Träningsutmaningen del 2
Ni som har följt mig sedan en tid tillbaka kanske kommer ihåg att jag drog igång en träningsutmaning i september i fjol. Utmaningen låg i att försöka ändra vanor och jag utmanade mig själv att gå från soffpotatis till hurtbulle på nio månader (målet var alltså i juni i somras). Det jag inte visste när jag drog igång utmaningen var vilken hektiskt tid som låg framför. Min träningsresa började väldigt bra där jag fick till några regelbundna pass i veckan men övergick snabbt till rena rama katastrofen där all min tid gick åt till det nya jobbet, plugg och köksrenovering. Någon träning hans med andra ord inte ens med att tänkas på.

Men jag kämpade och kämpade och helt plötsligt var jag på andra sidan och det firades med en veckas avkoppling i Turkiet, därav denna provocerande bild. Jag måste medge att stress är en väldigt effektiv förbränningsfaktor! Men med sannolikhet inte den sundaste. Tack vare ett hektiskt schema behöll jag formen men de ynka få muskler jag hade tränat upp rann snabbt av och orken tynade bort allt mer. Likaså tålamod, energi, livslust yes you name it. Idag ser jag mer ut som en gravt framåtböjd neandertalare med orken i soptunnan än en hurtbulle som ska erövra världen. Goda gener till trots. Men livspusslet börjar än en gång falla på plats och det är dax att bygga upp min kropp och styrka igen. För en gladare, sundare, snällare och goare Elin helt enkelt. Vilket gynnar både mig och min omgivning. Du hakar väl på?
Publicerat: 2014-11-26
Kniktelin på Insta!
Nu äntligen har jag fått tummen ur och skaffat mig Instagram! Har varit lite skeptisk och inte riktigt förstått nyttan med det hela men det inser jag nu, så fel jag har haft! Helt plötsligt har en helt ny värld öppnat sig för mig. Roligt värre! Jag ser framemot att få träffa dig även där. Jag är en rookie av högsta rang men hoppas på att jag kommer in i "instavärlden" ganska snabbt. Så kom igen, om du vill se små skymtar av mitt vardagsliv och mina tankar -följ mig på instagram! Där kommer jag att lägga upp bilder som berör allt mellan himmel och jord. Saker som jag inte kan hålla tyst om och som lämpar sig bättre där än här på bloggen. Namnet är så klart kniktelin och du hittar mig här. Vi ses!
Publicerat: 2014-11-18
Den absolut GODASTE desserten till jul!
Under de senaste veckorna har ett enormt baksug vuxit sig fram i mig och jag frossar i goda recept som om jag hade blivit galen. Men det är det värt, för plötsligt trillar man över sitt nyblivna favoritrecept och en sådan sak är mer värt än allt smör i Småland! Som den här pepparkakscheescaken med vit choklad till exempel. Med en mild smak av jul tack vare pepparkakor i botten gifter den sig väldigt bra med en svindlande god fyllning gjord av philadelphia, vispad grädde och vit choklad. Det rivna apelsinskalet på toppen blir en fräsch avslutning som binder ihop hela desserten på bästa tänkbara sätt. Perfekt för glöggkvällar och adventsmys, men även redan nu i novembermörkret när längtan efter jul är som starkast. Så till receptet:

Botten
ca 50 g Digestivekex
ca 200 g pepparkakor
80 g smält smör

Fyllning
200 g färskost
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispad vispgrädde
150 g smält vit choklad
3 äggvitor

Garnering
Rivet skal av 1 apelsin
Några pepparkakor

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.

2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 8 minuter. Låt den kallna helt.

3. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.

4. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den 20 min före servering och dekorera med pepparkakor.

5. NJUT! Godare kan det inte bli!
Publicerat: 2014-11-17
Levande relation istället för död religion
 |
Det här med att vara kristen låter kanske i mångas öron dödstrist. Varför ska man vara det? Av tradition? För att få en identitet? Gemenskap? Eller är det en hobby som bjuder på trevlig underhållning? För mig innebär min tro på Gud allt annat än att gå till kyrkan varje söndag kl 11.00. Jag tror inte på Gud för att mina föräldrar gör det. Jag tror inte på Gud för att få känna tillhörighet. Jag tror inte på Gud för att jag söker trygghet innanför kyrkans fyra väggar.

Jag tror på Gud därför att jag är övertygad om att han finns. Jag är övertygad att han har skapat mig till sin avbild och att han älskar mig mer än någon människa kan älska. Oavsett mina fel och brister. Han älskar mig precis som jag är. Jag tror på Gud för att jag har upplevt hans närvaro och för att jag kan komma till honom med mina böner. Och vet du vad? Jag tror på Gud för att han svarar på dem! Så många gånger som han har fyllt mig med kraft när jag har varit svag. Så många gånger han har gjort mig glad när jag varit ledsen. Så många gånger han har svarat på mina svåra frågor.

Allt detta är erfarenheter som ingen kan ta ifrån mig. Inte en enda diskussion eller all världens "bevis" kan få mig att sluta tro att Gud är den som bryr sig om mig mer än någon annan kan göra. Att kunna sitta ensam på en stubbe i skogen och skicka en tanke till Gud och samtidigt känna hur han är med mig där ute i naturen. Att ha en levande relation till Gud, en tvåvägskommunikation -det är att vara kristen för mig!

I söndags sändes en gudstjänst från Hillsong Church i Stockholm på SVT. Sedan dess har programmet varit SVT plays mest sedda program och slog både Skavlan och Downton Abbey i popularitet. Anledningen till succén tror jag beror på att det så tydligt framgår att de 2000 besökarna som fysiskt deltog i gudstjänsten var där för att möta Gud personligen. Hela gudstjänstformen är något nytt, fräscht och spännande. Spana gärna in programmet och återkoppla till mig vad ni tycker, det skulle vara spännande att få veta! Programmet hittar du här alternativt kan du söka på gudstjänst säsong 3 9/11 2014 i SVT play.
Publicerat: 2014-11-13
Fantastiskt misslyckat fröknäcke!
Häromdan fick jag för mig att baka fröknäcke för allra första gången. Jag hade kommit över ett riktigt smarrigt och bra recept. Dessutom skulle det vara megaenkelt -bara att slänga ihop alla nyttiga ingredienser och swish in i ugnen!

Men först skulle det införskaffas grejer och där kom första utmaningen. För i receptet stod det sesamfrön. Men på hyllan fick man välja mellan skalade och oskalade sesamfrön. Vilket som lämpade sig bäst gick inte att uttyda av receptet så valet föll för skalade för att vara säker på att de inte var för hårda för brödets bästa. Men valen slutade inte där: Saltade eller osaltade pumpakärnor? Garant eller risentas linfrön? Ekologiskt eller krav eller båda och eller ingetdera? Grovt eller finmalet majsmjöl?

Vem har bestämt att det ska vara så oerhört krångligt att köpa några simpla ingredienser för att kunna baka ett enkelt bröd? Där stod jag och försökte välja alla varor utefter bästa förmåga blandat med en gnutta beslutsångest. För om jag nu ska vara så nyttig så är det lika bra att klämma till med ekologiskt. Och varför inte krav på samma gång? Och helt plötsligt sköt prislappen i höjden.

Nej eftersom jag inte var 100 på att baket skulle lyckas föll jag för någon mellanvariant som var av kända märken men oekologiskt. Det kändes lite bättre för plånboken för stunden. Och tur var väl det. För väl hemma i köket blev det inte mycket till deg. Men jag tänkte att så ska det kanske vara och smackade in plåten i ugnen. Efter 90 minuter i 150 grader var den obefintliga degen ett obefintligt fröknäcke. Rättare sagt mysli. Ja om man nu vill ha mysli med flingsalt och en hel mängd olivolja förstås. Samma kväll smakade jag på brödet, eller förlåt smulet -med skål och sked. Och handen på hjärtat, det var inte riktigt lika trevligt att äta på det viset när jag hade drömt om att lägga en bit lufttorkad skinka på mitt perfekt bakade fröknäcke.

Anledningen till floppen? Jag måste helt enkelt ha gjort ett litet, litet felval i den enorma djuneln av råvaror och valt grovt majsmjöl istället för fint. Gör om gör rätt. Men vi har några vinnare på mitt misstag och det är vinterfåglarna som garanterat får byns lyxigaste fröblandning ever. Och jag hoppas på sällsynta fågelarter i deras röda lilla stuga i år!

Hur lyckas du med ditt fröknäcke?
Publicerat: 2014-11-11
Helgen
Har lagt en lugn och skön helg bakom mig med mycket bak och farsdagsfirande -i dagarna två! Inte många knop har blivit gjorda men tempot har varit förvånansvärt lugnt och trivsamt. Det mesta inom köksrenoveringen är klart och äntligen börjar det kännas som hemma! Då är det liksom läge att bara få vara en hel dag och inte göra annat än att äta mat, dricka kaffe och fokusera på att fira alla våra pappor i lugn och ro.

Jag älskar att göra det bästa av dessa grå novemberdagar! Passa på att vara inne och elda, tända ljus och gå runt i sköna kläder hela helgen lång. Och sakta men säkert känna hur jullängtan tränger sig på. I år ska det minsann mysas, som jag ser fram emot en lugn och fridfull jul! Och helst med en bok i hand, under den lurviga filten i vardagsrumssoffan.
Publicerat: 2014-11-10
Extra
extraright