Salta kolapraliner
Här kommer ett busenkelt recept på hemgjorda kolapraliner med flingsalt. De är kanske ingen favorit hos mig då jag föredrar mörk choklad men passar utmärkt till den som gillar ljus choklad och lite sötare godis. Däremot faller mixen mellan sött och salt mig fint i smaken!

0,5 burk karamelliserad kondenserad mjölk
1 tsk flingsalt
Mjölkchoklad till skal

Börja med att göra skalen. Se receptet till limetryfflarna några inlägg längre ner för utförlig beskrivning av detta. Blanda den kondenserade mjölken med flingsaltet och spritsa sedan kolan i skalen, nästan ända upp till kanten. Låt stå svalt till nästa dag och smält sedan lite mjölkchoklad och bred över botten på pralinerna. När chokladen stelnat kan du vända ur pralinerna och börja mumsa!

Tack vare den karamelliserade, kondenserade mjölken känns receptet nästan som halvfabrikat, fast på ett positivt sätt. Det känns helt enkelt FÖR enkelt att göra för att få kallas hemgjort. Men det bästa av allt är ju att det faktiskt är just det -hemgjort! Nästa recept som står på tur är min absoluta favorit: Passionstryfflar. Jag blir alldeles till mig bara jag hör ordet. Men först ska jag sova en skvätt så jag orkar upp i morgon, sommartid till trots. Morsning och god natt!
Publicerat: 2015-03-29
Hey, winter wonderland!
Vaknade upp till ett landskap täckt av 30 centimeter snö i morse. Men då både jag och Peter var lediga brydde vi inte oss om att skotta av gården utan unnade oss istället en lugn förmiddag med långfrukost och allmänt pyssel. När barnen hämtades på skolan var huset städat och sängarna bäddade med rena lakan. Det är inte annat än ren och skär lyx!

Eftermiddagen spenderades på biblioteket tillsammans med Sigrid där vi lånade MÅNGA mysiga, roliga och spännande böcker som vi ska läsa tillsammans framöver. På vägen hem passade jag på att köpa med ett fång med väldoftande liljor och därmed är helgstädningen komplett. Nu behöver jag inte lägga mer tid denna vecka på "trök" (tråkiga saker) utan ska försöka släppa alla tankar på måsten och borden och bara ha det gott, vila och må bra. Jag önskar dig det samma! Livet är här och nu så det är lika bra att njuta av varje dag. Kram på er
Publicerat: 2015-03-27
Fem bröd och två fiskar
Igår på söndax (söndagsskolan) pratade jag om berättelsen från bibeln när Jesus mättade 5000 man på endast fem bröd och två fiskar, brödundret. Efter en heldag med Jesus började alla bli hungriga varpå han gav lärjungarna i uppgift att fixa mat åt alla. Hm. Enkelt va? ;) Att gå och köpa mat till så många var uteslutet så de började gå runt bland folket och samla in mat från alla. Det enda de lyckades skrapa ihop var en enda pojkes matsäck, fem bröd och två fiskar.

Jag anar att lärjungarna tvivlade på att det skulle räcka till alla. Men hur som helst välsignade Jesus maten och började dela ut. Undret ligger i att maten räckte till alla 5000 och att det dessutom blev 12 fulla korgar över när hela folkhopen ätit sig mätt. Hur det gick till kan jag inte svara på men det fina i denna klassiska bibelberättelse är att den talar om att det räcker med att ge det lilla vi har, så kan Gud göra något stort utav det. Det är en skön tröst för mig när jag känner mig svag och otillräcklig. Jag duger som jag är, jag kan ge det lilla jag har och det kan bli något fantastiskt i slutändan. Skönt va!?
Publicerat: 2015-03-23
Hemgjorda limetryfflar till helgkaffet
Min stora passion för choklad har på senare tid finslipats till hemgjorda chokladtryfflar i alla former. Få saker kan få mig att hitta till njutningen så fort som en riktigt god chokladtryffel som smälter i munnen. Om jag får en ledig stund i köket med fria händer väljer jag så klart att göra chokladtryfflar före allt annat. Det är både roligt att göra och fantastiskt att äta. Dessutom känns det lite hälsosammare att ta två, tre goda praliner istället för att trycka i sig en kvarts kladdkaka då och då.

Lördagen till ära lägger jag upp ett recept på limetryfflar. De är enkla att göra men kräver sin tid och planering. Var därför ute i god tid när du planerar att bjuda på dessa. Så till receptet:

87 g pressad lime (ca 6 msk)
30 g grädde (ca 2 msk)
10 g glykos (1 knapp tsk)
15 g äggula (en gula från ett litet ägg)
40 g socker (knappt 3 msk)
225 g vit choklad
25 g smör
Mörk choklad till skal

Börja med att göra skalen och smält den mörka chokladen. Häll upp chokladen i chokladformar av plast eller silikon, skaka formen så att luftbubblor försvinner och häll sedan tillbaka chokladen i skålen. Det ska nu sitta kvar choklad på kanterna som ett skal. Har du inte chokladformar kan du använda iskub- eller ischokladformar.

Så till tryffeln. Hacka den vita chokladen fint. Koka upp lime, grädde och glykos. Vispa sedan äggula och socker i en skål. Häll det uppkokta i skålen med äggula och vispa ihop. Häll nu tillbaka i kastrullen och värm upp till 83 grader. Sila ner limegrädden i chokladen och mixa slätt med en stavmixer. Mixa sist ner smöret.

Låt tryffelsmeten stå och svalna till cirka 26-27 grader. Spritsa sedan tryffeln i skalen nästan ända upp till kanten och låt stå till nästa dag. Smält lite choklad och häll över botten på pralinerna. När chokladen stelnat är det bara att vända ur pralinerna, fixa en kaffekopp och njuta!

Eftersom det snart är påsk kommer fler recept på chokladpraliner framöver. Har du något favoritrecept? Skriv mer än gärna ner det i kommentarsfältet här nedan för att dela med dig! Ha en fin lördag på er alla!
Publicerat: 2015-03-21
Tips för längdskidåkningen
Många av er har säkert redan dammat av vårjackorna och glömt den mörka vintern men här i fjällkommunen försöker jag klämma in så mycket vinteraktiviteter som möjligt så länge det finns en snöfläck kvar. Något jag har prioriterat i år är längdskidåkning. Jag har åkt skidor sedan barnsben och tyckt om det men aldrig tagit det steget längre. Aldrig tävlat, aldrig gått på träning. Bara knäppt på mig skidorna och stuckit ut i skogen som en riktig finlirare: När vädret varit bra och orken varit på topp.

I år tog jag äntligen tag i det jag så länge velat göra: Att gå en teknikkurs. Sagt och gjort, en gång i veckan hela året fram till nu har jag tränats av en fantastiskt duktig längdskidåkerska och jag känner att jag har lärt mig massor! För att inte glömma de hetaste tipsen tänkte jag snabbt dra dem här. Lite för er skull om någon skulle vara intresserad, men kanske mest för min egen skull -så jag vet vart jag ska leta när jag har glömt vad det var tränaren sa. Så till tipsen:

1. Skidåkning ska var kul. Stressa inte i diagonalåkningen, tryck explosivt ifrån med ett ben i taget och glid på den andra skidan för att få ut mer åkglädje. (Och för att spara på energi) Sträck på höfterna, sträck ut (bak) benet du skjuter ifrån med och håll balansen.

2. Vid stakning, jobba mer med mage än med armar. (Supersvårt, min allra tuffaste utmaning!) Lyft lätt på hälarna och sträck på kroppen innan stavarna trycks ner i snön. Böj endast knäna lite svagt vid fråntryck med stavarna -inga nigningar!! Tänk rumpa rakt ner och inte utåt-bakåt. Skjut fram bäckenet.

3. Planera åkningen. Staka när det går lätt, dubbelstaka när det tar emot lite grand och övergå till diagonalåkning när det helt enkelt tar emot lite mer. Dubbelstak innebär stakning men att skjuta ifrån med ett ben vid varje nytt stavtag för att få mer kraft i åkningen.

Ja detta var ju inga elittips direkt utan väldigt basic. Men för mig räcker det långt. I och med detta har åkningen har blivit roligare, lättare och snabbare. Nytändningen är ett faktum och drömmen är att en gång i livet klara av Vasaloppet. Frågan är bara när...
Publicerat: 2015-03-16
Happy friday!
En utav de bättre sakerna i mitt liv just nu är mina lediga fredagar. Lägg därtill mars månad och sol så har du en glad Elin. När barnen slutat skolan drog vi raka vägen till Kläppen och inom en timme efter skolans slut satt vi på toppstugans uteservering och fikade i solläge. Så njutbart! Fick därmed kompensation för förra helgens dåliga väder. Med råge! Nu sitter jag hemma i soffan med ömma lårmuskler och väntar på att Mia Skäringers "Ack Värmland" ska börja. Det blev en bra start på en förhoppningsvis bra helg helt enkelt. Önskar det samma till er! Happy weekend på er alla!
Publicerat: 2015-03-13
Välkommen våren!
Äntligen är påsken snart här, min absoluta favorit när det kommer till högtider! Ljusa långa dagar, vår i luften och långhelg utan krav på prestationer. Har nu vabbat ett par dagar och kunde inte låta bli att plocka fram tupparna och pynta riset när jag fick lite tid över. Tidigare år har påsken bara ramlat över mig och har då knappt hunnit med något påskpynt över huvud taget, därför tog jag det säkra före det osäkra i år. Visserligen en aning för tidigt, men det blev i alla fall av!

Tänk vad lite ris kan göra för vårkänslan! Helt plötsligt känns det som att den långa mörka vintern är förbi och våren har tagit vid. Härligt! Men jag hoppas fortfarande på sköna dagar i skidbacken. Men då i den gassande vårsolen.
Publicerat: 2015-03-11
En tvättäkta kôjvärsdag!
Vi har hängt i en röd liten stuga på Sälenfjället i några dagar nu. Även fast vi endast har en timmes bilväg till Sälen hemifrån är det något annat att hyra en stuga och bo på fjället ett par dagar. Det blir lite mer sportlov helt enkelt. Tanken var att jag skulle åka bra många mil längskidor nu när vi har spåren runt knuten men vädret ville något annat. Då vi i stort sett bor på toppen av fjället och vinden blåser 20 m/sekund så kan jag väl ärligt säga att jag inte har kastat mig ut i spåren! Gårdagen fick bli en tripp till äventyrsbadet istället. Och nej, vi var inte ensamma. Det var som att försöka simma i en sardinburk. Eller snarare som en korv i en korburk med tanken på lukten från korvkiosken som spred sig över badhuset.

Resten av tiden har det blivit stughäng de luxe. Ätit gott, druckit kaffe och tagit det väldigt lugnt. Så pass lugnt att jag har en massa energi inom mig. Ja, jag känner mig till och med lite rastlös. Därför ska det bli skönt att åter få åka hem till vardagslunken med allt vad det innebär. Tänk vad en eller två "kôjvärsdar" kan göra! (dialekt/mål som betyder kojvädersdag dvs. ett riktigt risigt väder som tillåter att man sitter inne och myser)
Publicerat: 2015-03-08
Att tänja gränser på kalfjället
Här firas sportlov för fullt. Och vad ska man göra på ett sådant lov om inte sporta?? Idag visade sig solen så jag drog med barn och svärföräldrar till mitt favvoställe i fjällen -hemfjällsstugan bortanför Lindvallen i Sälen. Detta är ett fik som endast nås med längdskidor eller skoter, långt bort från bebyggelse och turistströmmar. Till saken hör att när vi började skidturen lyste solen och allt var för oss. Sedan gick det bara utför. Ja, förutom vägen då -som var en enda lång uppförsbacke ända fram till stugan fem km bort. Det började blåsa allt starkare ju längre fram vi kom och tre km från start var skidspåren bortblåsta, motvinden (stormen) ett faktum och barnens reserver slut. Men vad gör man? Vänder? Nejnej. Man kämpar på, peppar och fortsätter. När fyra gamlingar mötte oss måste de ha tänkt att vi var bra tokiga. Jag saxade uppför den långa backen med en gråtandes Sigrid bakom mig som jag drog upp i mina stavar. Birgit hade knäppt av sig skidorna och gick även hon gråtandes med stavarna och både barnen var nästintill blåfrusna. När jag i över en timme sagt "vi är framme efter nästa krön" och jag såg att efter det sjunde krönet var vägen fortfarande oändlig gav även jag nästan upp. Men när man äntligen VET att målet är efter nästa krön går det bara inte att vända.

Behöver jag säga att fikat var väldigt gott när vi kom fram? Tänk vad en sprakande brasa, lite kaffe och en bit choklad kan göra för humöret! På tillbakavägen liftade vi med skotersläden som regelbundet åker upp och ner. Andra barnfamiljer skulle nog ha tagit skoterturen uppför och åkt skidor med barnen nedför. Men varför ska man göra det lätt för sig? Det som inte dödar härdar!
Publicerat: 2015-03-05
Extra
extraright