaka till dagens playdate. Svaret blev ja och det tackar alla glada mammor och barn henne för!
Publicerat: 2013-09-18
Smart alarm
Jag vill ha en väckarklocka som får mig pigg, på riktigt. Den ska dra undan gardinerna från mitt fönster så att ljuset träffar min kind och den ska berätta en spännande anekdot för mig så att hjärnan sätts i tankearbete och vaknar till liv. Då inbillar jag mig att det skulle gå lite lättare att ta sig upp ur sängen. Lite.
Publicerat: 2013-09-18
Höstmys med Georg
Denna vecka kom hösten. Det skulle jag gärna vilja fira med att införskaffa Georg Jensens snygga och stilrena ljusstake, gärna i par med en lite mindre variant i samma serie. Skulle passa perfekt bredvid TVn. Klicka här Snygg va? Tyvärr kan jag bara drömma...
Publicerat: 2013-09-17
Röstade ni?
Det gjorde inte jag och jag SKÄMS. Var fast besluten hela dan att jag skulle ta mig till den där lokalen och delta i kyrkovalet. Dra mitt strå till stacken. Men sedan var det så att det liksom dök upp en massa saker hela tiden. Birgit kom hem efter en fiskehelg med sin mormor och morfar. Givetvis ville jag baka en annanaspaj och bjuda dem på. Sedan hade Sigrid en bunt med kompisar hos oss. Vips blev det kväll och det skulle ätas och badas och plockas fram gympapåsar och kläder inför morgondagens skolfotografering. Sedan skulle läxor läsas och mattetal delas och när ungarna var i säng och jag skulle ta mig iväg hade vallokalen stängt sina dörrar för att istället gräva fram det blivande resultatet ur urnorna. Oerhört slarvigt av mig.

Men egentligen tror jag att det beror på något annat. För hade det varit riksdagsval hade jag garanterat släpat mig iväg, även om hela dansgruppen invaderat vårat hem och det skulle bjudas på lunch, mellis och middag, någon nära anhörig låg allvarligt sjuk på sjukhus och om jag hade miljoner andra viktiga saker att göra SAMTIDIGT. Jag hade fixat det. Men nu var det annorlunda.

Och det beror på mitt engagemang. Jag tror inte på svenska kyrkan längre. Tyvärr. Kyrkan har gått från att vara Guds hus, en plats dit man kommer för att lära känna honom och möta honom till en plats där han glömts bort för att istället stryka alla människor medhårs och dricka kaffe. Man har liksom missat hela poängen.

Jag kan inte för mitt liv förstå varför en tro ska styras politiskt av sådana som inte tror. Det är som att jag skulle sitta i styrelsen i Leksands Hockeylag. Jag som aldrig någonsin hållit i en hockeyklubba. Sedan måste det tilläggas att det finns många bra svenska kyrkor i vårt avlånga land med många oerhört duktiga ledare men det tar inte bort det ologiska med att kyrkan ska vara politisk. Tror ni att icke muslimer får bestämma hur det ska vara i moskéerna? Det tror inte jag.

Det är klart som vatten i ett nydiskat glas att ingen vet vem Gud är när inte ens ledarna för Guds hus vet. Men det är ändock pinsamt. Jag röstade inte. 0-1 till mig.
Publicerat: 2013-09-17
Kvällens drink
 |
Idag dricker vi smoothie. När Sigrid själv får välja.
Publicerat: 2013-09-16
Om jag kunde flugspråket...
 |
...skulle jag tala om för bananflugorna att doftljusen inte går att äta. Flyg ut från mitt badrum NU!
Publicerat: 2013-09-13
Summer, I'm in love!
 |
Har haft en helt underbar helg, bättre går inte. Bara så enormt tacksam! Efter skolan i fredags tog jag med tjejerna till fiket följt av många timmars badande i badhuset. Peter avslutade sin golftour med efterföljande gubbmiddag och prisutdelning (kammade hem storvinsten, grattis!) så vi passade på att ha tjejmys riktigt ordentligt.

Igår blev det den efterlängtade rökardagen. Fiskarna som Birgit och Ludwig fångat skulle äntligen rökas och ätas vid stugan. Regnbågslax och öring. När maten förbereddes som mest passade de på att dra upp några grova abborrar i finvädret. Efter badande, fiskande och båtåkning (som slutade i roddning pga soppatorsk) drog vi på kräftskiva och mumsade vidare. Idag var jag till kyrkan för att fylla på med lite ny kraft följt av ett mindre gympass i solen ala sandkastning på stranden. Efter räkmacka och små citroner gula ska jag nu suga på det här länge. Imorgon är en annan dag och då borde man kanske göra grannarna glada genom att klippa gräsmattan och ge sig på en och annan rabatt. God natt!
 |
 |
 |
 |
Publicerat: 2013-08-25
Hakan ramlade precis i backen
Morgonens "tappa-hakan-moment": Ett barn frågar om LOV om att få sätta på tvn. Jag frågar om andra barnet inte också ska se på bolibompa under morgonen och får svaret: Nej mamma, jag kan bli beroende!
Publicerat: 2013-08-24
Naturligt insynsskydd
 |
Att stå vid Hemköp och banka på dörren fem i åtta på morgonen (öppnar åtta) bland alla pensionärer EFTER det att man lämnat barnen måste betyda att man lyckats! Lugna sköna morgnar utan skrik, tjat och stress är här för att stanna. JO DÅ SÅ ATT.

Mitt i mitt positiva flow lyckades jag riva med mig två krukväxter från affären av sorten "ingen-aning-vad-de-heter-men-de-är-tjockbladiga-och-bör-vara-lättskötta-och-blomma-fint". Så nu har jag fixat mig ett trevligt insynsskydd i köksfönstret. Från och med idag kan jag ostört äta mina avokadomackor utan att fresta någon utomstående!
Publicerat: 2013-08-23
Minnen på en vägg
 |
Äntligen har jag lyckats få upp tavlan som jag beställde för ett år sedan, från en fotografering som gjordes för fem år sedan. Den du! Better late than never...

Att det tog lång tid är inte lika konstigt som det låter. Sigrid skulle födas och jag ville förverkliga magen samt hennes allra första tid hos oss. Vi gick till Ida Melin, en mycket skicklig fotograf och blev helnöjda med resultatet. Eftersom vi var på väg att flytta utomlands kändes det som waste of space att beställa en tavla som sedan skulle bli liggande i någons skrubb då vi inte hade något boende kvar i Sverige.

När vi kom hem igen köpte vi hus och renoverade. Efter ett år fixade vi hallen uppe och året därpå beställde jag bilderna på canvas. Strax efter jag fått tavlan skulle det intill-liggande badrummet bilas upp och renoveras varpå det var helt onödigt att spika upp tavlan för att någon dag senare bli förstörd. Och ja, det hade hade den definitivt blivit med facit i hand. Nu så här, efter att badrummet varit klart i sex månader känner jag att de sista kornen från allt byggdamm har städats bort.

Badrummet blev klart, följt av en stressig vår, följt av en vacker sommar följt av en underbar nystart. Så nu sitter den på plats! Fint va?
Publicerat: 2013-08-22
Aftonbön
Varje kväll ber jag aftonbön med mina barn. Vi pratar med Gud helt enkelt. Om bra saker, om dåliga saker och om önskningar. Lika viktig som bönen är, lika viktig är den efterföljande ramsan för 5-åringen.

-Mamma, glöm inte ramsan.
-Jag ber att Sigrid inte ska drömma om troll, häxor, trollkarlar, spindlar, ormar, fästingar, lejon, tigrar, tjuvar, bovar, röda flugsvampar, vita flugsvampar och champinjoner.
-Du glömde krokodiler.
-Och krokodiler.
-Finns det något mer som är läskigt?
-Nej jag tror inte det.
-Då har du fått med allt.
-Amen.

Vad är det som är så läskigt med champinjoner??
Publicerat: 2013-08-21
Nu kör vi igen!
 |
Rutiner, varmt välkomna in i mitt liv! Lämnar nu den bästa sommaren i mannaminne bakom mig och kopplar upp och kopplar på. Internetuppkopplingen har varit usel vid stugan där vi bott i sommar, vilket gjorde min bloggaktivitet otroligt tungrodd men nu är vi hemma och jag är på G. För att ta igen det jag inte skrivit om kommer här en kort resumé.

Sommaren 2013:

-Bestod av SOL vilket gjorde att man glömde av tid och rum. Låg aktivitet och brunbrända kroppar.
-Inga renoveringar gjordes. Inställt pga vackert väder. (Helt ok ursäkt)
-Minstingen lärde sig simma.
-Stövlarna har samlat ett tjockt lager damm och måste nu putsas upp inför kommande svampsäsong.

Med Mera. Minns inte ärligt talat. Minns inget mer än att hela sommaren bestod av ett tjockt, fluffigt, rosa moln. Med det i bagaget ser jag fram emot en vacker höst med nystart på alla områden. Barnen har gjort sin första skoldag och aktiviteterna börjar som smått rulla på. Jag ska TRÄNA och skriva. Jobba mot mitt mål. Japp, då kör vi!
Publicerat: 2013-08-20
Hm
 |
Och exakt VART Sigrid, har du tänkt att du ska få plats??
Publicerat: 2013-08-16
Mums!
 |
Säsongens kronärtskockor, jordgubbar från Sollerön och morötter från Vansbro Trädgård. Saken blev inte värre av att Birgit drog upp två öringar med vän medan jag stod i köket och syltade som allra mest. Nu saknas bara lite blåbär i frysen sen är det FULLT. Skörda skörda skörda... Bråda tider nu, nästan värre än värsta julruschen!!
Publicerat: 2013-08-16
Gravt chockad!
Igår stod jag vid spisen, kliade mig i huvudet och undrade vad jag skulle göra med all min energi som kröp i benen. Insåg med ens att barnen blivit stora nog att roa sig själva och att min ständiga närvaro inte längre är obligatorisk. Är det nu jag ska börja rensa mina rabatter, imponera med husmorsrecept och sy mina egna gardiner? Förstod i mitt detta då att min stund var kommen. Barnen har blivit stora och jag har fått tillbaka min egentid.

Så vad gör man? Jo man skippar allt skryt och ogräs och slänger sig i soffan med hundraåringen som försvann och slösurfar på telefonen i två timmar, utan det minsta dåliga samvete. Barnen fick gå till skogs och plocka blåbär. Själva. Och sedan rensa bären. Själva. Dagens bonus är att Peter helnöjd står i köket och fixar kvällens middag. På det måste det bli en blåbärspaj. Som barnen får fixa. Själva. För egen del är det dax att vända blad och se om någon hittar hundraåringen...
Publicerat: 2013-08-09
Fint arvegods
 |
Idag blev jag en stolt ägare av Peters mormors "bärkônt". Kommer att passa perfekt som vedförvaring i vardagsrummet. "Över min döda kropp" envisas maken. Men jag ska minsann visa honom. Kommer bli fint som snus, bara jag får bort den hemska lukten. Och spindelväven. Och all annan lort.
Publicerat: 2013-08-09
Semester
 |
Världens bästa sommar. Jag har dessutom lämnat in alla artiklar för i sommar vilket innebär att jag verkligen kan släppa allt för några veckor. Det är alltså inte enbart för den usla uppkopplingen jag har vid sommarstugan som gör att mina inlägg uteblir. Det gäller att passa på, för snart är snurret igång igen. Njut av den sista sommarmånaden innan hösten knackar på! Kram på er mina kära
Publicerat: 2013-08-08
Mera hallon
 |
Älskar den här årstiden! Naturens alla läckerheter är mogna samtidigt som det fortfarande är en bra bit kvar av sommaren. Idag fylldes frysen med några liter hallon som ska bli uppfriskande smoothies i vinter. Dessa kommer jag att njuta av när vädret är som kallast och jag behöver extra energi. Då kommer jag åter att bli frisk som en nötkärna!
Publicerat: 2013-08-01
Spacecamp
 |
Birgit har dragit iväg på spacecamp med 4000 andra scouter och Christer Fuglesang som hedersgäst. Jag är inte alls avis... Dax att väcka lillgrisen (klockan är ju faktiskt 10) så får vi hitta på ett annat äventyr istället! Carpe Diem!
Publicerat: 2013-07-31
Skriverier
 |
Detta nummer fick jag både bak- och framsida i tidningen. Rutålägret samt Anittas hud och fotvård. Tack än en gång!
Publicerat: 2013-07-30
Nytänkande
 |
Gillar nytänkande. Mora lasarett tar möbleringen till nya dimensioner. Vem har sagt att stolarna ska stå på ett visst sätt?
Publicerat: 2013-07-30
Hallon de luxe
 |
Hittade ett hallon storlek STOR i mina nyplanterade buskar. Glad att de trivs trots minimalt med vattning denna torra sommar!
Publicerat: 2013-07-30
Abborrefrukost
 |
Ungarnas fiskande resulterade i abborrar till frukost. Bra, fortsätt göda era föräldrar!
Publicerat: 2013-07-29
Hjortronplockning
 |
Häromdan drog jag upp Sigrid ur sängen, hämtade upp Birgit som sovit hos en kompis och begav oss ut i skogen. Sigrid fick inta sin goda frukost på en stock: knäckemacka med falukorv. Innan mackan var slut kammade jag hem några liter hjortron som senare blev tre liter sylt. Mums!
Publicerat: 2013-07-26
Stor och Liten
 |
Kör gympass i solen, ett-noll till Robin. Nästa år klår jag honom!
Publicerat: 2013-07-24
Summer Feeling!
 |
Klockan är tolv och vi sitter på bryggan och äter frukost. Lovely summer!
Publicerat: 2013-07-24
Fäbodfika
 |
Tog en tur till fäboden med några vänner idag. Getterna var som alltid på G! Det plockades trollguld i bäcken, kördes kapplöpning med killingarna och givetvis hinkades det kaffe! Perfect day!
 |
Publicerat: 2013-07-23
Lata sommardagar
Nu börjar den andra halvan av semestern. Första halvan bestod av AKTIVITET. Golfcamp, läger, Gotland, Dansbandsvecka, uthyrning av hus, jobb, tjänstgöringar, obligatoriska (och väldigt trevliga) träffar med vänner. Imorgon börjar den lata halvan av semestern. Då jag inte ska göra något annat än det jag känner för stunden. Slappa, sola, dricka kvällste på verandan och bara njuta. Jag ska tillåta mig att ha tråkigt för att känna kreativiteten inspirera mig lagom till höstens kalla vindar börjar kyla min brunbrända kropp. Då ska jag ha kraft att ta ett steg närmare min stora dröm. Låt oss nu njuta av sommarens dagar, både i regn och solsken! Kram på er
Publicerat: 2013-07-21
Bra avslutning på en bra kväll!
 |
Klockan närmar sig två på natten. Efter en helkväll med härliga människor ramlar jag över detta fantastiska godisställ. Passar perfekt i magen nu! Hjälper Peter som parkeringsvakt den sista timmen på årets dansbandsvecka med mumsmums i mungiporna. Jag skäms inte.
Publicerat: 2013-07-21
Publicerat: 2013-07-20
Publicerat: 2013-07-19
Uppdatering
 |
Hemkommen från Gotland efter en natt hos mina föräldrar. Nu har vi checkat in i sommarstugan och här ska vi förbli tills våra krafter har kommit tillbaka. Hunnit med skogsfika med familjen Nordquist, häng med Sofie och lilla Emil samt en tripp till öltältet med fina Frida. Dansbandsveckan har dragit igång vilket betyder fullt ös i skogen. De udda originalens sammankomst, raggarbilarnas fest och alla hemvändares stora höjdpunkt, förutom alla dansanta gäster som glatt svänger sina lurviga uppe på parken. Appropå det var jag nära att köra över hälsenan på Tony Irving efter tältet igår. Tur för mig att han vinkade glatt tillbaka så jag kunde köra vidare hem med min bil. Efter att ha hämtat Rosie och hennes systerson Travis på stationen i Mora idag har jag på riktigt fått känna av en skön semesterlunk. På eftermiddagen blev det armhävningar och plankan i solen. Körde tävling mot Birgit och... hon vann, överlägset dessutom. Nu har jag uppdaterat er så nu fortsätter vi vidare. Imorgon kommer två vänner från Sthlm och bor här några nätter och så blir det några tjänstgöringspass för diverse olika föreningar under veckan oxå. Börjar som staketvakt för slalomklubben imorgon. Ja... trött är jag oxå svammel svammel. God natt. Ja just ja, har plockat blå små bär i skogen och knotten äter upp mig just nu!! Uppkopplingen funkar inte förutom på ett litet hörn på bryggan, och just där verkar alla svarta elakingar vara. Gah!!!!!!!
Publicerat: 2013-07-16
På grottäventyr i Lummelunda
 |
Idag tog vi oss en välförtjänt långfrukost som övergick till fika som övergick till solning på gräsmattan. På eftermiddagen utforskade vi den välkända lummelundagrottan, ett fascinerande långt grottsystem nere i bergen. Att man klär på sig och går ner till 8 graders kyla helt frivilligt på sommarens varmaste dag är för mig ett bevis på att man har haft gott om finväder. När vi kom hem hade vi skåptömning och sedan strosade vi innanför murarna en sista gång innan hemfärd. Imorgon bitti tackar vi glada och nöjda för den här gången. Nästa gång jag åker till Gotland blir det by bike. Tack och bock!
 |
 |
 |
Publicerat: 2013-07-13
Branta stup på Högklint
 |
Igår svängde vi förbi Högklint som bjöd på magnifik utsikt över Gotlands västkust, Visby och havet. Vi kröp i grottor, gick längs slingriga stigar och häpndes av de höga stupen som gick rakt ner i havet. Efteråt for vi till den vackra toftastranden för bad och avslutade dagen med minigolf vid Kneippbyn. Spännande bana genom vattenfall, in i mörka hålor och helt enkelt allmänt svår.Jag börjar tveka på om jag verkligen tagit rätt beslut när jag bestämde mig för att ta grönt kort... Är det här verkligen något för mig??
 |
 |
 |
 |
Publicerat: 2013-07-13
Pippi i Kneippbyn
 |
Är man med barn på Gotland är det svårt att undvika Kneippbyn och Pippis Villa Villerkulla så efter den här dan kan vi stryka det på vår att-göra-lista. Aktiviteten fick fyra tummar upp av vardera tjej trots isande vindar som kortade ner besöket i vattenlandet avsevärt. Birgits favorit blev höghöjdsbanan och Sigrid valde tre favoriter: Pippiteatern, linbanan och lilla gubben, ett gosedjur hon fick av hennes alldeles för snälla föräldrar...

 |
Taggade tjejer inför Pippi-besöket.
 |
 |
Publicerat: 2013-07-12
Kultur i Visby
 |
Igår hade vi en heldag i Visby. Strosade runt bland smala gränder och luktade på vackra rosor. Så fantastiskt vackert och alla dessa underbart goda dofter från alla sorters blommor och tjärade gamla hus! Intog en god lunch på torget bestående av lammfilé med rosmarinsky, rostade rotfrukter och tzatsiki. Till efterrätt unnade vi oss den godaste glass jag någonsin ätit: Visbyglass nere vid hamnen. Jag som knappt gillar glass.

Eftermiddagen spenderade vi på Visby glasblåseri och där hade vi suttit kvar än om barnen hade fått bestämma. Helt fascinerade av hur glasmästaren skapar de vackraste konstverk! Förutom det hann vi med att besöka några gamla kyrkor och givetvis strosa in i en och annan inredningsbutik. :) Alla nöjda!
 |
 |
Publicerat: 2013-07-11
Raukar på Fårö
 |
Idag har vi studerat Fårö in i minsta detalj. Första halvan av dagen gick åt till att kika på raukar och klättra på stenar medan andra halvan spenderades på en härligt vit sandstrand. På hemvägen passade vi på att åka omvägen till Fårö fyr. Fint fint.
 |
 |
Medan Sigrid fångade några räkliknande vattendjur upptäckte Birgit en simmandes gotlandssnok på nära håll. Spännande!
 |
Finare lunchrestaurang får man leta efter! Solens värmande strålar, vågornas mäktiga brus och ett häpnadsväckande landskap gör susen för aptiten!
 |
Snälla Birgit, ta ett steg till!
Publicerat: 2013-07-09
Bad och glass
 |
Efter en lugn och skön frukost blev det häng på stranden hela dan. Jag kan inte beskriva det bättre än vad Sigrid gjorde: "Nu har vi sett en del av Gotland. Bra bad och bra glass." Så sant. Dagen avrundades med grillning och kvällspromenad. Idag plockades det inte bara smultron utan även fina stenar nedanför Högklints branta stup.
 |
 |
Alla njöt av det ljumma vattnet utom Peter som inte kom längre i än så här. Badkruka!
 |
Min lilla stenälskare samlade både fickor och hjälm full av fina stenar.
Publicerat: 2013-07-08
Gotland
 |
Idag tog vi färjan över till Gotland i strålande solsken. Hittade en stuga på blocket för ett tag sedan strax söder om Visby nära havet. Så mysigt! Tog en kvällspromenad och fick uppleva den vackra solnedgången medan barnen letade smultron. När solen gick ner i havet sa jag att barnen måste önska sig något, varpå Sigrid frågade om man kunde önska att sommaren skulle bli extra lång. Jag tvingas krypa till korset och erkänna att jag egentligen inte tror på det men man kan alltid be en bön till Gud istället. Hon ber genast att hon ska hitta massvis med smultron och två meter bakom henne går Birgit och upptäcker världens ställe utan att ha hört Sigrids bön. Strået blir snabbt fullt och vi får alla äta oss nöjda. Tack för det! Barnen somnade glada och jag har stora förhoppningar att det här faktiskt kan bli världens bästa semester. God natt!
 |
 |
 |
Vår lilla stuga
Publicerat: 2013-07-07
Från bryggfrukost till terasshäng
 |
Vilken start på världens bästa semester! (Har bestämt mig för det ska bli det) Började dagen med bryggfrukost efter att ha sovit i stugan en natt. När Sigrid fångat en minigroda till husdjur satte vi oss i bilen och började vår roadtrip. Stannade i Fagersta för ett badstopp och fortsatte sedan vidare till Stockholm. Checkade in på vårt andra hem, Clarion och intog sedan en mysig middag på terrassen med räkmackor och pannkakor till barnen. När de kilade vidare till lekrummet satt vi kvar ute i de sköna sofforna och myste med Rosie och Daniel som kom förbi. När barnen förstod att vi fått sällskap av allas vår bästa Rosie kom de glatt tillbaka till oss och hoppade genast upp i hennes knä. Myyys!!
 |
 |
 |
 |
exempel
Publicerat: 2013-07-06
Semeeester!
 |
Alla artiklar inlämnade för den här gången, avloppet rensat, tvätten tvättad och solen börjar visa sig. Det måste betyda att semestern har börjat! :) Denna vecka fick min artikel ett hedersomnämnande av chefredaktören för hela koncernen. Det tackar jag för!
 |
 |
Publicerat: 2013-07-05
På lägeräventyr
 |
Hej kära söta vänner! Som ni förstår var uppkopplingen obefintlig på lägret. Gick inte ens att skicka mms, helt off en hel vecka. Så skönt för en stund. Telefonen låg i väskan hela tiden, men nu har jag dammat av den och är på banan igen.

Jag har alltså varit ledare på en lägergård som ligger omringat av en kohage ett stenkast bort från skogen och badplatser. Helmysigt. Alla barn (9-15 år) tältar och själv fick jag sova på loftet med de andra ledarna. Värsta lyxlivet. Några duschar fanns inte, utedassen "doftade" och sminket lämnade jag hemma. Barnen delades in i åldersrelaterade grupper och själv fick jag tillsammans med en annan go tjej ansvar för den yngsta gruppen och agera extramamma för de barnen.

Vi grillade korv, badade (okej då, inte jag), hade massa mysiga samlingar, svettades på morgonjympan och körde röjiga låtar tillsammans. Utöver det hade jag och en annan tjej en dansworkshop tillsammans med ett gäng glada barn. Givetvis fick de visa upp vad de lärt sig!

Det är så intensivt att leva tillsammans med 100 andra personer i en vecka, men med handen på hjärtat saknar jag dem allihopa och ser redan fram emot lägret nästa sommar!
 |
 |
 |
En natt fick jag besök av min mammalängtande femåring. Vilken tur att det fanns en sängplats ledig bredvid mig! :)
 |
Birgit och Wilma försöker smita från kramringen som avslutade lägret.
Publicerat: 2013-07-03
Ingen midsommar utan Skinnarspel
 |
För mig är traktens bygdespel viktigare än dansen runt majstången vid midsommar. Som alltid var vi där även i år och kikade, och har ni inte sett Skinnarspelet, gör det! Det är glädje, lättsamt, förstklassig musik och en bra kärlekshistoria med historisk förankring. Det fångar alla, till och med min femåring satt som ett ljus med stora ögon och tog in varje replik som sades och varje ton som sjöngs under den två timmar långa föreställningen.

Innan spelet drog igång bjöds det som vanligt på skinnmodevisning med kläder från byns olika skinnföretag. Malung är vida känt för sin skinnindustri och här ligger bland annat företaget Jofama som då och då tar in olika gästdesigners som Kenza Zouiten, Lars Wallin, Efva Attling, Andreas Carlsson och Marie Serneholt. Roligt roligt. Dessa jackor visades givetvis upp. Från att jag var 16 till att jag var 24 var jag med som modell på visningarna och det är nu så skönt att ha hela midsommarhelgen ledig, utan reptider och uppvisningar. Men visst kan man sakna spexet och de fina kläderna ibland...

Imorgon tar jag mitt pick och pack och åker på sommarens läger och blir borta resten av veckan. Det ligger i urskogen så det är ovisst om jag lyckas ladda upp några bilder och åstadkomma några inlägg. Ska försöka men lovar inget. Är det dött här några dagar så vet ni varför!

Nu ska jag gå och packa och förbereda det sista. Myggmedel och solskydd. Leklista och planeringslistor. Må så gott så hörs vi snart igen! Kramar
 |
Publicerat: 2013-06-24
Födelsedag och fiskelyckan fortsätter...
 |
Idag fyller jag år och inte lider jag av det. Jag är ännu under trettio och tänker ta vara på det kommande året till max. Satsa på det jag brinner för och skippa resten. Något kalas blev det tyvärr inte i år heller, även fast jag älskar sådana. Gemensam tid är det som det finns minst av i min familj och jag trodde verkligen in i det sista att jag skulle hinna med och fixa ett. Jag inbillar mig att när jag fyllt trettio kommer den mest intensiva perioden i livet vara över och då ska det minsann kalasas! Hur som helst fick jag nybakat bröd på säng och den bästa pavlovan. Underbart god! Maräng, grädde och jordgubbar -thats it!

Medan vi vuxna satt och fikade gick tjejerna och fiskade på pasta. Utan hjälp lyckades de dra upp denna feta, fula brax! Birgit drog i linan och Sigrid tog den med håven. Så lyckliga, än en gång!

Och givetvis, tack alla söta för alla fina hälsningar idag! Det värmer i hjärtat! :)
 |
 |
Publicerat: 2013-06-23
Midsommar
 |
Fantastiskt att få fira midsommar utan vare sig storstövlar eller regnrock! Eftersom Peter jobbat runt 80 timmar i Sthlm de senaste sex dagarna och var rätt mör tog vi det lugnt. Som brukligt blev det en långfrukost och sedan ett besök vid kolonin där alla som har stugor runt sjön samlas för att dansa runt stången. Men först efter att den klätts och rests. Efter middagen besökte vi några vänner i en närliggande fäbod där vi spelade, sjöng och hade en mysig stund tillsammans.

Jag har länge gått i tankarna att införskaffa en egen dräkt men känner mig mer utklädd än finklädd med den på. Därför satsade jag i år på en egen modernare variant med en touch av tradition. Topp med kurbitsinspiration införskaffades i Singapore av alla ställen och "skräppan" (väskan) har jag låtit Täpp Lars sy upp åt mig, gjord i sämskskinn.
 |
 |
 |
Publicerat: 2013-06-22
Sommarlooov!
 |
Nu är lovet här! Sigrid gjorde sin sista dag på dagis igår efter deras traditionsenliga sommarfest med dans runt majstången som de klätt med blommorna de själva plockat. Till dansen spelade dräktklädda spelmän och det mumsades på jordgubbsbakelser. Birgit har varit på golfcamp hela veckan som igår avslutades med juniortävlingen Scandia Cup.

I byn vi bor vallfärdar alla till sina sommarstugor till midsommar och så även vi. När vi kom hit igår kom andmamman med sina tio små ungar och hälsade. När de fått bröd tog Birgit en korvbrödsstump, satte på fiskkroken och kastade i sjön. Inom några minuter fick hon två stora braxar på kroken. Storfiskare.
 |
Publicerat: 2013-06-21
Farmor Knikt-Ingrids fäbod
 |
För några dagar sedan var vi till min farmor Knikt-Ingrids fäbod, där hon som ung gick och vallade familjens kor sommartid. Namnet Knikt kommer från gården som hennes man föddes på, Kniktgården. Detta för att det bodde knektar där långt tillbaka. Sedan har det följt med: KniktIngrid, KniktBengt (min far) och så KniktElin. Men där verkar det ta slut eftersom mina barn har fått gårdsnamnet av Peter vilket är Bränd. Var det kommer ifrån måste jag forska vidare om...

Hur som helst hade vi en mysig eftermiddag med gott fika (som alltid) bland midsommarblomstrens sköna prakt!
 |
 |
 |
 |
 |
Inne i stugan hittade jag en dikt som min far textat på näver och spikat upp på väggen när han som tolvåring cyklade de två milen med en kompis för att själva sova över i stugan. Dikten lyder:

"Sommaren är här och det luktar koskit i hagen, jag känner mig alldeles tagen.
Midsommar med majstång, tar slut på en gång.
När man ska ut och fiska måste man hem och diska.
Man måste hässja hö ända tills det blir snö.
Blommor kan man plocka ända tills klockan åtta.
När sommaren är slut gör man en strut."

Arbete och humor, det sammanfattar min far än idag. När jag läser om honom som hässjade hö och slet på gården vid tolv års ålder peppas jag att ställa krav på mina egna barn idag. De klarar mer än de tror!
Publicerat: 2013-06-19
Café i fårhus
exempel
 |
 |
Publicerat: 2013-06-18
Fångade regnbågslax på tomten!
 |
Birgit och hennes kompis gick till den lilla bäcken som gränsar vår tomt med en håv för att fånga grodyngel. Endast några minuter senare kommer de istället tillbaka med en fin regnbågslax som de fångat med håven! Makalöst! Alla blev väldigt uppspelta men nu ligger fisken rensad i frysen och barnen somnade precis. Klockan är 23.30. Imorgon när de ska väckas blir en tuff morgon, men det var det värt!
 |
 |
Publicerat: 2013-06-17
Home sweet home!
 |
I fredags morse drog Peter till Sthlm för andra gången denna vecka så jag tog med mig resten av familjen och åkte till den vackraste platsen på jorden, min ljuva barndomsby.

Denna lilla by med endast något hundratal invånare består av många sammanhängande åkrar som omringas av grönklädda berg och i mitten av byn ligger den lilla idylliska tjärnen som jag så många gånger badat i under min uppväxt. Här kommer några inspirerande bilder från vår vackra cykeltur runt byn som vi gjorde i helgen. Som ni förstår av bilderna, blev det många stopp under vägen för att prata med diverse olika djur... :)
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Publicerat: 2013-06-16
Liljekonvaljplockning
 |
Trodde inte att jag skulle hinna med årets obligatoriska liljekonvaljplockning, men det gjorde jag! Här kommer några bilder...
 |
 |
 |
 |
Publicerat: 2013-06-15
Sjung om studenternas....
 |
Igår var det skolavslutning för Birgit och hon har nu avverkat klass två. Grattis! Trots regndag från morgon till kväll var det uppehåll precis under deras avslutning vilket var SKÖNT. Sen är det ju det här med alla avsked. Så sorgligt. Hennes bästa pianofröken som är utbildad i Wien ska flytta, liksom hennes klasskompis. De får en ny skolfröken till hösten och nya klasskompisar. Men jag brukar tänka att för varje avsked man gör så kommer det att komma något nytt istället, kanske till och med något bättre? Allt har sin tid, eller hur?
 |
På eftermiddagen firade vi Julia som tog studenten. Grattis!! Tyvärr hade de inte lika tur med vädret och fick fira in den nyvunna friheten till spöregn. Men det går det också så vi hade en trevlig eftermiddag med god mat och fin gemenskap.

Insåg att det var exakt tio år sedan jag själv stod med mössan i vädret i samma park och njöt av min student. Aldrig hade jag då trott att jag tio år senare skulle bo kvar på samma ort, vara gift, ha två halvstora barn, äga en gigantisk villa och en massa prylar. Då var detta senario min värsta mardröm men man förändras och någonstans på vägen inser man att svenssonlivet är fantastiskt!
Publicerat: 2013-06-14
Myyys!
 |
Gårdagen var en härlig dag fylld av shopping (endast till Sigrid dock) och avslappnat strosande. Lunch intogs på favoritkondiset Gunnarssons och de levererade som alltid! Observera kakan på bilden, som hörde till lunchen. Pluspoäng! Valet av lunchställe avgörs om det serveras kaka till kaffet på maten, inte sant??

På eftermiddagen försökte Sigrid mata en gullig kaninfamilj i klass smallest (dvärgkaniner) i parken medan jag och en kär vän satt på parkbänken och hade det gott. Senare samma kväll blev det hemfärd och man slås alltid av samma tanke att man helt enkelt bor vid världens ände, så sjukt lång hemväg! Tog närmare 6 timmar den här gången med middagsstopp och kisspaus.

Jag är otroligt nöjd med resan. Så mysigt att få dela på barnen ibland och bara ge sitt fulla fokus till en! Hon har vuxit och vi har även vuxit oss starkare tillsammans. Nu väntar ett skrivpass innan jag ska ta tag i alla "måsten" här hemma. Have a great day!
Publicerat: 2013-06-12
Vår dag på grönan
 |
Igår tog jag och Sigrid djurgårdsfärjan över till Gröna lund och var där heeela dagen. Från öppning till sen kväll. Vi hade så mysigt ihop! Jag bestämde mig för att det skulle vara hennes dag utan mina åsikter inblandade och så fick det bli. Jag följde henne utan stress i kroppen vilket resulterade i typ 30 åk i 12 olika attraktioner. Härligt att få lära känna henne ytterligare lite mer. Vi sprang mellan karusellerna och hon var inte rädd för att testa läskiga grejer som slänggungan och bergochdalbanan vilda musen. Men den sistnämnda blev lite för mycket så efter den lugnade vi ner oss med kärlekstunneln. Bådas favvo blev lilla fritt fall, lyktan och vi fick många härliga skratt tillsammans under dan. När personalen började fråga hur mycket hon verkligen orkade åka och alla barn somnat för länge sedan tog vi spårvagnen tillbaka till hotellet och Sigrid somnade genast gott på kudden.
 |
Vi laddar med popcorn inför den fartfyllda piratföreställningen!
 |
Publicerat: 2013-06-11
På plats
 |
Nu väntar en god räkmacka!
Publicerat: 2013-06-09
Royal wedding
 |
Hej hopp galopp vad en helg går fort! Det har varit marknad i byn och givetvis gick vi en runda. Det införskaffades munkar, tunnbröd och godisremmar, som alltid. Eftermiddagen spenderades framför tvn ute vid sjön för att skåda prinsessbröllopet. Till det serverades det jordgubbar, melon och snittar.

Idag har vi haft söndagsskolsavslutning. När vi startade verksamheten i januari började vi från noll. Inga barn och inget inarbetat koncept. Men rutinerna har börjat lägga sig och idag var det ett härligt gäng med glada barn på scenen som sjöng, spelade och körde drama.

Nu sitter jag i bilen på väg till sthlm med Peter och Sigrid. Jag kompenserar. Var tidigare i år på mello en helg med Birgit så nu är det nästas tur.
 |
En välförtjänt kaffepaus från rensandet i Peters mormors hus som ska säljas. Samtidigt bläddras det i gamla fotoalbum från mitten av 1900-talet.
 | Tjejerna hann med att fånga några grodyngel också.
Tjejerna hann med att fånga grodyngel också!
Publicerat: 2013-06-09
Fäbodmorgon
 |
Jag befinner mig på en fäbod, i en värld långt från stress och hysteri där naturen går sin lilla gång. När jag tar en klunk kokkaffe hör jag för första gången på året göken gala medan solens strålar värmer min kropp denna vackra junimorgon. Midsommarblommorna vajar i den svala vinden. På avstånd hör jag bjällrorna från korna som går fritt ute på ängen och betar. Allt är så stilla. Jag kan höra mina andetag och fåglarnas kvitter blir ljuv musik med ackompanjemang av bäckens porlande. Plötsligt hoppar en killing upp i mitt knä och pockar på uppmärksamhet. Efter ett tag tar den med sig sina kompisar och slår kullerbyttor nerför slänten. Hela naturen andas liv och jag utför min intervju med mannen som driver stället. Jag är här för att skriva om fäboden och hans nya barnbok. När jag går tillbaka till bilen någon timme senare står korna på rad för att ta farväl. Står en stund och fascineras av deras lugn innan jag åker tillbaka till den snabba världen igen. Tack gode Gud för en vacker morgon och för världens bästa arbete!
Publicerat: 2013-06-08
Congrats Sweden!
 |
Man kan ju inte direkt påstå att vi firar nationaldagen med pompa och ståt, men flaggan hissades i alla fall. Personligen tycker jag att denna röda dag lämpar sig utmärkt till trädgårdsarbete. Sedan vi flyttade in i huset har denna "blomrabatt" årligen gett en riklig skörd med grönt, fint gräs. Nu var det läge att ta tag i saken så gräset åkte på tippen och istället gavs det plats åt åtta stycken lättskötta brudspireor. Lätt att rensa och fint blir det också! Resultatet ser ni själva...
 |
 |
Publicerat: 2013-06-06
Barnbyte
 |
Inatt har vi haft barnbyte. Birgit har sovit med en kompis i skogen och vi fick låna en vän till Sigrid. Efter att de snorklat en timme i badkaret somnade de gott och sov hela natten bland alla gosedjur. Ända till 5.30. Nu ålar de runt på golvet och leker maskar iklädda sovsäckar. Härliga ungar!
Publicerat: 2013-06-06
Publicerat: 2013-06-05
Golfbiten!!
Golf är för gamla gråa tråkmånsar utan liv. Det tycker ju alla, eller hur? Det var i alla fall min åsikt tills för alldeles nyligen. För att vara exakt så var det min åsikt ända tills jag släpades med till ranchen av familjen för någon vecka sedan och slog det där slaget. Slaget då MIN boll flög över 100 meter. Jag blev biten. Innan jag satt mig i bilen för att åka hem bestämde jag mig för att infria mitt gamla löfte och gå en gröna kortet-kurs. Läget hade kommit, utan att jag hade väntat på det.

I min ungdomliga naivitet en gång för länge sedan lovade jag Peter att när alla våra barn spelar golf, då ska jag börja. Riskfritt, för det kommer ändå inte att ske. Men jag hade visst fel. Sigrid går nu på golfkul varje vecka och jag kan se att ungen har talang. Birgit går regelbundet på "Girl Power", en golfträningsgrupp för tjejer där de filar på tekniken och gör mysiga saker tillsammans som att ha picknick på banan och åka till någon annan närliggande bana för att spela golf och käka pizza.

Jag och en vän är nu två lektioner närmare våra gröna kort. Vi har börjat kursen. Och jag måste erkänna, trots att det strider mot hela min natur och att min dröm om att vara en grym streetdansare bleknar mer och mer för var dag som går, att det är lite kul trots allt. Och kan hända att jag kommer att bli golfbiten. Men några rutiga brallor och stickade pullovers får ni inte se mig i, för det är det osexigaste jag vet!
Publicerat: 2013-06-05
Lunchdax...
 |
Det märks att man närmar sig sommarlovet när man går upp senare och senare för varje morgon och lagad lunch ersätts av färdigmat. Bon appétit!
Publicerat: 2013-06-04
Stilren orkidé med spretiga kvistar
 |
Här är mitt senaste tillskott i konstväxtsamlingen. Jag älskar mixen mellan den asiatiska och nordiska designen. De gör sig så bra tillsammans! Här blev det en mjuk vacker orkidé som busas till med några spretiga, kala kvistar. Passar perfekt i vardagsrummet!
Publicerat: 2013-06-04
Då kör vi!
Måndagsmorgon, kortvecka och mycket ska göras. Skriva ihop några artiklar, förbereda för intervjuer och helst hinna med att utföra en. Vi ska plantera buskar, röja ur ett gammalt hus och jag ska hålla i söndagsskole-avslutningen på söndag. Sedan måste jag titta lite på lägret som jag ska vara ledare för i sommar, sätta lite struktur kring det och ringa runt till alla i slalomklubben för att informera om tjänstgöringen till sommaren... Nog om det, dax att jobba. Ha en skön junivecka allesammans!
Publicerat: 2013-06-03
Publicerat: 2013-06-02
chockad!!
Jag befinner mig i chock. För tredje morgonen i rad har jag vaknat av att sängen bredvid mig är tom ÄVEN fast Peter är hemma. Sådant sker inte. De vardagar han är hemma brukar jag dra upp honom ur sängen tjugo i åtta för att han ska hinna skjutsa barnen till skolan som börjar åtta. Då är barnen redan klädda, ätna, packade och klara. På helgerna behöver han sova ikapp för att han jobbar alldeles för många timmar per dygn i veckorna.

Så till saken. I fredags morse gick jag som vanligt upp alldeles för sent för att hinna med att göra alla morgonprocedurer i lugn och ro, det vill säga klockan 7. Skillnaden var att det fanns inga barn att väcka. När jag gick ner satt de klädda och klara vid frukostbordet och åt medan Peter glatt lagade omelett och bacon. CHOCK!!!

Och samma visa var det igår, han vaknade och försåg barnen med föda medan jag tog en långdusch. Men sen idag, jag ligger fortfarande och krampar av chockskada. Vaknade nyss av ett irriterande surrande ljud utanför mitt fönster kvart över nio. Men irritationen försvann blixtsnabbt när jag märkte att sängen var tom även idag och jag insåg att Peter har gått upp tidigt för att trimma alla rabattkanter i vår trädgård. Öööh Hallå, vad är det som händer???
Publicerat: 2013-06-02
Trädgårdsmys
 |
Nu har vi haft två underbara dagar med trädgårdsmys. Igår hade tjejerna med sig en varsin kompis hem efter skolan och sedan dess har de lekt all sin vakna tid. Birgit och vännen startade helgen med att baka chokladbollar som de sedan sålde till grannarna. Det tog inte många minuter innan de var slut. Sedan startades ett vattenkrig som inkluderade fem glada, blöta ungar.

Idag började jag och Sigrid dagen med att införskaffa och sedan plantera några blommor till verandan. Det betyder att sommaren är här! På eftermiddagen hade Sigrid sitt efterlängtade barnkalas som inkluderade det vanliga: Lekar, fikafrosseri och fiskedamm. Nu har vi grillat för tredje gången på ett dygn och barnen leker fortfarande ute i trädgården trots att timmen är sen. Underbara sommar!
Publicerat: 2013-06-01
Framsida och mittuppslag
 |
Den här veckan fick jag båda mina artiklar på framsidan, Limatvätten och dansintresset i Malung. Dessutom fick jag ett helt mittuppslag till dansartikeln. Det är bara att tacka och bocka!

Publicerat: 2013-05-31
Alla dessa skadliga tillsatser...
 |
Frisören jag var till igår kör endast på gröna produkter, det vill säga med så få tillsatser och kemiska ämnen som möjligt. Blekningsmedlet hon använde i mitt hår luktade milt och fräscht istället för stickande och fränt. Vi diskuterade miljö och tillsatser klipptiden igenom och, ja, vad håller vi egentligen på med?

Hon drog bland annat exempel på kunder som blivit av med deras acnebesvär på ryggen när de slutat med "head and shoulder". På marknaden idag finns det schampo som innehåller tillsatser som är godkända för människor men inte för djur på grund av dess skadliga verkan. Sjukt!! Vi diskuterade om det verkligen är nödvändigt att använda saker som tvål vid dusch, sköljmedel vid tvätt och skurmedel vid städ. Allt detta innehåller en massa kemiskt framställda produkter som vi vet är skadligt för vår hälsa och ändå använder vi det, trots att det går lika bra utan.

Peppad ska jag nu börja tvätta mitt hår med produkter som innehåller naturliga ingredienser som aloe vera, mandelolja och sheasmör som dessutom är fritt från parabener, sulfater, syntetisk parfym och alkohol. Nu är det hög tid att minska på kemiska medel, tillsatser och onödiga rengöringsprodukter. Jag hör hur pretto det låter, och jag är snarare en miljöbov än en miljövän. Men om jag ändrar små saker, en sak i taget så blir det kanske ganska bra till slut. Jag börjar med håret.

(Sen kan man ju önska att de som har makt att bestämma över vilka produkter som ska vara tillåtna eller inte tar sig i kragen och förbjuder giftiga och farliga ämnen och börjar tänka på folkhälsan istället för pengavinster. Skärpning!!)
Publicerat: 2013-05-31
klippdax 3
 |
Och så var det äntligen min tur att få håret klippt och slingat. Det blev inte mindre än 15 cm kortare. Skönt! Jag har under en väldigt lång period inte orkat bry mig om mitt yttre, tänkt att var sak har sin tid. Men helt plötsligt kommer inspirationen flygande och då gäller det att fånga den! Så nu känner jag mig sommarfräsch och så får vi se vad det blir för spännande frisyr till hösten...

Idag hade Birgit sin avslutningskonsert med kulturskolan där hon uppträdde både med fiolen och pianot. Hon har tränat hårt och gjorde väldigt bra ifrån sig. Så idag är jag extra stolt över henne!

Och nej, för er som undrar. Det blir inga fler klippdax den här veckan, för nu är jag trött på att springa hos frisören!
Publicerat: 2013-05-30
klippdax 2
 |
Dax för nästa...
Publicerat: 2013-05-29
Sexvanor
Kristdemokraterna ligger mest i landet. Vänsterpartiet minst. Det visar Aftonbladets och United Minds sexvanestudie som är landets mest omfattande på 17 år. Intressant va?

Vänsterpartiets väljare är de som hamnar i topp vad gällande otrohet, gruppsex och flest antal sexpartners. Men de frigjorda vänsterpartisterna som är tillåtande till alla tankar och handlingar vad gällande sex och där inget är tabu är de som är mest missnöjda i sängen och älskar minst av alla. Undersökningen borde ge dem en liten knäpp på näsan.

Kristdemokrater fantiserar mest om sex med sin nuvarande partner, har haft minst antal sexpartners och ligger mest av alla partier. Tillsammans med Centerpartiets anhängare är de mest nöjda av alla i sänghalmen.

Vad kan då detta bero på? Kan det kanske vara så att vi inte alls har ett behov av att "frigöra" oss och ständigt tänja på gränserna för vad som är okej eller inte? Kanske vi idag, mer än någonsin, har ett behov av en trygg och kärleksfull relation där vi öppet kan vara svaga och sårbara inför varandra? Och i denna kärlek till en annan människa låta det växa fram en lust som inte vill ta slut, som tillfredsställer på djupet och bygger starka band, kärleksparet emellan?

Tilläggas bör också att vi aldrig någonsin tidigare har haft mindre sex än vad vi har idag i landet. Märkligt, trots att vi dagligen översköljs av sex, vart vi än vänder oss. Att det är på grund av stress är en faktor. Men kan det även bero på att den ständiga sexfixeringen avtrubbar oss och tvättar bort den skimrande magin av det allra finaste man kan ge en människa? Ja, det tror jag faktiskt!
Publicerat: 2013-05-29
klippdax
 |
Då låter vi saxen jobba!
Publicerat: 2013-05-28
Peppdipp
Det typiska ligger i att när jag för första gången på så där 28 år verkligen bestämt mig på allvar (och dessutom hittat motivationen och tillvägagångssätt) till att bli den där supertränade tjejen med kroppen som alla avundas så pajar knät. Hur är det möjligt?

Kom precis hem från en "springtur". Jag lovade mig själv dyrt och heligt att efter varje artikel jag skickat in ska jag ta en timmes springtur. (För att kombinera jobb OCH hälsa- win-win-situation) Peppad springer jag tio steg innan jag tvingas avbryta. Vad händer?? Har aldrig någonsin känt av några krämpor men det GÅR inte att springa. Knät skriker rakt ut av smärta. Sakta och besviken får jag lunka hem. Hoppas detta var en engångsföreteelse som jag aldrig mer behöver ägna en tanke åt. Nu sitter jag här med en kaffekopp och en chokladbit. Som att det skulle hjälpa!
Publicerat: 2013-05-28
Mors dag
 |
Drog oss hem till skogarna i lördags och firades av mina små igår. Fick blommor och nybakade ostscones på säng, upplagda i en vrålsnygg brödkorg från Stelton som jag så länge trånat efter. Tack för det! Visst är den snygg? Tycker det är skitsvårt att hitta fina brödfat, men nu är jag helnöjd!

Efter frukosten blev det ett livfullt ös på söndagsskolan där vi har fullt upp med att förbereda oss inför nästa gång som innebär sommaravslutning. Då kommer vi att hålla i gudstjänsten och bjuda på fartfylld sång och drama. Kul!

Under eftermiddagen for vi ut till sjön och firade Peters mor och mormor. (Min mor grillade vi med i lördags) Tjejerna badade och vi njöt av den sköna solen och den goda pavlovan med jordgubbar i. Mums!

Kvällen avslutades med att jag och Peter kikade på filmen "Datenight". Romantisk komedi där jag överraskades positivt av den ovanliga vinklingen. Istället för att skilja sig som alla andra, så ansträngde det gråa, rutinfasta gifta paret i filmen sig till det yttersta för att hitta tillbaka till varandra och bli lyckliga igen. Fler sådana filmer tack, som uppmuntrar oss till att kämpa istället för att avveckla och få oss att tro att gräset är grönare på den andra sidan!

Vilken mors dag, bättre har jag inte haft!
Publicerat: 2013-05-27
What a wonderful day!
 |
Undra vad vi ska fylla denna underbara dag med?
Publicerat: 2013-05-25
Bon Jovi
 |
Konserten var... så där. Hade lika gärna kunnat sitta på en uteservering och haft en trevlig stund tillsammans med gänget. Det bästa med kvällen var tillfället att få träffas och göra något kul ihop. Men sen är det nog faktiskt så, ärligt talat, att jag är för ung för hans låtar och innerst inne är jag ju faktiskt mer en soultjej än en rockbrud!
Publicerat: 2013-05-25
Gunnarssons konditori
 |
Tog en mysfika med Rosen på Gunnarssons konditori. Så härligt att hon tagit sitt förnuft till fånga och flyttat hem från Dubai via Danmark så vi kan hänga oftare! Efteråt blev det avslappnad shopping där underkläder, mors-dagpresent och finchoklad hamnade i mina händer. Ikväll blir det konsert med Bon Jovi tillsammans med några vänner. Har ärligt talat ingen vidare kläm på killen, men jag hoppas på en rolig kväll!
Publicerat: 2013-05-24
En bra start på dagen
 |
Intagit en frukost som hade allt man kunde önska: Grapefruktjuice, fruktsmoothie, rökt lax och stekt omelett innehållande champinjoner, paprika, lök, skinka, babyspenat och tomat. Mums!

Läste i Chaina Daily om ett äldreboende i Shanghai som bryr sig om sina kunder och jobbar med målsättningen att de äldre ska vara lyckliga. Förvaltning istället för förvaring. Varje dag erbjuds aktiviteter som målning, kalligrafiklasser, dans och välgörenhet. Något för Sverige att inspireras av kanske?
Publicerat: 2013-05-24
 |
Bor fint och äter gott på Söder... Gosse vad det investeras!
Publicerat: 2013-05-23
Investerar i äktenskapet
Sitter på tåget på väg till sthlm. Jag har alltid lika svårt att åka från barnen, vänjer mig aldrig. Kunde aldrig ana innan jag fick dem att banden är så starka, mor och barn emellan. Men nu är jag på väg, och så fort jag lämnat hemmet känns det lite bättre.

Vi har insett, jag och Peter, att ingenting går av sig själv. Allra minst ett äktenskap. En klok moster som jag har sa en gång att man ska förvalta det man har. Det ska jag göra nu, jag ska förvalta mitt äktenskap och jobba för kärleken. Därför är jag på väg ner till min andra hälft för att investera i framtiden!
Publicerat: 2013-05-23
Astmaresultat
 |
Medicineringen av astman går åt rätt håll, men det är en bit kvar tills den är under kontroll. Tyvärr så avråder de oss att införskaffa husdjur, även kaniner som jag tycker är så mysigt. Fick en broschyr med mig hem som jag noggrant ska studera. De är ju trots allt utomhus...

Nu glasspaus innan vi går på byxjakt. So long!
Publicerat: 2013-05-22
Dance...
 | Målarsmurfen, Klumpsmurfen, Kocksmurfen, Gammelsmurfen och Birgit som Sassette
God morgon!

Nu är dansföreställningarna över och det har varit 4 otroligt intensiva dagar för alla inblandade. För egen del har jag varit med grupperna bakom scenen och fixat hår, kläder, plåstrat om sår, tröstat och peppat nervösa barn.

Birgit har dansat till Smurfarna och Hairspray och Sigrid skulle dansa som pingvin till Surf´s Up. Men hon var inte redo för denna utmaning utan ville hellre vara bakom scenen och leka, trots mycket förberedelser, uppmuntran och medhårskamning hela veckan lång. Nya tag nästa år.

Peter var med och fotade detta fantastiska arrangemang och jag lägger upp fler bilder senare när han har kommit hem från Stockholm (åkte imorse) och fixat bilderna. Det betyder med andra ord typ på söndag. På denna bild som jag tog backstage ser ni Målarsmurfen, Klumpsmurfen, Kocksmurfen, Gammelsmurfen och Birgit som Sassette.

Nu måste jag skynda mig att skriva lite på artikeln om showen innan jag åker med tjejerna till Mora. Birgit ska på läkarbesök till lasarettet pga sin astma och då får jag ta tillfället i akt att ha en mysstund med barnen, på tu man hand.
Publicerat: 2013-05-22
Äntligen sommar!
 |
Sommaren har börjat nalkas. Det vet man när man spanar på myror och kramas för att hålla sig varm efter årets första dopp!
 |
Publicerat: 2013-05-20
Sportbefriad
 |
Lite sliten efter alla aktiviteter som denna vecka har fyllts av. Bjuder på en bild från födelsedagsfikat vi hade i fredags. Danspremiären har gått av stapeln, nu återstår bara fem föreställningar till... Lägger upp härliga bilder från helgen senare. Nu ska jag gå och lägga mig så Peter slipper höra mitt babblande under hockeyfinalen. God natt!
Publicerat: 2013-05-19
Heja Sverige!
 |
Genrepet är avklarat, tjejerna har tagit årets första dopp och kinesen är åter hemma. Nu kombinerar vi det bästa av kvällen, middag utomhus till Eurovision. Heja Sverige!
Publicerat: 2013-05-18
Vasfynd
 |
Såg en liten pappersbit i botten av min smala vas. Upp fiskar jag ett gammalt skolkort på mig. Hur i hela fridens namn har kortet kommit in i mitt hus och VAD gör det i botten av min vas?
Publicerat: 2013-05-18
Inspirationsresan
 |
Det är en ynnest att få passera dessa mäktiga vyer under mina tjänsteresor. Till råga på allt lyckas solen alltid lysa när jag är ute på mina uppdrag. Kanske är det någon som ler mot mig och vill mig väl?

Idag var jag till världens ände. Sörsjön. Ingen verkar veta vart det ligger. Men om du åker genom Sälen by och fortsätter rätt ut i skogen cirka tre mil kommer du till ett litet litet samhälle. Det är Sörsjön. Då kan man ju fundera hur jag har fått äran att åka dit. Jo, chefredaktören var eld och lågor när han ringde mig och berättade halvt i extas att det fanns en frysfacksförening i just Sörsjön. En vad? Ja just det, en förening som hyr ut frysfack. Till bärplockare, jägare och turister. Det unika ligger i att det bara finns två i hela landet kvar. Jag kan ärligt erkänna att jag inte jublade över detta skrivuppdrag. Bättre har man ju haft. Men övervägde det hela och for iväg till slut.

I bilen på väg upp satt jag och tänkte på att göra ett till reportage från samma by när jag ändå var i farten. Jag har hört talas om ett spa och ringde dit på vinst och förlust. Tack och lov hade familjen som driver detta tid precis två timmar efter samtalet, Flax! Det blev desto mer intressant. De var en familj med två små barn som flyttat från Stockholm till Sörsjön, byn på 120 boende för att starta upp ett gästgiveri och spa. Otroligt modigt och coolt tycker jag! Att våga lämna det trygga och invanda och kasta sig ut för klippan och pröva sina vingar. Detta gjorde att hela resan blev en enorm inspiration och det är alltid en glädje att träffa människor som går sina egna vägar!
Publicerat: 2013-05-18
Grattis Sigrid!
 |
För fem år sedan föddes du vår underbara skatt. 17 dagar över tiden sattes förlossningen igång med draghjälp, samma dag som ett oväder med två decimeter tung snö hade täckt det gröna landskapet. Trots en sjumilafärd med sommardäck och brutna träd över vägen kom vi fram till BB och fick möta dig för första gången. Sedan dess har ingen dag varit sig lik.

Med din benfasta vilja, dina kloka tankar och ditt goda hjärta kommer du att kunna flytta berg. Vi älskar dig gumman!
Publicerat: 2013-05-17
Cupcakes
 |
What a day! Springtävling på dagis, kompislek hela dagen lång (studiedag för den stora), 3 st dansträningar vid 3 olika tillfällen, firande av förskolans dag och ledarplanering inför sommarens läger. Nu när klockan har hunnit bli 22.30 börjar det bli dax för mig att förbereda några intressanta frågor inför morgondagens intervjuer. Gäsp!

Trots allt hann jag och Sigrid med att klämma in ett cupcakes-bak mellan alla hålltider under dagen. Hoppas de är lika goda som de olika smeterna var! Baket resulterade i citronmuffins fyllda med hemmagjord chokladmousse, toppade med vit choklad, philadelphiaost och givetvis en massa rosa dekoration eftersom vi firar vår femåring imorgon!
Publicerat: 2013-05-16
Hudvård
 |
Jag har alltid tänkt att så länge jag har en ung hy behöver jag inte lägga ner varken tid eller pengar på den. Och det har ju funkat bra. Mixat billiga krämer från Hemköp och duttat lite på ansiktet när det fnasat lite varstans, högst oregelbundet. Sen blir man 25 och allt bara raserar i ett väldigt tempo. Först i år har jag börjat vårda ansiktet medvetet. Sedan några månader tillbaka har jag satsat helt på en och samma serie, Exuviance. Fantastiskt vilket resultat! Hyn strålar som aldrig förr! Jag har alltid varit sparsam med smink och endast kladdat på när jag tycker att jag behöver, som när jag går till jobbet eller ska ut på någon festlig tillställning. Numer behövs det inte ens då. Skönt!
Publicerat: 2013-05-15
Vårmorgon
 |
Tog en skön springtur i skogen denna underbara vårmorgon med porlande bäckar och fågelkvitter. Nu duschen sedan ansiktsbehandling. Lill-lördag var det va?
Publicerat: 2013-05-15
Reptider
 |
Och vem sitter på första parkett om inte min söta lilla kanin?
Publicerat: 2013-05-14
Tack!
 |
Jag är helt överväldigad! När jag går in och kikar på min statistik tänker jag att toppen av antal besök på sidan är nådd, men tydligen har jag fel. För varje dag som går hittar fler och fler hit och jag är djupt rörd! Ett stort tack till gulliga ni som lägger ner er dyrbara tid för att läsa min enkla blogg! Jättekul att ni hittat hit och jag hoppas att ni trivs!

För snart ett år sedan fick jag för mitt att följa mitt hjärta genom att satsa på att just skriva. Jag hade inte en blekaste om hur jag skulle gå till väga och stod där naken utan nödvändiga kontakter men med ett brinnande hjärta. Med facit i hand har det gått över förväntan. Det som började som en dröm har nu börjat urarta sig och jag har till och med lyckats få in lite slantar på kuppen.

Jag skriver ännu inte för några avancerade tidningar men de ger mig betalt och är för mig en enorm uppmuntran till att fortsätta satsa mot något större. Idag skriver jag åt Sälen Weekend men mestadels åt Dalabygden, en tidning som vill belysa det ljuva livet på landsbygden. Deras ideologi passar mig bra och de ger mig en fin möjlighet att få träffa människor som jag aldrig annars skulle gjort samtidigt som jag utvecklar mitt skrivande.

Är detta något ni vill läsa om på bloggen? Vill ni följa mig i min kamp om att följa mitt hjärta? I så fall tänker jag mig att jag med jämna mellanrum lägger ut små bilder jag tagit på mina artiklar. Som till exempel den här gravallvarliga texten om likbilar. Vad tror ni?
Publicerat: 2013-05-14
Tivoli
Och så var karusellen igång. Peter har dragit till Kina igen och själv ska jag försöka rodda vardagen här hemma: Skola, dagis, läxor, piano, fiol, förskolans dag, fritidshemmens dag, avslutning på kyrkans barntimmar, scouter, Sigrids 5-årsdag och sist men inte minst: En massa dans!

Tjejerna dansar jazzdans båda två och på söndag har de sin första föreställning av hela sex stycken på tre dagar med inte mindre än 180 dansare! Otroligt! Så nu blir det en massa rep i olika former hela veckan lång på folkets park. Vilken tur att jag kan styra över mina arbetstider, hur skulle det annars gå ihop!?
Publicerat: 2013-05-13
Titanic eller Noas Ark?
Jag var på "inspirationshelg" till kyrkan i helgen. Där var det en gästtalare som frågade oss med vilken båt vi vill åka. Vill vi åka med Titanic, ett skrytbygge som sjönk redan under sin jungfrufärd eller vill vi åka med Noas Ark, som var allt annat än glamoröst med koskit i hörnen, men som höll hela vägen och fyllde sitt syfte?

Idag putsar vi otroligt mycket på våra fasader, allt för att till synes verka lyckliga. Vad händer sedan om vi åker in i ett isberg? Kommer vi då att sjunka eller klarar vi av motgångarna? Det pratades om att lägga fokus lite djupare, på det som verkligen betyder något. Bra va?
Publicerat: 2013-05-13
Vår fantastiska TV
"Vi har en väldigt bra TV för den säger att vuxna ska lyssna på barnen innan dom bestämmer!" /Sigrid 4 år
Publicerat: 2013-05-12
Balans i livet
 |
För mig innebär balans i livet inte att kasta i sig middagen för att hinna med att klämma in ett yogapass i veckan. För mig handlar balans i livet om att tagga ner och vara lite lagom nöjd. Inte vara bäst på allt. Välja sina områden, och välja bort andra. Som i mitt fall, där jag till exempel aktivt har valt bort mina före detta prunkande rabatter.

När vi flyttade in i huset för snart tre år sedan stod blommorna i praktfulla rader i fem stora blombassänger. Nu har rabatterna förvandlats till fem stora slagfält som ger lite "liv" åt trädgården. Det är klart att man vill ha det snyggt, men gärna utan att behöva anstränga sig. Så idag har vi roat oss med att bomma igen en rabatt, fylld av rosenbuskar, tulpaner och björkar. Istället köpte vi in ett gäng hallonbuskar och hoppas att de sprider sig bra så vi slipper RENSA, en aktivitet som inte ligger 10 i topp bland mina favoritsysslor.

På bilden ser ni rabatt nr 5, belägen mitt framför huset och går inte en besökare obemärkt. Den får ändå bli den sista i ordningen som jag kommer att lägga ner min energi på och får tills vidare blomma helt gräsligt fritt med en mix av maskrosor, pioner, miljontals gullvivor och ett gäng myrbon. Den tar jag tag i när jag vilat upp mig, inspirationen infinner sig och när jag helt enkelt har lust! Medan jag väntar på den dagen ska jag leva livet och njuta av att vara lite lagom bra.

(Du där med gröna fingrar, don´t worry. Rosenbuskarna slängdes inte, utan fick flytta till en annan befintlig rosenrabatt, rabatt nr 2 av fem. Där kommer jag nu att satsa på den lite mer vildvuxna looken och låta rosorna breda ut sig och kväva ogräset!)
Publicerat: 2013-05-11
5-års kalas
 |
Galet vad tiden går! Idag firade vi min lilla bebis som blir fem nästa vecka. Fem år!? Vad är det som händer? Jaja, jag får försöka rycka upp mig och börja hänga med.

Vi hade i alla fall släktkalas med middag, tårta och en massa paket. Jag vet inte hur det är möjligt, men som vanligt är såpbubblor favoritpresenten! Så enkelt, bra och roligt -för alla!
Publicerat: 2013-05-10
Shoppandets resultat
 |
Och så till alla er som grubblat och grubblat. Vänt och vridit er i sängen. Knappt fått en ögonblicks blund när månen kallat till sömn. "Hur gick det nu? Köpte snålelin något i Stockholm?" Snart kan du börja andas ut, för håll i hatten, här kommer svaret: Ja, det gjorde hon! Snålelin förvandlades till spenderarelin och lyckades kamma hem en massa vårfint. Här ser ni några av favoriterna!
Publicerat: 2013-05-08
Skrivkonsten
Det är ingen konst att skriva om Wallmans, Petter eller en solig skidtur på fjället. Att däremot skriva om ett ämne man själv tycker är dödstrist och få det intressant för läsaren, det är verklig konst!
Publicerat: 2013-05-07
Lycka
 |
Lycka är att följa en grodas utveckling på nära håll! Här som ett slemmigt ägg, i dammen inte långt hemifrån.
Publicerat: 2013-05-06
I en annan del av Sverige
 |
Glamouren är förbi. För att kompensera mina påfrestningar på miljön förra veckan står jag nu på ett industriområde och ska skriva två artiklar med miljövinkling. Då hamnar jag väl på plussidan igen? :)
Publicerat: 2013-05-06
Blåsippan ute i backarna står
 |
Haft en härligt vårig, solig utedag med familjen. Och i gräsmattan tittade de här fram, små gulliga blåsippor som sade hej!
Publicerat: 2013-05-05
I min underbara nerkissade säng
Sköna sängar, långa frukostar och evigt shoppande till trots. När man kommer hem innanför dörrarna och får pussa på sina små innan man kryper ner i sin slitna säng, fylld av uttorkad gammal amningsmjölk och årsgammalt barnkiss vet man att man har hamnat rätt. De bruna blommiga illaluktande vävtapeterna i sovrummet hälsar mig välkommen och jag njuter så av att vara hemma igen. Var annars ska man vara, om inte med dem man älskar allra mest? Resten är bagateller, i det stora hela!
Publicerat: 2013-05-05
Batterierna laddade
 |
Suger ur det sista innan hemfärd. Batterierna är laddade och våren kom. Brunt i onsdags, grönt idag. Den ska nu med hem till Dalarnas land.
Publicerat: 2013-05-04
Actiondrama
 |
Myseftermiddag där jag hookade upp med Peter för en sen långlunch. Där satt vi, på en mysig uteservering då det plötsligt dök upp en skum typ. Jag kan inte säga varför, inget konstigt utseendemässigt men magkänslan höjde ett varningens finger. Studerade denna unga kille en stund innan jag nämnde min tanke till Peter. Killen såg ut att vänta på en bil där han stod mitt i gatan men gick sedan iväg. Några minuter senare dyker plötsligt ett gäng civila poliser upp två meter framför oss, stannar två bilar och drar ur några ryssar ur bilarna som de trycker upp mot bilarna. Det skriks och pulsen höjs på gatan. Klart det känns en smula nervöst men när vi inser att ingen skottlossning kommer att ske sitter vi kvar på första parkett och följer actiondramat med förhöjd puls. Värsta adrenalinkicken! När polisbussen kom och förde iväg ryssarna drog vi vidare.

Efter lite strosande slog vi oss ner i biofåtöljerna och såg "En oväntad vänskap". En fantastisk film som lyckas med konststycket att kombinera drama och komedi, dessutom baserad på en verklig händelse. Otroligt vacker om vänskap när den är som bäst. Har du inte sett den, gör det!
Publicerat: 2013-05-03
Fit for fight
 |
Hör och häpna: Jag har tränat! Körde 30 min på crosstrainern innan jag hoppade i poolen på spaavdelningen. Åter redo för shopping!
Publicerat: 2013-05-03
Nice day
 |
Dagen blev succé. Shoppade loss som planerat med världens bästa Rosie. När benen började protestera köpte vi med oss sushi och satte oss i Kungsträdgården och käkade medan vi tittade på de nyutslagna körsbärsblommorna. Så vackert! Hann med ett shoppingpass till innan det var dax för middag med Peter, hans kollega och flickvän. Käkade italienskt och hade en trevlig stund tillsammans. En mycket bra dag med mycket trevligt umgänge. Nu är det kudden som hägrar. Sleep tight!
Publicerat: 2013-05-03
Lugn och ro
 |
Intar en god frukost på Clarion Sign efter en lång och varm dusch. Strax dyker rosen upp och då minsann ska det inhandlas grejer! Ha en underbar dag alla därute!
Publicerat: 2013-05-02
Romantisk "weekend"
Förra julen fick Peter en resa till London av mig i julklapp. Vi inväntade ett annat par som ville följa innan vi bokade. Tyvärr fick de förhinder tätt inpå så vi kom aldrig iväg. Istället åkte vi till Selma Spa en natt, vilket innebar cirka en dryg timmes bilfärd hemifrån. Inte riktigt lika långt bort som London.

I julas tänkte jag, nu ska det minsann bli av. Så i julklapp fick han en resa till Rom som vi skulle göra tillsammans. Jag ville inte boka något utan att stämma av med hans schema först. Och tur var väl det. För ganska snabbt visade det sig att det väntades en vår framför oss med väldigt mycket jobb och flera jobbresor till Kina. Jaja, man kan ju vara romantiska utan att åka till Rom. Så vi beslöt oss för att lägga undan de planerna och istället satsa på en helg någonstans i närheten tillsammans, bara han och jag.

Och så går veckorna. Till och med månaderna. Det jobbas och jobbas och jobbas och vi möts i dörren vecka ut och vecka in. Sen som en blixt från ovan dyker denna möjlighet upp. Idag lämnade vi ifrån oss barnen och drog till huvudstaden. På lördag åker vi tillbaka hem. Vad vi ska göra? Imorgon klockan sju åker Peter till kontoret och jobbar hela dan, likaså på fredag.

Men fy skam är det ändå inte. Vi får möjlighet till en lugn pratstund i bilen utan barnröster som avbryter och möjlighet till mysiga middagar kvällstid på tu man hand. Dessutom har jag ett gyllene tillfälle att träffa min underbara vän Rosie imorgon där vi ska shoppa, fika och bara prata en heeel lång dag. Lyx! Men i höst, då ska vi boka in en resa utomlands, bara jag och min älskade man!
Publicerat: 2013-05-01
Valborg
 |
Valborg är det tydligaste manifestet på att våren är kommen. Härligt, nu kan det bara bli grönare!

Hoppas ni hade en trevlig gårkväll. Själva har vi som en fin tradition att fira med grannarna. Först gör alla sitt yttersta för att rensa upp på sin egen gård och vips lyckas vi trolla fram virke till årets brasa. Givetvis var vi på plats igår och skålade när eldsflammorna smaskade i sig resterna av vårt gamla badrum och döda tonårskillar.

Vänta nu.

Det ska stå "skådade när eldsflammorna smaskade i cigaretterna..." Nej, "Skådade när eldsflammorna smaskade i sig resterna av vårt gamla badrum och döda vinbärsbuskar." Jag blir så matt, eländes rättstavningsprogram.

Nu ska jag möta våren i Stockholm!
Publicerat: 2013-05-01
Fröken Spara